Danske Bank har undersøgt pengeoverførsler for 1.500 milliarder kroner, der er blevet sendt gennem afdelingen for udenlandske kunder i bankens estiske filial i 2007-2015.
Det er et langt større beløb, end hidtil antaget.
Banken har dog oplyst, at den i de undersøgelser, som har været undervejs i mere end et år, ikke er i stand til at afdække, præcis hvor stor en del af beløbet, der er forbundet med hvidvask.
- Porteføljeundersøgelsen har ikke benyttet en metode, hvor hver enkelt transaktion er blevet undersøgt særskilt, og der er ikke noget præcist estimat for størrelsen af det mistænkelige flow, står der i rapporten.
Derfor står det stadig uklart, om den estiske filials 15.000 udenlandske kunder har brugt banken til hvidvask for et to-, tre- eller firecifret milliardbeløb.
Hvidvask for 53 milliarder
Berlingske har gennem de seneste to år bragt en række afsløringer af de mistænkelige aktiviteter i Estland. Tilbage i marts 2017 kunne avisen i samarbejde med en række internationale medier fortælle, at milliarder af kroner blev overført til konti ejet af lyssky selskaber i blandt andet Danske Bank og sendt videre i skattely i perioden 2011-2014.
Her omfattede mistanken et beløb på cirka syv milliarder kroner.
Og siden er afsløring på afsløring fulgt, mens omfanget af mistænkelige pengeoverførsler er vokset til adskillige milliarder kroner.
I september 2017 blev omfanget hævet med yderligere 18 milliarder kroner, da Berlingske med udgangspunkt i adgang til en række kontooverførsler, kunne fortælle, at regimet i Aserbajdsjan også har brugt Danske Banks estiske filial til mistænkelige pengeoverførsler.
Dermed nåede det samlede omfang af mistænkelige pengeoverførsler op på 25 milliarder kroner, inden avisen i juli i år igen fik adgang til kontooplysninger i den estiske filial, som bragte det samlede omfang af mistænkelige pengeoverførsler i perioden 2007-2015 op til mindst 53 milliarder kroner.
Svimlende summer
Banken forventer ifølge rapporten selv, at en stor del af betalingerne i bankens det samlede antal pengeoverførsler har været mistænkelige, så der kan blive tale om hvidvask for et langt større milliardbeløb, end hvad der indtil videre er afdækket af medierne.
I Danske Banks undersøgelse, der er udarbejdet af bankens eget advokatfirma, konkluderes det imidlertid, at statueringen for hvidvask kræver bevis for, at de overførte midler er udbytte fra en kriminel handling.
- Stillingtagen til, hvorvidt dette er tilfældet, vil typisk kræve yderligere oplysninger end dem, som en finansiel institution er i besiddelse af, står der i den 90 sider lange rapport.