Analytiker ser muligheder i handelskrig: Kina er stærkere, end du tror

Kina kan ryste amerikanske toldtariffer af sig, mener Kina-kender.

Den kinesiske økonomi er godt rustet til amerikanske handelsbarrierer, vurderer Peter Lundgreen, der er investeringsrådgiver og Kina-kender. Billedet er fra en fiskefabrik i Lianyungang i det østlige Kina. (Foto: © -, Scanpix)

I dag brød handelskrigen mellem verdens to største økonomier ud, da den amerikanske præsident, Donald Trump, hævede tolden til 25 procent på en lang række kinesiske varer.

Kina har modsvaret med en liste over varer, der dollar for dollar modsvarer USA's told.

Det var USA, der løsnede det første skud i handelskrigen, men det bliver ikke USA, som trækker sig sejrrigt ud af konflikten med Kina.

Det vurderer Peter Lundgreen, der er direktør for Lundgreen's Capital, som rådgiver om investeringer i Kina og bestyrer en fond i Kina.

- De her toldmure rammer den amerikanske forbruger langt hårdere end den kinesiske.

- Kina er ved at skabe verdens største indlandsmarked. Det er en proces, der er i gang, og som kun forstærkes af en amerikansk toldmur, siger Peter Lundgreen.

Stor skattereform på vej

Havde USA skruet op for toldsatserne for ti år siden, ville smerten have været større i Kina. Men i dag er Riget i Midten rustet til at modstå amerikanske handelsbarrierer.

- For ti år siden udgjorde den kinesiske eksport 35 procent af BNP. I dag er den kun 16 procent. Så selvfølgelig vil kinesiske virksomheder tabe penge. Men der er så meget styrke i den indenlandske økonomi i Kina, at de vil kunne kompensere. Der er flere nøgletal, som peger på, at Kinas serviceindustri vokser meget stærkt og ekspansivt lige nu, siger han.

Samtidig er kommunistpartiet i Kina på vej med en omfattende skattereform, der skal skubbe yderligere til efterspørgslen af varer - i Kina.

- Det er en stor reform, som kan gå hen at indføre skattefrihed for lavtlønsgrupper. Det er ene og alene med den målsætning at øge privatforbruget i Kina.

- Hvis man ser det, Trump kæmper for, så er det gammeldags industriarbejdspladser, mens Kinas regering har sat alle sejl ind for at skabe en digital industri med kunstig intelligens, så på lang sigt har Kina de økonomiske midler til at vinde, siger Peter Lundgreen.

Anbefaler køb af Kina-aktier

Det har været et hårdt år for de kinesiske aktier, der er faldet på grund af frygt for rentestigninger og med truslen om en amerikansk toldmur hængende over hovedet.

Peter Lundgreen har selv tabt omkring ti procent på kinesiske aktier, som er faldet omkring 25 procent siden februar.

Men det fald er alt for stort, mener Peter Lundgreen, der trods bekymringerne for en yderligere optrapning af konflikten mellem USA og Kina, anbefaler at kaste penge efter kinesiske aktier.

- Kinesiske investorer er meget momentum-orienterede og har derfor været meget prægede af de mange dårlige signaler fra USA i år. Men min holdning er, at de indenlandske aktier er bedre, end de er prissat nu, siger han.

- Tag for eksempel det næststørste forsikringsselskab i Kina, Ping An. Det er faldet med 30 procent på tre-fire måneder, og det giver ingen mening. Eller Kinas Facebook, Tencent, en kæmpe virksomhed, der også er ramt af det negative marked, siger Peter Lundgreen, der selv har en aktiebeholdning i Ping An.

Handelskrigen mellem USA og resten af verden

  • USA's præsident Donald Trump har erklæret handelskrig mod snart sagt resten af verden. Her er et overblik:

  • 1. marts: Præsident Donald Trump meddeler, at han vil lægge 25 procent told på stål og 10 procent på aluminium.

  • 8. marts: Trump underskriver beslutningen og lover at undtage Canada og Mexico fra tolden.

  • 19. marts: Trump meddeler, at han forbereder en pakke med told og afgifter på kinesiske varer for i alt 60 milliarder dollar.

  • 22. marts: USA's handelsrepræsentant meddeler, at EU og seks lande foreløbig er undtaget fra tolden på stål og aluminium.

  • 23. marts: De nye amerikanske toldsatser træder i kraft for alle lande, der ikke har fået undtagelser eller udsættelser.

  • 1. april: Kina svarer igen med at lægge told på 128 amerikanske varekategorier.

  • 3. april: USA varsler straftold på over 1300 kinesiske varegrupper.

  • 4. april: Kina varsler straftold på 106 amerikanske varegrupper.

  • 31. maj: USA oplyser, at undtagelsen for EU, Mexico og Canada får lov at udløbe. Dermed træder tolden på varer fra de pågældende lande i kraft 1. juni. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, svarer umiddelbart efter, at EU vil indføre told på udvalgte amerikanske varer, blandt andet bourbon, Harley Davidson og tøj fra Levi's.

  • 1. juni: USA ophæver undtagelsen for EU, Canada og Mexico. De svarer kort tid senere, at de vil indføre told på udvalgte amerikanske varer.

  • 14. juni: EU vedtager på et møde i Den Stående Komité for handelsbarrierer sit svar på den amerikanske straftold.

  • 15. Juni: USA og Kina udveksler straftolde på henholdvis 1.104 kinesiske produkter og 659 amerikanske. Begge lande indfører told beløbende på 50 milliarder dollar.

  • 20. juni: Trump truer med 20 procent told på biler fra EU. I en tale til sine vælgere kalder Trump EU for en institution, der er sat i verden for at 'plyndre' USA.

  • 22. juni: EU's straftold på en stribe amerikanske varer træder i kraft.

  • 6. juli: Donald Trump indfører 25 procent told på en række kinesiske varer til en samlet værdi på 214 milliarder kroner. Kina modsvarer dollar for dollar med toldsatser på amerikanske varer. Donald Trump planlægger nye toldmure for 100 milliarder kroner.

  • Kilder: The Wall Street Journal, Ritzau, DR Nyheder.