Det var endnu et af Sanjay Shahs mulige trumfkort, der i dag blev smidt i Retten i Glostrup i danmarkshistoriens største svindelsag.
Trumfkortet er den britiske ekspert Simon Bird, der ifølge Sanjay Shah selv undsagde de britiske finansmyndigheder, og i stedet gik til den svindeltiltalte og tilbød sin hjælp.
Ifølge Simon Bird var det nemlig helt lovligt, da Sanjay Shah hev over ni milliarder kroner op af den danske skattekasse i refusion af udbytteskat mellem 2012 og 2015.
Hermed deler han langt fra holdning med den danske anklagemyndighed, der mener, at Sanjay Shah har gjort sig skyldig i gemen svindel.
I dag fik Simon Bird over for Retten i Glostrup mulighed for at uddybe, hvorfor Sanjay Shah skal frifindes for de alvorlige svindelanklager, der kan ende med at sende ham op mod 12 år bag tremmer.
Det var meningen, at Simon Bird skulle have været til stede i retten i dag, men han aflyste sine rejseplaner, da retten afviste at honorere ham med en timeløn på 550 pund (4.800 kroner).
I stedet var skatteeksperten med på en videoforbindelse fra et advokatkontor i London, hvor han fortalte, at der intet påfaldende var ved Sanjay Shahs handelsstruktur.
- Jeg vil sige, at det er almindelig markedspraksis, sagde Simon Bird, der først blev afhørt af Shahs forsvarer, Mikael Skjødt.
Du kan læse mere om refusion af udbytteskat i grafikken herunder
Simon Bird er en gråskægget mand på 59 år. Han var iklædt slips og et klassisk blåt jakkesæt til dagens vidneforklaring.
Han forklarede, at han har arbejdet i finansbranchen i London i 37 år, efter at han havde gennemført en universitetsuddannelse i kemi.
Siden tog han flere diplomuddannelser inden for handel, og i 28 år arbejdede han for forskellige selskaber, inden han i 2014 gik solo. Blandt andet har han i sit eget selskab arbejdet for det britiske finanstilsyn som ekspert i sager om markedsmanipulation og markedsmisbrug
Det arbejde stoppede dog, da han få år senere blev en del af sagaen om Sanjay Shah og hans selskab Solo Capital.
- Jeg blev først kontaktet i 2018 eller 2019 af Sanjay Shah. Og siden dengang har jeg arbejdet som ekspertvidne ved forskellige domstole over hele verden og udtalt mig om sagen, sagde Simon Bird.
Del af britisk retssag
Inden Simon Bird i dag vidnede i retten har Sanjay Shah siddet 16 dage på anklagebænken i Glostrup.
I næsten fire måneder har en række vidner afløst hinanden, og forsvaret og anklagemyndigheden har forsøgt at skære sagen ned til svaret på et centralt spørgsmål.
Udnyttede Sanjay Shah blot et 'hul i den danske skattelovgivning', eller var der tale om et snedigt udført svindelnummer, da han hev mere end ni milliarder kroner op af statskassen mellem 2012 og 2015?
I retssagen stod det meget tidligt soleklart, at Sanjay Shah ikke bestrider flere af de faktiske omstændigheder i sagen.
Hverken det astronomiske milliardbeløb, antallet af ansøgninger om refusion af udbytteskat eller perioden, de blev foretaget, har han noget at indvende mod.
Ja, faktisk erkender Sanjay Shah, at de selskaber, der har været kunder hos hans selskab Solo Capital og dermed været en del af det formodede svindelnummer, aldrig har ejet danske aktier.
Hermed har de aldrig betalt den udbytteskat, de efterfølgende bad om at få refunderet, og hermed led den danske statskasse et stort milliardtab.
Da den formodede svindel blev opdaget i 2015, blev Sanjay Shah hurtigt udpeget af de danske myndigheder som den absolutte hovedmand i sagen.
