Danske Bank har besluttet at donere halvanden milliarder kroner til en uafhængig fond og nedjusterer samtidig forventningerne til årets resultat.
Det oplyser Danmarks største bank i en fondsbørsmeddelelse på dagen, hvor bankens længe ventede interne undersøgelse af brud på hvidvaskreglerne i filialen i Estland er blevet fremlagt.
Bestyrelsen har besluttet at donere bruttoindtægterne fra de såkaldte non-resident-kunder i den estiske filial i perioden fra 2007 til 2015 til en uafhængig fond, der vil blive oprettet til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet.
I meddelelsen skriver banken samtidig, at banken ikke er i stand til at fastlægge det præcise omfang af mistænkelige transaktioner foretaget af de udenlandske non-resident-kunder i samme periode.
Banken forventer nu et resultat for 2018 på 16 til 17 milliarder kroner. En forventning, der afspejler donationen sammen med en fortsat svag udvikling i handelsindtægterne.
Donationen til fonden, der blandt andet skal bekæmpe hvidvask i Danmark og Estland, vil blive udgiftsført i tredje kvartal i år, skriver Danske Bank.
Danske Banks topchef fratræder
Topchef Thomas Borgen har desuden meddelt bestyrelsen her til morgen, at han ønsker at fratræde sin stilling i Danske Bank.
- Det er åbenlyst, at Danske Bank ikke har levet op til sit ansvar i sagen om mulig hvidvask i Estland, udtaler Thomas Borgen om.
Han gør dog samtidig opmærksom på, at bankens advokatundersøgelse frikender ham for et juridisk ansvar i forbindelse med bruddene på hvidvaskreglerne i den estiske filial, som han tidligere havde ansvar for.
- Selvom den eksterne advokatundersøgelse konkluderer, at jeg har levet op til mine juridiske forpligtelser, mener jeg, det rigtige for alle parter er, at jeg fratræder, lyder det fra Thomas Borgen.
I løbet af det år, undersøgelsen har varet, er der gennemført mere end 70 interviews med nuværende og tidligere medarbejdere og ledere, herunder direktionsmedlemmer og medlemmer af bestyrelsen.
Mens undersøgelsen, der er ledet af advokatfirmaet Bruun & Hjejle, frikender medlemmer af ledelse og bestyrelse for juridisk ansvar, slår den fast, at et antal tidligere og nuværende medarbejdere - både i filialen i Estland og på koncernniveau - ikke har levet op til deres juridiske forpligtelser.
Danske Bank har til dato indgivet otte anmeldelser til estisk politi, oplyser banken.
Ingen konklusion på hvidvask-omfang
Banken konkluderer, at kun en del af de mistænkelige kunder og transaktioner - fra købet af den finske bank Sampo Bank i 2007 og indtil lukningen af kundeporteføljen i 2015 - er blevet indberettet til myndighederne, sådan som de skulle have været.
Men banken har i sin undersøgelse ikke været i stand til at afdække omfanget af mistænkelige transaktioner i perioden, der kan stamme fra økonomisk kriminalitet.
Næsten alle de kunder, der er blevet undersøgt, er dog blevet indberettet til myndighederne.
Omkring 15.000 kunder og 9,5 millioner betalinger er omfattet af undersøgelsen.
I alt 70 personer har arbejdet fuld tid med undersøgelsen, hvor 12.000 dokumenter og mere end otte millioner e-mails er blevet undersøgt.
Der er desuden gennemført mere end 70 interviews med nuværende og tidligere medarbejdere og ledere, herunder direktionsmedlemmer og medlemmer af bestyrelsen.