Bag regnskabsrod i Skat: Nu skylder danskerne knap 112 milliarder

Den røde revisorerklæring fra Rigsrevisionen peger på alvorlige problemer, siger skatteadvokat.

For første gang nogensinde tager Rigsrevisionen i dag forbehold for hele Skats regnskab i det samlede statsregnskab. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Skats årsregnskab for 2017 rummer så mange usikkerheder om regnskabsførelse og milliardbeløb, at Rigsrevisionen i dag vil tage forbehold for regnskabet.

Det vil være konklusionen på en rapport, som Rigsrevisionen præsenterer i dag. Det har kilder bekræftet over for DR Nyheder.

- Forbeholdet betyder, at vi ikke kan stole på de tal, der er i regnskabet. Vi ved groft sagt ikke, hvor mange penge, der er at gøre godt med, forklarer skatteadvokat Eduardo Vistisen.

Forbeholdet er desuden helt usædvanligt, da Rigsrevisionen aldrig tidligere har udtrykt forbehold for rigtigheden af Skats samlede regnskab.

Det drejer sig angiveligt om problemer med at afstemme tallene i et regnskab præget af usikkerhed om, hvor stor en del af restancerne - for eksempel skattegæld og ubetalte bøder - skattemyndighederne ventes at kunne inddrive.

Skat: Danskerne skylder 111,8 milliarder kroner

I regnskabet, som blev sendt til Rigsrevisionen i marts, skriver Skat selv, at borgere og virksomheders akkumulerede gæld til det offentlige - altså ikke kun for 2017 - nu er oppe på 111,8 milliarder kroner.

Et tal, der dækker over eksempelvis ubetalt underholdsbidrag, for meget udbetalt boligstøtte, politibøder, studiegæld, licensgæld til DR, vægtafgift fra biler samt moms og a-skat fra virksomheder.

Og en stor del af gælden ventes Skat at måtte afskrive.

I en rapport bestilt af Skatteministeriet skrev revisionsfirmaet PwC sidste år, at Skat og kommuner måtte vinke farvel til 80 ud af 100 milliarder kroner, som danskerne på det tidspunkt skyldte.

- Det er noget af et haircut, som man kalder det. Altså et meget stort nedslag, at man kun regner med at få 20 milliarder kroner tilbage, siger Eduardo Vistisen.

Statsrevisorerne - seks politikere udpeget af Folketingets partier, som fører parlamentarisk kontrol med Rigsrevisionens beretninger - vil i eftermiddag offentliggøre deres beretning på et pressemøde.

- Jeg tror ikke, man risikerer, at regnskabet skal laves forfra. Men det er i hvert fald sandsynligt, at det kan tage længere tid for Folketinget at godkende statsregnskabet, siger Eduardo Vistisen.

Syv nye styrelser skal rydde op

Skat blev formelt nedlagt 1. juli i år til fordel for syv nye styrelser med hver sit område og egen direktør.

Det drejer sig om Gældsstyrelsen, Toldstyrelsen, Vurderingsstyrelsen, Skattestyrelsen, Motorstyrelsen, Administrations- og Servicestyrelsen og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

De nye styrelser får adresser i 26 byer i hele landet.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger, at han forventer, at den nye skatteforvaltning snarest kan fremlægge regnskaber uden forbehold.

- Jeg skal være den første til at sætte en tyk streg under, at der skal være styr på skatteforvaltningens regnskaber. Kritikken er dog ikke ny og handler om regnskabs- og afstemningsteknik - og altså ikke tab af indtægter eller svindel, siger han.