Bankerne skovler penge ind.
Sidste år tjente de danske pengeinstitutter 40 milliarder kroner, en vækst på 20 procent i forhold til 2016 og det største overskud, Finanstilsynet har registreret.
- Det er rigtigt gode regnskaber, og faktisk er de højere end den ellers gunstige periode, vi havde op til finanskrisen i 2006 og 2007. Den gode økonomi kommer virkelig bankerne til gode i form af gode regnskaber, siger Niels Storm Stenbæk.
Han er cheføkonom i Finanstilsynet og står bag Finanstilsynets årlige analyse af bankernes regnskaber.
Gebyrindtægter vokser
Ikke mindst bankernes ejere fik glæde af sidste års enorme overskud, hvor hele 20 milliarder kroner blev udloddet til aktionærerne i form af udbytte og aktietilbagekøb.
Niels Storm Stenbæk advarer bankerne mod at bruge de gode økonomiske tider til at forgylde ejerne frem for at gemme et smil, til det bliver gråvejr.
- For os er det jo vigtigt, at når bankerne tjener mange penge, fordi det er gode tider, så er det vigtigt at lægge til side, så de er i stand til at modstå finansiel uro, siger han.
Det er især gebyrer, værdipapirer og faldende nedskrivninger, som løftede bankernes overskud sidste år.
Pengeinstitutterne tjente sidste år 27,1 milliarder kroner på gebyrer, hvilket er 10 procent mere end i 2016.
- På grund af den økonomiske aktivitet tjener bankerne flere penge på gebyrer, det sker for eksempel, når kunderne handler flere aktier, så bliver der større indtjening, siger Niels Storm Stenbæk.
Polstring gav højt aktieafkast
Men også de mange penge, som bankerne skal sætte til side i såkaldt polstring, hvis kunderne pludselig bliver ude af stand til at betale deres lån tilbage, har skæppet i kassen.
Pengeinstitutterne fordoblede sidste år indtjeningen på kursgevinster, som kommer fra bankernes beholdninger i aktier og obligationer.
I alt var overskuddet 12,4 milliarder kroner på værdipapirer.
Sidste år var dog også et usædvanligt godt aktieår, hvor det danske C25-indeks steg med over 15 procent, mens det i år stadig ligger i minus i forhold til kursen ved årsskiftet.
- Når det går godt for økonomien, så har værdipapirer det også med at stige. At aktier og obligationer bliver mere værd har også betydet, at bankernes indtjening er gået i vejret, siger Niels Storm Stenbæk.
Ikke kun pengeinstitutterne havde et rekordår i 2017. Realkreditinstitutterne, som primært er ejet af bankerne lavede sidste år et overskud på 8,1 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 12,6 procent i forhold til 2016.
80 procent af realkreditmarkedet administreres af Danske Bank, Nykredit og Jyske Bank.
Advarer mod høje udlån i Aarhus og København
De gode økonomiske takter giver mange banker udvidelsestrang. Men det er en farlig tendens og en gentagelse af tiden op til finanskrisen, som Finanstilsynet advarer mod:
- Vi ser nogle lommer af institutter med høj risikovillighed. De har fået større appetit på at tage risiko og låne flere penge ud, end vi førhen har set.
- Det er især de mindre og mellemstore institutter, som forsøger at låne ud til boliger i vækstområderne København og omegn og Aarhus. Det er typisk et faresignal, at en bank går ind på et område, hvor den måske ikke er så kendt i forvejen. Men den kan se en omsætning, og så hopper den med på vognen der, siger Niels Storm Stenbæk.