Energistyrelsen er en af de mange specialiserede styrelser, som skal flytte langt væk fra hovedstaden. 51 stillinger skal således flyttes til Esbjerg, og ligesom mange andre styrelser, der skal flytte langt væk, har mange allerede sagt op.
Ifølge DR's undersøgelse gælder det 21 ansatte i Energistyrelsen.
- En stor del af mine kolleger har udtrykt deres holdning med fødderne. Så vidt jeg er informeret, er der kun syv, som har sagt ja til at følge med til Esbjerg, og jeg tvivler på, at flere flytter med eller bare, at alle syv gør det, siger Bjarke Hansen, som er tillidsrepræsentant for ingeniørgruppen i Energistyrelsen.
Den del af Energistyrelsen, som skal flytte til Esbjerg, har tre kerneområder. Blandt andet udøver de kvalitetskontrol af de 50.000 energimærker, som årligt udføres på bygninger. Styrelsen tildeler CO2-kvoter til nogle af landets største virksomheder, og så skal den uddele støtte til virksomheders omlægning til biomasse. Og det kræver specialiserede medarbejdere.
Styrelsen har en bred vifte af folk ansatte; jurister, økonomer, ingeniører, agronomer, scient pol'er, hk'ere og teknisk personale udgør således personalestaben i Energistyrelsen, og langt de fleste har mange års erfaring.
Derfor bekymrer det Bjarke Hansen, at så mange af hans kolleger tvinges ud i et valg, de ikke selv ville have taget - nemlig at sige op:
- Typisk står de i en familiær situation, der betyder, at man ikke kan flytte til den anden ende af landet. Personligt er jeg selvfølgelig bekymret for det tab af viden, der er, og for, om det kan lade sig gøre at få overgivet viden til de nye i det tempo, man ønsker, siger han.
Kontorchef: Det skal nok gå
Holder Bjarke Hansens formodninger stik, skal Energistyrelsen opbygge en helt ny styrelse på den anden side af Storebælt.
Carl-Christian Munk-Nielsen er kontorchef hos Energistyrelsen, men trods oddsene, tror han på, at det godt kan lade sig gøre at starte forfra - uden at viden går tabt.
- Vi gør rigtig meget for at gøre det her så smertefrit som overhovedet muligt. Men jeg deler ikke bekymringen om, at viden vil gå tabt. Der er et godt samarbejde internt i Styrelsen, og selvom dele af styrelsen flytter til Esbjerg, så har vi jo stadig en afdeling i København - og den arbejder vi tæt med, siger han og fortsætter:
- Vi har stort fokus på at hyre kompetente folk ind så tidligt i processerne som muligt, så de kan lære af de erfarne folk, som trods alt stadig er her.
Minister erkender videnstab
Tillidsrepræsentanten kalder ledelsens tiltag en efter omstændighederne god overgangsperiode for "gode", men bemærker samtidig:
- Hvis ikke private boligejere og store virksomheder skal blive berørt at den her flytning, så kræver det en virkelig god indsats med at overdrage viden, og det lægger et stort pres på kollegerne, hvoraf nogle jo er helt nye og under oplæring og andre desuden pressede af at skulle finde nyt job.
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) erkender, at der går viden tabt ved den omfattende manøvre ude i landet:
- Jeg har aldrig lagt skjult på, at der vil være medarbejdere, som ikke har lyst til at flytte med deres styrelse ud i landet, og det vil medføre udfordringer, siger han.