VIDEO Københavns gader var stille da kongefamilien fulgte prinsen til Slotskirken

Prins Henrik blev fredag aften kørt på sin sidste rejse fra Amalienborg til Christiansborg.

Der var stille. Meget stille.

Alle, der har bevæget sig rundt i det indre København en fredag aften, ved, hvor meget biler, cyklister og trafik støjer og fylder. Men lige omkring klokken 18 denne kolde februaraften var der stille, hvis man lige ser bort fra de mange bimlende kirkeklokker, der akkompagnerede rustvognen med prins Henriks kiste gennem byen.

Sent tirsdag aften døde prins Henrik på Fredensborg Slot. Efter at være blevet kørt først til Amalienborg i går, hvor båren har stået i Riddersalen i regentparrets residenspalæ hvilende på bukke af Kalmarfyr, blev prinsen i dag bragt til Christiansborg Slotskirke, hvor den lukkede kiste skal stå til offentligt skue frem til og med på mandag.

Klokken præcis 18 forlod rustvognen med prins Henriks båre Amalienborg. Den satte kursen mod Christiansborg Slotskirke efterfulgt af dronningen i Store Krone, kronprinsparret og deres børn i Krone 1 og prins Joachim, prinsesse Marie og deres børn i Krone 2.

Følget startede med at køre rundt om Rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads. Derefter gik turen forbi de mange fremmødte gennem Amaliegade, Bredgade, langs Kongens Nytorv og forbi den franske ambassade. Turen fortsatte gennem Holmens Kanal forbi Holmens Kirke, hvor dronningen og prinsen blev gift 10. juni 1967, til Christiansborg Slotskirke overfor.

Prins Joachim og resten af kongefamilien forlader Christiansborg Slotskirke. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Kongehuset havde på forhånd meldt ud, at køreturen ville tage 15 minutter, og klokken var da også nøjagtig et kvarter over seks, da kortegen nåede frem til Christiansborg Slotskirke.

Her stod 10 officerer fra livgarden klar til at bære kisten indenfor. De 10 officerer var alle veteraner, der har været udsendt på mission.

Bisættelse på tirsdag

Kortegen blev også mødt af et æreskompagni med fane fra Jydske Dragonregiment og Prinsens Musikkorps, som spillede Hartmanns sørgemarch.

Kongefamilien fulgte efter båren ind i kirken til en mindre privat ceremoni forestået af Erik Norman Svendsen, som er kongelig konfessionarius.

Efter knap et kvarter åbnede dørene sig igen, kongefamilien trådte ud og satte kursen hjem mod Amalienborg.

Offentligheden får også mulighed for at sige farvel til prinsen. I weekenden og på mandag ligger han på castrum doloris, som traditionen med at stille den lukkede kiste til offentligt skue på en forhøjning i nogle dage hedder. Lige siden 1746 har konger og dronningers kister været udstillet for offentligheden i Christiansborg Slotskirke, og senest i 2000 lå dronning Ingrid på samme måde i tre dage i Christiansborg Slotskirke, inden hun blev begravet.

I 1972 lå dronningens far, Frederik den IX's kiste til offentlig fremvisning i slotskirken, inden han blev stedt til hvile i Roskilde Domkirke.

På tirsdag skal prins Henrik bisættes. Efter hans eget ønske skal halvdelen af hans aske spredes over de danske farvande, og den anden halvdel skal nedlægges i en urne i den private del af slothaven ved Fredensborg.