Derfor begyndte briten også at planlægge sit forsvar, og det er her, at Simon Bird kommer ind i billedet.
I dag arbejder han nemlig for Sanjay Shah. For Shah er ud over straffesagen i Danmark sagsøgt i flere lande, hvor de danske skattemyndigheder forsøger at hente nogle af udbyttemilliarderne tilbage i statskassen.
Det gælder særligt en civil sag i London, hvor briten sammen med en række andre personer og selskaber er blevet stævnet for omkring 12 milliarder kroner af det danske skattevæsen.
I den sag er det Birds opgave "at bistå retten i at forstå de tekniske aspekter i handlerne", og hans eneste "forpligtigelse er over for retten", fortalte vidnet.
Simon Bird har derfor gennemgået alle handler i sagen mod Sanjay Shah, fortalte han.
Handler, der ifølge anklagen var en del af et lukket handelskredsløb med et papirspor, der fik det til at se ud som om, at hans kunder ejede danske aktier og dermed havde krav på refusion af dansk udbytteskat.
Kunderne - selskaber som Shah selv kontrollerede - ejede dog aldrig nogle aktier og fik derfor ikke noget udbytte. Derfor havde de selvsagt ikke ret til at få refunderet udbytteskat, mener anklagemyndigen.
Men de anklager er Simon Bird uenig i.
Var det dit indtryk, at det var fiktive handler?, spurgte forsvarer Mikael Skjødt.
- Nej.
Herefter blev det teknisk. For selv om handlerne var foretaget inden for samme handelssetup, så eksisterede der kontrakter mellem både sælger og køber.
Og derudover blev alle handlerne - helt efter bogen - anmeldt til både det britiske finanstilsyn og til børsen i London.
Desuden var de børsmæglere, der hjalp med handlen, godkendt af selvsamme finanstilsyn, forklarede Simon Bird, der fik fremlagt flere konkrete eksempler på handler af Sanjay Shahs forsvarer.
Der er ikke noget påfaldende i handlerne i dine øjne?
- Nej, min konklusion er, at der ikke foregik noget upassende i disse handler, sagde Simon Bird.
Afgiver du forklaring på vegne af Sanjay Shah og Solo Capital i dag?
- Jeg giver forklaringen her som en uafhængig ekspert, der giver forklaring på et område i den finansielle sektor, jeg ved noget om, sagde han.
Anklager forsøgte sig på latin
'Nemo dat quod non habet.'
Sådan lød det fra anklager Marie Tullin, da hun fik mulighed for at krydsforhøre Simon Bird.
Og til jer der heller ikke er velbevandrede i latin, så betyder sætningen, at 'man ikke kan give noget, man ikke har'.
Ordene er blevet udtalt af dommeren i den civile retssag mod Sanjay Shah i London, og det var Marie Tullins hensigt at fortælle, at der i Sanjay Shahs struktur blev 'solgt' aktier, som ingen i systemet nogensinde ejede.
- Jeg har set den latinske betegnelse før. Jeg vil gerne bede anklageren om at forklare det på engelsk, sagde Simon Bird til Marie Tullin, der oversatte ordsproget med det samme.
Er du bekendt med de almindelige grundsætninger om, at man ikke kan sælge noget, man ikke har?, spurgte hun Simon Bird.
- Jeg er ikke advokat. Jeg er en trader, og jeg er en ekspert i aktiehandel. Som trader vil du næsten aldrig vide, hvor de aktier, som man har købt, stammer fra, svarede han.
Afslutningen af straffesagen mod Sanjay Shah nærmer sig. Der er yderligere tre retsdage i denne uge inden sommerferien.
Når retten igen bliver sat i august, mangler der efter planen blot anklagernes og forsvarernes procedurer.
Der ventes dom inden jul. Sanjay Shah har gennem hele sagen nægtet sig skyldig, men risikerer op til 12 års fængsel, hvis retten ikke køber hans forklaring.