Afsløring: Skattevæsnet i hemmeligt millionforlig med fire af Sanjay Shahs nøglemedarbejdere

Ifølge DR Nyheders oplysninger sikrer forliget den danske statskasse et trecifret millionbeløb.

Fire af Sanjay Shahs nøglemedarbejdere er ikke længere en del af det spektakulære retsopgør i London.

De danske myndigheder er lige nu midt i et kæmpe retsopgør i forsøget på at få de milliarder tilbage, som formodede udenlandske svindlere hev op af den danske statskasse i udbytteskat mellem 2012 og 2015.

Ved retten i London har skattemyndighederne i årevis haft stævnet en række personer og selskaber for i alt 12 milliarder kroner, og efter adskillige tilløb kunne den spektakulære retssag endelig gå i gang i april.

Der er dog flere nøglepersoner i udbytteskandalen, som glimrer ved deres fravær ved den britiske domstol.

DR Nyheder kan nemlig afsløre, at fire af Sanjay Shahs nærmeste medarbejdere og samarbejdspartnere har indgået forlig med de danske skattemyndigheder og derfor ikke bliver en del af retssagen, der først afsluttes til næste år.

Ifølge DR Nyheders oplysninger lyder forligene på, at de fire personer i alt skal betale i omegnen af et par hundrede millioner kroner tilbage til den danske statskasse.

I en skriftligt svar bekræfter Skattestyrelsen, at der er indgået forlig. Styrelsen ønsker dog ikke at fortælle, hvad forligene præcis indeholder.

- Skattestyrelsen kan – af hensyn til den fortrolighed, der påhviler forligene – ikke kommentere nærmere på indholdet af forligene, herunder forligssummen, skriver styrelsen.

- Skattestyrelsen kan dog oplyse, at styrelsen i alt har indgået 25 forlig i relation til udbyttesagen, der beløber sig til i alt 2,4 milliarder kroner (inkl. renter), heraf har styrelsen på nuværende tidspunkt modtaget 1,3 milliarder kroner.

Du kan læse mere om refusion af udbytteskat i grafikken herunder:

Shah: Anne var den daglige leder

De fire tidligere nøglemedarbejdere, som nu har givet håndslag med skattevæsnet om at betale et kæmpe millionbeløb tilbage, har på hver sin måde spillet en nøglerolle i den formodede plyndring af den danske statskasse, fremgår det af DR Nyheders research.

Tre af de fire personer er også blevet omtalt adskillige gange i straffesagen mod Sanjay Shah, der ved Retten i Glostrup er tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for ni milliarder kroner.

Og det har kastet lys over præcis, hvilken rolle de formentlig har spillet i, hvad de danske anklagere kalder et 'kæmpe svindelnummer'.

Den første person hedder Anne Christine Stratford, og hun blev direktør i Sanjay Shahs London-selskab Solo Capital i 2014, da de britiske myndigheder krævede en direktør, som havde sin faste gang på Solo Capitals kontor i London.

På det tidspunkt var Sanjay Shah for længst flyttet til Dubai.

Netop Solo Capital var det selskab, hvor handelsmodellen, der førte til den formodede milliardsvindel mod Danmark, blev opfundet, har Sanjay Shah selv forkaret under retssagen i Glostrup.

Selv om Stratford blev direktør for selskabet, så var det stadig Sanjay Shah, som tog alle de afgørende beslutninger ifølge anklagen mod ham.

Under retssagen har Sanjay Shah sagt følgende om sin tidligere direktør, der er uddannet advokat:

- Det er ligesom, hvis det havde været en restaurant: Anne var den daglige leder. Jeg var ejeren, der kom forbi engang om ugen.

- Hvis nogen fik madforgiftning, ville de sagsøge mig, og jeg kunne så fyre Anne. Hun havde ansvaret, og jeg havde risikoen, sagde Shah.

Anne Christine Stratford har tidligere været sigtet i Danmark for sin rolle i sagen. Den sigtelse er dog blevet frafaldet.

Hendes danske advokat, Anders Nemeth, bekræfter, at der er indgået forlig i sagen. Ifølge advokaten betyder forliget, at den danske anklagemyndighed ikke længere vil forsøge at konfiskere en række af hendes aktiver.

Konfiskationskravet mod Stratford var nemlig indtil forliget en del af straffesagen mod Sanjay Shah i Danmark.

- Forliget er alene baseret på et ønske om at undgå en langstrakt og omkostningstung proces og er på ingen måde udtryk for erkendelse af at have deltaget i strafbare forhold. I relation til sidstnævnte bemærkes, at anklagemyndigheden da også længe inden forliget blev indgået, valgte at frafalde straffesagen mod min klient, siger Anders Nemeth i en skriftlig kommentar.

