Lektor i Medievidenskab: Amerikanerne elsker psykopatiske danske skuespillere

Danske skuespillere har enorm succes på den internationale scene. De gør det især godt som grænsesøgende småpsykopater, mener lektor.

HANNIBAL. Mads Mikkelsen - her som kannibalen - Hannibal Lecter er en af de danske skuespillere, der har fået hul på det amerikanske marked. (Foto: © NBC, 2015 NBCUniversal Media)

Pilou Asbæk bliver den fjerde dansker til at figurere på rollelisten til den store HBO fantasyserie Game of Thrones.

Symptomatisk for dansk skuespil, som det går rigtig godt for i disse år:

- Det her er bare endnu et eksempel på, hvordan den danske scene nærmest vokser ind i den amerikanske og internationale scene. Pilou Asbæk, Ulrich Thomsen, Nicolai Coster-Waldau, Mads Mikkelsen - de spiller ikke kun biroller, men hovedroller i deres egne serier, siger Jakob Isak Nielsen, der er lektor på Aarhus Universitet på Institut for Kommunikation og Medievidenskab.

Succes for hele branchen

- Jeg har svært ved at komme på noget andet land, som har så mange skuespillere så højt rangeret, siger Jakob Isak Nielsen, som kalder det en kreativ evolution.

Han bemærker, at det ikke kun er skuespillere, som katapulteres op i stjernehimlen i disse år. Også instruktører og manuskriptforfattere har parallelt stor succes med at få foden inden for hos tv-serieproducenter i USA.

- Et godt og måske lidt ukendt eksempel er Charlotte Sieling, der startede som skuespiller på Gøngehøvdingen og senere instruerede afsnit til Krøniken og Broen. Nu instruerer hun Homeland, The Americans og The Bridge, siger han.

Skurke og psykopater

Danskere har særligt den fordel, at de har let ved det engelske sprog.

- Det giver dem et langt bredere udvalg af roller, og de skal ikke spille den karikerede latin lover for eksempel. Det giver danske skuespillere en fordel i forhold til for eksempel italienske og spanske skuespillere, siger Jakob Isak Nielsen.

Det er også bemærkelsesværdigt, at en stor del af de roller, som er spillet af danskere ofte er mørke og dystre - og decideret onde.

- De balancerer ofte på en knivsæg mellem normalitet og psykopati, siger Jakob Isak Nielsen.

- Det er egentlig mærkeligt, for det er ikke noget, de tager med fra danske tv-serier nødvendigvis. Men de spiller ofte usympatiske roller. Det gør de næsten alle sammen med få undtagelser.

Det betyder også noget, at der er kommet mere fokus på nordisk kultur og rå, nordisk vikingekultur. Men det er ikke hele forklaringen, slår Jakob Isak Nielsen fast:

- Det her er en ren og skær succes. Det er der flere forklaringer på, men overordnet er danske tv-serier i særklasse, og det åbner op for den internationale scene, siger han.