Stéphanie Surrugue: Prins Henrik oplevede større forståelse og varme fra danskerne de sidste år

Prins Henrik strålede som en sol, da han blev ”årets dansker”, fortæller Surrugue.

Her kan du høre Stéphanie Surrugue fortælle om en af sine personlige oplevelser, der handler om en køretur i det franske i en meget lille bil.

Prins Henrik oplevede med årene en større forståelse og varme fra mange danskeres side – og det betød alverden for ham, siger DR’s Stéphanie Surrugue.

Prinsen døde tirsdag aften på Fredensborg Slot med familien ved sin side, og siden da er det strømmet ind med mindeord og lune anekdoter om prinsen og hans liv.

Men prins Henrik vågnede igennem årene flere gange op til overskrifter i aviserne, der ikke altid var lige positive. Faktisk mener flere, at han blev direkte mobbet. Og det modsætningsforhold var der flere af dr.dk’s brugere, der bed mærke i, da Stéphanie Surrugue i aftes svarede på spørgsmål.

Blandt andet brugeren AM Vidkjær.

I disse dage er der ingen tvivl om, hvor afholdt prins Henrik var af danskerne. Havde du indtryk af, om prins Henrik var klar over det?

- Efter mange år, hvor han nok har følt sig uretfærdigt behandlet særligt i dele af pressen, som nærmest har voksenmobbet ham med øgenavne og så videre, oplevede han med årene en større forståelse og varme fra mange danskere side, svarede Stéphanie Surrugue.

- Når Prins Henrik har skældt ud, så har det aldrig været på danskerne; det har snarere været en frustration over institutionen, der ikke gav ham den titel, han ønskede, og pressen, der nogle gange kunne være ekstremt hårde ved ham.

Og det betød faktisk en hel del for prinsen, når han blev anerkendt af danskerne.

- Jeg véd, at han lagde mærke til det - og at han virkelig nød det. Han strålede for eksempel som en sol, da han blev 'Årets Dansker' og 'Årets Europæer'. Dén varme, han oplevede fra mange danskere, betød enormt meget for ham.

Prinsen ærgrede sig over sit dansk

Da hoffet meddelte, at prinsen var død, angreb især kulturminister Mette Bock (LA), hvad hun kaldte et hykleri, der ingen ende vil tage. Hun mener, at prinsen blev decideret mobbet, og hendes kollega uddannelsesminister Søren Pind (V) er enig.

- I mig ulmer vreden over andre dele af pressens usle behandling i den sidste tid. Intet er glemt. Men i dag sørger vi, skriver han på Facebook.

En stor del af kritikken mod prins Henrik gik på, at hans dansk ikke var godt nok. Og hans danske sprog var faktisk noget, som prinsen fortrød.

- Prins Henrik fortalte mig, at han fortrød én ting, siger Stéphanie Surrugue.

- At han ikke havde lært at tale dansk godt nok, hurtigt nok. Han ærgrede sig over det, fordi han mente, at mange danskere måske troede, at han ikke var oprigtigt interesseret i dem og i at blive dansk.

Han sagde "vi" om danskerne

Men selvom prinsen ikke mestrede det danske sprog til alles tilfredsstillelse, og overskrifterne til tider kunne være hårde, så skal man ikke tage fejl af prinsen, siger Stéphanie Surrugue – han elskede danskerne og opfattede sig selv om dansk.

- Jeg lagde mærke til, at han altid sagde "vi" om Danmark og danskerne, siger Stéphanie Surrugue.

- Han sagde også nogle gange "vi" om Frankrig og franskmændene, men ikke lige så ofte. Han opfattede sig i dén grad som dansker, og selv om der var ting, han så absolut mente, var bedre i Frankrig – maden for eksempel - så følte han for eksempel 100 procent hjemme i den danske humor.

Prinsens sidste rejse

  • Prins Henriks kiste blev i går kørt de godt 40 kilometer fra Fredensborg Slot i Nordsjælland til Amalienborg.

  • Her er kisten placeret i Riddersalen i regentparrets residenspalæ – det, der også hedder Christian 9.s Palæ.

  • I dag klokken 18 bliver kiste kørt til Christiansborg Slotskirke i en rustvogn efterfulgt af den kongelige familie i biler.

  • Turen går fra Amalienborg gennem Frederiksgade, Bredgade, langs Kongens Nytorv og den franske ambassade.

  • Turen fortsætter gennem Holmens Kanal forbi Holmens Kirke, hvor dronningen og prinsen blev gift 10. juni 1967, til Christiansborg Slotskirke overfor.