'Jeg stolede på mine skatteeksperter'

Derudover er både Gerard O'Callaghan og Priyan Shah (ikke i familie med Sanjay) blandt de fire, som DR Nyheder i dag kan afsløre har indgået forlig. De har begge en fortid hos store europæiske banker, ligesom Sanjay Shah har.

De to personer har en nøglerolle i udbyttesagen. De var Sanjay Shahs såkaldte "skatteeksperter" i den helt centrale del af Solo Capital kaldet GSS-afdelingen, har Sanjay Shah forklaret i retten.

Fra 2013, hvor det formodede svindelnummer for alvor tog fart, var de blevet udnævnt til afdelingens førende skatteeksperter, og de havde hovedansvaret for handelsstrategien sammen med Sanjay Shah.

Adskillige gange har Sanjay Shah under retssagen i Danmark henvist til både Priyan Shah og Gerard O'Callaghan og deres forgængere i rollen, når han skulle svare på spørgsmål om lovligheden af hans skattemodel.

De havde nemlig forsikret Sanjay Shah om, at han ikke overtrådte loven, når han hev milliarder op af den danske statskasse, har Shah forklaret flere gange.

- Jeg stolede på mine skatteksperter, har det lydt som et mantra i hans forsvar.

Den sidste person, der har indgået forlig med de danske skattemyndigheder, hedder Edo Barac. Barac var en af Sanjay Shahs første ansatte, og han fik en slags partner-status for at fastholde ham hos Shah.

Edo Barac var derudover også bestyrelsesmedlem sammen med Sanjay Shah i den tyske bank Varengold Bank.

Det var denne bank, som Sanjay Shah ifølge den tyske anklagemyndighed brugte til at skjule nogle af pengene fra Danmark. Sanjay Shah er derfor tiltalt i Tyskland for hvidvask.

Edo Barac har også været tiltalt i samme sag i Tyskland, men det er uvist, hvad status er på den tiltale lige nu.

Både Priyan Shah og Gerard O'Callaghan har også været tiltalt i den tyske straffesag.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra hverken Edo Barac, Priyan Shah eller Gerard O'Callaghan til forliget med de danske skattemyndigheder.

Sanjay Shah nægter sig skyldig i såvel den civile sag i London som den danske og tyske straffesag. Herhjemme risikerer han op til 12 års fængsel, hvis han kendes skyldig. Retten i Glostrup ventes at afsige at afsige dom i år.

Sanjay Shah overtog kontrollen med den tyske Varengold i 2014 og 2015. Herfra er det den tyske anklagemyndigheds påstand, at han hvidvaskede penge gennem, der stammede fra den danske statskasse. (Foto: © BODO MARKS, Bodo Marks/picture-alliance/dpa/AP Images)

Milliardforlig er endt i ny strid

Det trecifrede millionforlig med Shahs nøglemedarbejdere er dog langt fra det største i udbyttesagen.

De tre amerikanere Jerome Lhote, Matthew Stein og Luke McGee nikkede nemlig ja til at tilbagebetale den danske statskasse 1,55 milliarder kroner i maj 2019.

Trioen var nemlig hovedarkitekterne i en formodet plyndring af den danske statskasse ved hjælp af den tyske bank North Channel Bank, som de havde købt i 2013, ifølge de danske myndigheder.

Kort efter forliget betalte amerikanerne 950 millioner kroner tilbage. Siden dengang har de betalt yderligere lige over 60 milllioner kroner, fremgår det af amerikanske retsdokumenter.

Problemet er bare, at samtlige 1,55 milliarder kroner skulle have været tilbagebetalt på nuværende tidspunkt, hvis Lhote, Stein og McGee skulle have levet op til aftalen.

Det har de dog langt fra, da amerikanerne mener, at Skattestyrelsen i Danmark ikke har levet op til deres del af aftalen.

Amerikanerne mener nemlig, at skattemyndighedernes samarbejde med anklagemyndigheden strider mod forliget. Selvsamme anklagemyndighed, der i 2021 rejste tiltale mod trioen for "groft bedrageri".

Derfor har Lhote, Stein og McGee stævnet de danske skattemyndigheder i USA for at slippe for at betale det resterende beløb på knap 550 millioner kroner tilbage.

I en kommentar fra april sidste år skrev Skattestyrelsen til DR, at "Skattestyrelsen og styrelsens advokater stiller sig uforstående overfor påstanden".

- Skattestyrelsen har løbende været i dialog med politiet dels for at sikre den nødvendige koordinering mellem myndighedernes interesser i sagerne, dels for at bibringe politiet viden om, at forligsparterne samarbejdede med Skattestyrelsen om at tilbagebetale de midler, parterne uretmæssigt havde modtaget.

Skattemyndighederne har, efter amerikanerne har stævnet dem, hævet det resterende krav væsentligt til over 1,1 milliarder kroner, fordi der nu er tilføjet store rentebeløb, viser de amerikanske retsdokumenter.