Mystisk død mus indtager Smukfest: Derfor er dj's de nye superstjerner

De danske festivaler booker dj's som hovednavne, fordi de kan sætte gang i en fest, og så er de i mange tilfælde også billigere end andre live-artister.

Deadmau5 optrådte også på Smukfest i 2014. (Foto: © Christian Hjorth / PA, (c) Ritzau Scanpix)

OBS! Videoer i denne artikel kan ikke længere afspilles, da DR ikke længere har rettigheder til at vise dem på dr.dk.

Hjertet banker i takt med et jordrungende beat, energien og showet er vildt, og på scenen står en enkelt mand bag sin mixerpult og sætter gang i hele festen.

I år har det især været den elektroniske musik, der har fyldt på de danske festivalers programmer, for dj’s er altså ikke længere nogen, der vender plader på natklubber.

De optræder som artister på de største scener over hele verden.

Torsdag optrådte danske Martin Jensen på Smukfest, og i nat kan man opleve endnu en af de helt store på Bøgescenerne. Nemlig dj og producer Deadmau5 fra Canada.

Se slutningen fra Martin Jensens optræden på Smukfest torsdag aften:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5b6d8eb4a11fa1096424fcc1

Men hvis man regner med, at han spiller de 20 største hits i øjeblikket, så kan man godt tro om igen.

Som at lytte til et orkester

Faktisk bryder den 37-årige artist med den Mickey Mouse-lignende hjelm sig slet ikke om at blive kaldt dj, for han spiller mest sin egen musik. Og han har sin helt egen lyd, fortæller den danske dj Morten Breum, kendt under navnet Morten.

- Han er meget kendt for sin melodiske musik, og nogen beskriver det som at lytte til et orkester. Han har sin helt egen lyd, siger Morten Breum.

Han sammenligner Deadmau5 med andre dj’s som Skrillex og den nu afdøde Avicii, som også har deres helt egen lyd, og så har Deadmau5, med det borgerlige navn Joel Zimmerman, også været virkelig god til at brande sig selv.

Både i forhold til hjelmen, da man ikke havde set noget lignende, da han kom frem i midten af 00’erne, og på den måde han opfører sig på sociale medier.

- Han er mystisk med sin hjelm, og han er ikke bange for at ytre sin mening og skændes med folk online, og det er meget nyt i dj-kulturen, hvor man ikke tidligere har kritiseret hinanden. Men der har han været god til at skabe larm omkring sig selv, siger Morten Breum, som selv optrådte på årets Tinderbox.

Dj'en har fordele

Når de store festivaler præsenterer dj’s som hovednavne, så er det, fordi det virker. De kan nemlig noget helt særligt. Det mener Jeppe Fureby, som underviser i deejaying og musikproduktion på Dj & Producer Academy Denmark i Odense.

- Rockbandet spiller sine egne sange, og så kan de overraske med en trommesolo eller synge et covernummer. En dj kan derimod springe rundt i numre og behøver ikke holde sig til sine egne, siger Jeppe Fureby, som også selv har optrådt som dj i mange år.

Men det er ikke kun på scenen, at dj’s kan have en fordel. Jeppe Fureby mener, dj’s er mere effektive i studiet, fordi de kan remixe andre artister og hurtigere kan udkomme med produktioner end andre live-artister.

Et billigere produkt

Og så er den kreative proces en fordel for dj'en, der ikke skal forhøre sig hos andre, når de får en fed idé. Hos dem, der booker artister til festivaler, kan dj’en også være et attraktivt valg.

- Når man booker et rockband, er det typisk fem mennesker, man skal fragte frem og tilbage. Dj'en er kun en enkelt. Så hvis man ser det fra et forretningsmæssigt perspektiv, er dj'en et billigere produkt, siger Jeppe Fureby.

Der er ingen tvivl om, at den elektroniske musik har fået en central plads på de store festivaler, og at dj’s bliver hyldet som superstjerne over hele verden.

Morten har spillet på flere forskellige festivaler. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, (c) Ritzau Scanpix)

Men faktisk er det jo slet ikke et nyt fænomen, og Jeppe Fureby udpeger særligt øen Ibiza som et af de steder, der først fik øjnene op for dj’s og elektronisk musik.

- De fleste danskere tror, at det er et sted, hvor konfirmander tager ned for at drikke sig i hegnet, men Ibiza har altså også været et mekka for dj’s og elektronisk musik i 30 år, fortæller han.

Perfekt festival-afslutning

Og de helt store dj’s formår altså at tage Ibiza og feststemningen med sig på scenen. Det kræver sin dj at få det hele til at spille på scenen, så publikum er underholdt, men hvis det lykkes, så er det den perfekte afslutning på en lang dag på en festivalplads, mener Morten Breum.

- Når folk har stået hele dagen i solen og lyttet til musik og drukket fadøl, så fungerer det godt, at en dj lukker det hele, og der er smæk på.

Og smæk på bliver der helt sikkert, når Deadmau5 med Mickey Mouse-hjelmen spiller på bøgescenerne på Smukfest klokken 01.30 fredag nat.