40 minutter lang YouTube-video viser hans fire dages ekstravagante fødselsdagsfest: Få år senere stævnede Danmark ham for kæmpe millionbeløb

En af Sanjay Shahs tidligere nøglemedarbejdere vidnede i dag i sagen mod ham.

Mankash Jain er en central person i udbyttesagen.

På en 40 minutter lang Youtube- video kan man se, hvordan der over fire dage i februar 2016 var inviteret til kæmpe 40-års fødselsdagsfest i jetset-miljøet i ørkenparadiset Dubai.

Der blev festet på de dyreste og vildeste diskoteker, og en kæmpe legetøjsbil proppet med champagne med tændte stjernekastere blev serveret for de mange gæster.

Og så blev der også festet på en lystyacht til en værdi af mange millioner kroner, mens der blev krydsklippet til gæsterne, der kun havde pæne ting at sige om den gavmilde fødselar.

Fødselaren hedder Mankash Jain og her over otte år senere, er han en af hovedpersonerne i en sag, hvor han til gengæld ikke får mange pæne ord med på vejen.

Han er nemlig stævnet af de danske skattemyndigheder, og det er myndighedernes påstand, at han stak et stort tocifret millionbeløb i egen lomme i udbyttesagen.

Penge han uberettiget skulle have tilranet sig frem til 2015, og som han dermed har brugt til at finansiere sin jetset-livsstil i Dubai.

En tegning af Sanjay Shah fra Retten i Glostrup tidligere under sagen.

Mankash Jain var nemlig en central medarbejder hos Sanjay Shah, der netop nu sidder på anklagebænken tiltalt for at have lænset den danske statskasse for ni milliarder kroner.

Sanjay Shah er hermed både hjernen bag og den absolutte hovedmand i danmarkshistoriens suverænt største bedragerisag, mener anklagemyndigheden,

Det er i egenskab som tidligere nøglemedarbejder, at Mankash Jain her mere end otte år efter fødselsdagsfejringen, i dag var indkaldt som vidne i Retten i Glostrup.

Jain var Iklædt et klassisk sort jakkesæt med et stramtsiddende gråt og lyserødt slips, da han kom igennem på en skrattende videoforbindelse fra Dubai.

Her forklarede han, hvordan han i efteråret 2011 blev headhuntet til Sanjay Shahs selskab Solo Capital.

På det tidspunkt havde han dog aldrig hørt om Sanjay Shah.

- Jeg kendte ikke ejeren, men jeg havde gået i skole med Jas Bains som barn. Han var chef for den juridiske afdeling.

- Det var ham, der henvendte sig til mig og sagde, at Solo ledte efter en ekspert i valutahandel og trading, sagde Mankash Jain, da han blev udspurgt af Shahs forsvarer, Kåre Pihlmann.

Jas Bains fik senere en absolut hovedrolle i udbyttesagen, da han gennem en dansk advokat, kontaktede Skat og fortalte om den formodede svindel.

Fik et tilbud, der gjorde ham til millionær

Mankash Jain blev chef for Solo Capitals handel med valuta, men i slutningen af 2013 så den ansættelse ud til snart at være slut.

- Der var mangel på likviditet i Solo Capital Partners, så jeg kunne ikke handle på de finansielle markeder, sagde Mankash Jain.

I stedet fik han det tilbud, som er endt med, at han i dag er stævnet for et stort millionbeløb af de danske skattemyndigheder ved retten i London.

På det tidspunkt havde Sanjay Shahs handelsstruktur været i gang i to år gennem en afdeling hos Solo Capital, der kaldes GSS.

En struktur, hvor der blev handlet udelukkende på en platform, som Solo Capital styrede, og hvor små amerikanske pensionsordninger med givtige skatteforhold var helt centrale.

Det var nemlig de selskaber, som søgte om refusion af udbytteskat hos det daværende Skat i Danmark og hev adskillige milliarder kroner op af statskassen - hvoraf størstedelen endte i lommerne på Sanjay Shah.

Du kan læse mere om refusion af udbytteskat i grafikken herunder:

Men nu skulle forretningen udvides med endnu et setup. Her faldt valget på Labuan-provinsen i Malaysia, som er et notorisk kendt skattely, og hvor virksomheder ikke skal betale udbytteskat af danske aktier.

Oprettede fire selskaber i skattely

Derfor var det nødvendigt at oprette selskaber i Labuan, og her fik Mankash Jain en hovedrolle sammen med flere andre personer.

Han flyttede nemlig til Malaysia og oprettede fire selskaber, der handlede på Solo Capitals platform. I alt blev der oprettet 21 selskaber i Labuan.

Hvem introducerede dig til muligheden?, spurgte forsvarsadvokat Kåre Pihlmann.

- Der var to til tre parter. Jas Bains havde sat sig ind i mulighederne på området som advokat. Derudover var der to tidligere Priyan Shah og Gerry O'Callaghan, der kendte indgående til strukturen, sagde Mankash Jain.

- De havde erfaring med fra tidligere i deres karrierer, og det var en helt almindelig handelsstruktur på de finansielle markeder, som de største banker brugte.

Læs mere om Priyan Shah og Gerry O'Callaghan her:

Havde du nogle betænkeligheder ved at starte op i Labuan?

