I starten af det nye årtusind udgjorde han den ene halvdel af én af de mest succesfulde duoer på den danske musikscene. Med salgstal, der skulle tælles i millioner, blev Safri Duo, bestående af Uffe Savery og Morten Friis, med lynets hast den bedst sælgende danske gruppe siden Aqua.
Nu afslører Savery, at slagtøjsduoen, der udgav deres sidste album tilbage i 2010, barsler med nyt materiale:
- Vi er i gang med at lave nogle bud på nye singler; der skal nok komme noget - før eller siden. Men jeg har jo et fuldtidsjob som musikchef for Copenhagen Phil, og det svarer til at være direktør for en mellemstor virksomhed. Men jeg har en bestyrelse, som bakker op omkring, at jeg også kan lave musik, fortæller Uffe Savery til dr.dk.
Læremester i Vidunderbørn
Udover jobbet som musikchef i Copenhagen Phil, har Savery også sagt ja til tjansen som læremester i det nye DR-program, Vidunderbørn.
Her skal seks børn, bakket op af hver deres læremester, dyste indenfor klassiske kunstarter som klaver, violin, sang, slagtøj og ballet over fem lørdage i november og december. Uffe Savery er læremester for den 12-årige slagstøjsspiller David.
Og Savery har meget at lære fra sig: Han har taget studentereksamen fra musikgymnasiet Sankt Annæ, og er uddannet solist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
Også hans familiære baggrund er fuld af musik:
- Min morfar, Carl Maria Savery, stiftede den første musikskole i Danmark. Sidenhen etablerede han den første musiklinje i gymnasiet, og han indførte også musikterapi i Danmark. Han var på den måde i høj grad en foregangsmand indenfor musikken.
- Han havde evnen til at forestille sig noget der ikke eksisterede, udvikle tankerne og idéerne, for så at føre dem ud i livet. Det, vi i dag kalder for “innovation”.
Skift fra klassisk til electronica
Uffe Savery har spillet i Safri Duo siden 1988; de første 12 år med et klassisk repetoire.
Men efter mere end ”1000 koncerter på den klassiske scene” besluttede de to perkussionister sig for at gå helt nye veje:
- Vi besluttede os for at gå ind i electronica, og så fordybede vi os enormt meget i det. Hver gang jeg har kastet mig over noget, så har det været med stor fordybelse; så har jeg gjort det fuldt ud, fortæller Savery.
Artiklen fortsætter under billedet.
”Det er bare et lidt andet lydunivers”
Selv om Safri Duos musikalske skift fra klassisk til electronica – der både medførte enorm popularitet og stor kommerciel succes – umiddelbart kan virke voldsomt, så har de to musikalske stilarter faktisk mere til fælles, end man måske skulle tro:
- Vi havde spillet meget af det, man kalder minimalmusik, og det er i virkeligheden en akustisk måde at spille technomusik på; så rent kompositorisk var der ikke så langt fra at spille nutidig, klassisk minimalmusik til at begynde at spille house og techno, forklarer Uffe Savery.
- Det er bare et lidt andet lydunivers og nogle andre måder at gøre det på, men det har rigtig meget til fælles, så i virkeligheden har det været et meget naturligt trin. Jeg synes klassisk musik har sådan en særlig dybde og kvalitet, som jeg godt kan lide, men jeg er lige så vild med alt mulig rytmisk musik og electronica.
”Satsede hele butikken”
På trods af det ”naturlige” i genreskiftet, blev det endegyldige skridt ind i den populærkulturelle manège dog ikke taget helt uden tøven:
- Vi var meget i tvivl i starten, og vi havde aldrig arbejdet med elektronik og musikprogrammer på den måde. Vi var meget akustiske, men så fik vi altså mod på det, og så snusede vi til det i et halvt års tid, hvorefter vi gik all in og satsede hele butikken.
Nummer 1 i hele Europa
Som bekendt betalte det sig særdeles godt at satse hele butikken.
I 2001 drønede både Safri Duos single ’Played-A-Live’ og albummet ’Episode II’ ind på toppen af hitlisterne i det meste af Europa, og gruppen har både vundet én af de prestigiøse Echo-priser og en Danish Music Award.
Artiklen fortsætter under videoen.
https://www.youtube.com/watch?v=IksRDCMYnn8
- Man kan godt lidt miste jordforbindelsen, for i sådan en situation bliver man overdrevet feteret, og alt kan lade sig gøre hele tiden. Jeg kan godt forstå, hvis det sker for meget unge mennesker, for det er en svær situation at håndtere. Det kører lidt ud af en tangent, hvor man næsten kan gå på vandet.
Uffe Savery har dog beholdt begge ben på jorden. Med et solidt ægteskab og hans børn i ryggen har han, med egne ord, ”haft basen i orden”.
Det skal komme indefra
Han pointerer, at det vigtigste i det kunstneriske arbejde er at have sig selv med – hvad enten det så handler om slagtøj, elektronik eller noget helt tredje.
- Det fede ved at lave ’Episode II’ var, at det virkelig var noget, der kom indefra. Det var ikke et pladeselskabsstunt eller nogle andre, der synes, at vi skulle et eller andet; det var vores eget ønske. Og det var vores egen energi omkring det, der skabte resultatet.
Det med at lade det komme indefra tager han også med sig i sin rolle som læremester i Vidunderbørn:
- Man skal blive ved med at fokusere på det, det drejer sig om: musikken!