Mens mange boligejere og bankkunder er vrede over, at bankerne har hævet deres gebyrer, kan aktionærerne, der ejer landets banker, være anderledes glade.
Sidste år sendte de danske banker 25 milliarder kroner i udbytter og aktietilbagekøb til deres aktionærer. Det er rekord-stort og overgår også årene op til finanskrisen, viser en opgørelse, som Nationalbanken har lavet for DR Nyheder.
I samme periode har bankerne hævet gebyrerne for deres kunder med ti procent, viser tal fra Danmarks Statistik.
Og det hænger ikke sammen, mener Forbrugerrådet Tænk.
- Det lyder, som om det går rigtig godt i bankerne, og de tjener styrtende med penge, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom Forbrugerrådet Tænk.
- Og det kan undre, når man tænker på, at for ganske kort tid siden argumenterede bankerne for, at de skulle sætte gebyrer op, fordi deres økonomi var meget presset på grund af kapitalkrav, mener Morten Bruun.
Han henviser til, at bankerne efter finanskrisen har været nødt til at polstre sig med penge. For på den måde at være mindre sårbare, når der igen kommer en krise.
Vrede kunder
For to år siden gav den administrerende direktør i bankernes brancheorganisation, Ulrik Nødgaard, denne begrundelse for de stigende gebyrer:
- Kravene til, hvor polstrede vi skal være, er steget ganske betydeligt de senere på året. Polstring det koster. Så på den baggrund (…) har vi set os nødsaget til at hæve bidragssatserne, sagde Ulrik Nødgaard.
Især bankernes stigende bidragssatser, der er prisen på boliglån, har de seneste år ført til kritik fra vrede kunder.
- Det skal ses i den sammenhæng, at vi har polstret os ganske meget efter finanskrisen. Og de penge vi har fået ind, de skal forrentes, ligesom de skal i andre sektorer, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i FinansDanmark.
10 procent er vel en voldsom prisstigning? - Jo, men så er der andre forretningsområder, vi sætter penge til på. Det gælder indlån, som traditionelt har været en stærk indtjening for bankerne. Der sætter vi penge til nu. Og sammenligner vi os med andre sektorer, har vi ikke nogen overnormal indtjening, mener Ulrik Nødgaard.
Men er de penge, I har fået fra stigningerne i bidragssatser, så ikke bare gået til udlodninger til aktionærerne? - Nej, sådan kan man ikke stille det op. Man skal se det i en sammenhæng. Der er nogle forretningsområder, hvor der bliver tjent penge, og der er nogle områder, hvor der bliver sat penge til. Der er ikke noget som helst, der tyder på, at bankerne har en overnormal forrentning.
Dansk Bank-udbytte: 8,8 milliarder
Danske Bank sendte sidste 8,8 milliarder kroner til deres aktionærer i udbytter alene. Og dermed er banken nummer ét, når det gælder at betale udbytter til sine aktionærer.
Samtidig steg Dansk Banks indtægter fra gebyrer med otte procent, fremgår det af bankens seneste regnskab.
Danske Banks ledelse har ikke ønsket at medvirke i et interview. Men for to uger siden afviste topchef Thomas F. Borgen kritik af, at banken sender penge til aktionærer, mens de hæver gebyrer.
- Vi skal sørge for, at vi er konkurrencedygtige med hensyn til at give vores 250.000 investorer og endnu flere i pensionskasserne, et fornuftigt afkast. Så der er ikke noget modsætning og det gør, at vi kan investere kraftigt, udtalte Danske Banks administrerende direktør Thomas F. Borgen.
Professor: Bankerne forklaring er tvivlsom
Ken Bechmann er professor ved Copenhagen Business School og underkender bankernes begrundelse for at hæve gebyrerne for kunderne.
- Jeg synes, det er svært at se de gebyrstigninger kan hænge sammen med argumenterne om øget polstring og de udlodninger man ser til aktionærerne, vurderer Ken Bechmann.
Professoren understreger, at det står bankerne frit for at udbetale udbytter til deres aktionærer. Men han mener, de burde lægge flere penge til side, så de er bedre rustet, hvis der kommer en ny krise.
- Man kan være bekymret, hvis der er en konkurrence om at please aktionærerne mest og måske tage nogle kostsigtede beslutninger, og ikke har blik for fremtidige bump på vejen og en ny krise på et tidspunkt, forklarer han.
- Så har man måske endt med at udbetale for meget i ræset mod toppen, om hvem der kan please aktionærerne mest, mener professor Ken Bechmann.
Festen kan fortsætte
Noget tyder på, at 2018 kan blive et mindst ligeså godt år for de aktionærer, som ejer aktier i danske banker.
Danske Bank har allerede annonceret, at banken regner med at udlodde op mod 19 milliarder kroner i udbytter og tilbagekøb af aktier.
Mens Sydbank annoncerede deres bedste resultat nogensinde. Og banken har planer om at udlodde 83 procent af overskuddet til aktionærerne. Det svarer til 1,3 milliarder kroner.
Artiklen er rettet, så der nu står, at Danske Banks indtægter fra gebyrer er steget med otte procent i 2017, hvor det tidligere fremgik, at de var steget med 10 procent. De otte procent er fratrukket udgifter til gebyrer og derfor angiver netto-gebyrindtægter.