- Ja, det havde jeg, fordi jeg ikke havde erfaring med udbyttehandel. Derfor spurgte jeg venner, kolleger og de tre personer ind til det, så jeg kunne vise rettidig omhu og forstå handelsformen, sagde Mankash Jain, der afviste at have nogen dialog med Sanjay Shah om handelsstrukturen.

Ifølge den danske anklagemyndighed var handelsstrukturen langt fra inden for skiven.

Problemet var nemlig ifølge anklagen, at Sanjay Shah skabte et lukket handelskredsløb, hvor blandt andet Mankash Jains selskab var klienter.

Det gjorde Sanjay Shah med et papirspor, der fik det til at se ud, som om at hans kunder ejede danske aktier og dermed havde krav på refusion af dansk udbytteskat.

Kunderne - selskaber som Shah selv kontrollerede - ejede dog aldrig nogen aktier og fik derfor ikke noget udbytte. Derfor havde de selvsagt ikke ret til at få refunderet udbytteskat, mener anklagemyndigheden.

Raser mod Sanjay Shahs løjtnant

Sanjay Shahs forsvarer havde i sin afhøring af Mankash Jain en klar agenda i at vise, at Sanjay Shah nærmest intet havde at gøre med setuppet i Malaysia.

Anklager Marie Tullin gik til vidnet på en helt anden måde. Først borede hun i, hvor meget de fire Jain-ejede selskaber handlede aktier.

For eksempel kunne hun vise, at et af selskaberne alene i 2014 havde handlet for 446 millioner kroner i børsnoterede aktier.

Ved du, hvor meget dine fire selskaber købte danske aktier for i en periode på et år?, spurgte hun.

- Det synes jeg ikke er relevant. Du beder mig om at huske ting, der er sket for 10 år siden og huske priserne på aktier. Det er umuligt at svare på, sagde Jain.

Efterfølgende fortalte Tullin, hvad Mankash Jains fire selskaber i alt gennem 2014 og dele af 2015 havde ansøgt om i refusion af udbytteskat. I alt havde selskaberne hevet 281 millioner kroner op af den danske statskasse, fremgik det.

Det kunne Jain ikke bekræfte.

Han ønskede heller ikke at fortælle, om nogle af de mange millioner kroner blev sendt videre til Shah-kontrollerede selskaber.

Tidligere er det nemlig kommet frem, at Sanjay Shah har fået omkring 80 procent af andelen af den formodede svindel.

Mankash Jain var generelt ikke ret villig til at svare på anklagerens mange spørgsmål. Og da talen faldt på Anthony Mark Patterson, der er omtalt som Sanjay Shahs løjtnant og har erkendt sig skyldig i milliardsvindel, blev retorikken skærpet yderligere.

Tullin ville høre, om Mankash Jain ville kommentere udtalelser fra Patterson i retten, hvor han sagde, at alle handler i Labuan-selskaberne var nøje aftalt på forhånd.

Med andre ord styrede Sanjay Shah og hans inderkreds ned til nærmeste detalje, hvilke aktier der skulle handles og mellem hvem.

Her fik Jain nok.

- Intet af det er korrekt, og jeg vil ikke svare på nogen spørgsmål om Mark Patterson. Jeg tror ikke på et ord af, hvad han siger, sagde Mankash Jain.

'De overvejer at sige op. Det vil koste dig og mig'

Marie Tullin var dog ikke færdig med at bore i, hvad Mankash Jain vidste om lovligheden i handelsstrukturen.

Her fremdrog anklageren en korrespondance på WhatsApp fra februar 2014 mellem Sanjay Shah og Jas Bain.

Mankash Jain var ikke en del af korrespondancen, men hans navn blev flere gange nævnt.

I samtalen skriver Jas Bains, at Mankash Jain og to andre af ejerne af Labuan-selskaberne er nervøse for situationen og for den konkrete handelsstruktur.

Her svarer Sanjay Shah:

- Alle skal gøre det rigtigt, ellers er der ingen, som tjener penge. Enten handler alle, eller også handler ingen.

Senere i samtalen skriver Shah til Bains:

- De overvejer at sige op. Det vil koste dig og mig.

Med andre ord er hele Labuan-setuppet nøje orkestreret oppefra, og Sanjay Shah og Jas Bains tjener penge på det, mener anklagemyndigheden.

I dag afviser Mankash Jain ethvert kendskab til både samtalen og indholdet i den.

- Det er ikke mine ord. Jeg ved ikke noget om det her, sagde Jain.

Overvejede I at stoppe i begyndelsen?

- Nej, det kan jeg ikke huske, sagde han.

Mankash Jain er ikke tiltalt i Danmark for sin rolle i udbyttesagen. Men som en del af straffesagen mod Sanjay Shah har anklagemyndigheden påstået, at Jain Bains skal have konfiskeret aktiver for over 20 millioner kroner.

Det krav afviste han pure i retten.

Afslutningen af straffesagen mod Sanjay Shah nærmer sig. I morgen er sidste retsdag inden sommerferien.

Når retten igen bliver sat i august, mangler der efter planen anklagernes og forsvarernes procedurer.

Der ventes dom inden jul. Sanjay Shah har gennem hele sagen nægtet sig skyldig, men risikerer op til 12 års fængsel, hvis retten ikke køber hans forklaring.