Allerød kræver selv gæld ind: Det er en bedre forretning end Skat

En lang række borgmestre vil gerne tage gældsinddrivelsen i egen hånd. Væk fra Skat. Allerød har allerede gjort det.

Samlet set har landets kommuner 3,2 milliarder kroner til gode hos borgere, der skylder penge for blandt andet ejendomsskatter, parkeringsbøder og daginstitutionspladser.

Først sender kommunen en rykker. Og så en rykker mere. Og til slut er det op til Skat at få krævet gæld ind – med alle de metoder, de har: de kan tage en bid af lønnen, lave tvungne betalingsordninger og så videre.

Sådan plejer det i hvert fald at være, når landets kommuner skal have inddrevet gæld fra dårlige betalere. Reagerer de ikke på rykkerne, ryger de til inkasso.

Men ikke i Allerød.

- Efter rykkerne følger vi op på vores skyldnere ved at ringe til dem, og så hjælper vi dem med at få lavet nogle afdragsordninger, fortæller Jørgen Johansen (K), Allerøds borgmester.

Kommuner har 3,2 milliarder kroner til gode

Det ekstra trin, som Allerød foretager - trinnet inden borgeren bliver sendt til Skat – er dyrt for Allerød Kommune.

De bruger nemlig ekstra ressourcer på at komme ud til skyldneren og høre, hvorfor vedkommende er endt i den situation, som han eller hun er. Men det kan sagtens svare sig, lyder det.

- Vi er selvfølgelig udfordret på, at vi ikke har ressourcer til det længere, men vi ser det stadig som en god forretning. Vi kunne med det samme se, at Skat i sådan et kæmpe system ikke kunne håndtere den her opgave, siger Jørgen Johansen.

Udmeldingen kommer, efter at det statslige automatiske inddrivelsessystem, EFI, er kollapset, og at titusindvis af skyldnere nu ser ud til at slippe for at betale gæld tilbage.

3,2 milliarder kroner har landets kommuner lige nu til gode hos borgere, oplyser Skat.

Afgørende at de kommer hjem

Allerød er en af de få kommuner, som har taget gældsinddrivelsen i egen hånd, selv om det ifølge Politikens oplysninger kun er de statslige skattemyndigheder, der har retten til at ringe på hos borgere, der skylder penge til det offentlige.

Frygten for store økonomiske tab betyder dog, at langt flere kommuner – ligesom Allerød - vil komme til selv at indkræve gæld, oplyser Kommunernes Landsforening.

- Kommunerne har ret mange milliarder til gode, så for mange er det afgørende, at de får hentet nogle af de penge hjem, siger Martin Damm, formand for KL.

Tidligere var det op til pantefogederne at indkræve gæld, men i 2005 blev den opgave flyttet til Skat. Og det er altså denne opgave, den automatiske gældsinddrivelse, der har vist sig at være ulovlig og fyldt med fejl, hvorfor kommunerne nu overvejer at tage opgaven tilbage.

DR Nyheder har talt med syv borgmestre, og alle svarer, at de gerne vil have inddrivelsesopgaven tilbage.

Dårlige erfaringer med Skat

I de tilfælde, hvor Allerød ikke kan få indgået nogen aftale med skyldnere, sender de dem fortsat videre til Skat. Men det har de ikke gode erfaringer med.

- Det er ikke de store procenter, der kommer tilbage til kommunen, siger Jørgen Johansen.

Så for jer er det simpelthen en bedre forretning at bruge tid og kræfter på at rykke folk selv?

- Det er korrekt, lyder det fra borgmesteren.

Jørgen Johansen mener, at kommunerne kunne løfte opgaven meget bedre end Skat, hvis de fik det samme beløb til rådighed, som Skat har.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er tilbageholdende, men ikke afvisende over for at lade kommunerne inddrive deres egen gæld, siger han til DR Nyheder.