Danske skuespillere hitter i internationale tv-serier

Lars Mikkelsen er med sin rolle i ’House of Cards’ seneste danske skuespiller på rollelisten i en stor udenlandsk tv-serie. Ifølge forskere er der flere grunde til danskernes internationale succes.

Tredje sæson af Netflix-serien ’House of Cards’ byder på dansk islæt i form af skuespilleren Lars Mikkelsen, og han er langt fra den første danske skuespiller, der gør sig bemærket på tv i udlandet.

I grafikken ovenfor kan du se billeder af en række danske skuespillere, der i de seneste par år har gjort sig bemærket i store udenlandske tv-serier, og flere er stadig aktive.

Blandt andre har Nikolaj Coster-Waldau med sin rolle i ’Game of Thrones’ og Ulrich Thomsen i ’Banshee’ gjort sig bemærket i store udenlandske tv-produktioner, og senest altså Lars Mikkelsen i ’House of Cards’ og også Sofie Gråbøl, der spiller hovedrollen i den britiske tv-serie ’Fortitude’.

Det er der flere oplagte grunde til, og det er ikke en tendens, der vil forsvinde lige foreløbigt, vurderer to forskere med fokus på tv-serier.

Danske tv-serier som udstillingsvindue

Danske tv-serier har de seneste år haft stor succes i både ind- og udland, og ifølge Jakob Isak Nielsen, der er en af forfatterne bag bogen ’Fjernsyn for viderekomne - de nye amerikanske tv-serier’ og lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, har tv-serierne været et godt udstillingsvindue for de danske skuespillere.

- De danske tv-serier har nydt stor eksportsucces, og det har bevirket, at man i udlandet rent faktisk har opdaget, at de danske skuespillere er der, forklarer Jakob Isak Nielsen til DR Kultur.

Ifølge Jakob Isak Nielsen er Lars Mikkelsen et godt eksempel på en dansk skuespiller, der rider på en bølge efter eksponering i ’Forbrydelsen 1’ og nu i den europæiske tv-produktion, ’Mord uden grænser - The Team’.

Den danske skuespilstil

De danske skuespillere har også en særlig skuespilstil, der gør dem attraktive i andre lande, forklarer Anne Marit Waade, der er lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet med speciale i tv-serier.

- Den danske skuespilstil er forholdsvist nedtonet i forhold til måden, de taler og agerer på. De har en lidt lavmælt og hverdagsagtig måde at spille på, som skiller sig lidt ud, når man sammenligner med andre landes tv-dramaserier, forklarer hun til DR Kultur.

En betragtning som Jakob Isak Nielsen er enig i. Og ifølge ham tiltaler den danske skuespilstil som for eksempel Lars Mikkelsens især en bestemt type af udenlandske tv-serier.

- Lars Mikkelsens afdæmpede spillestil er mere gængs i kvalitets-tv-serier som for eksempel ’House of Cards’ end i andre hjørner af tv-landskabet både i Europa og USA. Den tyske spillestil, der er mere overekspressiv vil for eksempel gøre sig bedre i situationskomedier eller i tv-soaps, forklarer han.

Jakob Isak Nielsen fortæller også, at Lars Mikkelsens stil ofte blev fremhævet som det gode eksempel af den nu afdøde instruktør Kathrine Windfeld under optagelserne til den nye europæiske krimiserie 'Mord uden grænser - The Team'.

- Da Kathrine Windfeld skulle instruere de andre europæiske skuespillere, sagde hun hele tiden ”se på Lars”. Hans skuespilstil blev en form for norm for, hvordan de andre skulle spille deres rolle, fortæller han.

Flere fordele

Jakob Isak Nielsen nævner også, at danskere typisk er gode til engelsk, og de danske skuespillere skal derfor ikke kæmpe med en sproglig barriere og kan indgå i en bred vifte af roller.

Mange af de danske skuespillere har desuden både erfaring inden for film- og tv-skuespil, og erfaringerne fra filmens verden er ifølge Jakob Isak Nielsen velanset i mange af de nyere amerikanske tv-serier, der er mere spillefilmsorienteret.

- Alle de, der arbejder på ’House of Cards’ har stor erfaring inden for film, det gælder også skuespillerne. For at kunne passe ind i de andre skuespilleres spilregistre, giver det god mening at lede efter skuespillere, der trækker på spillefilmserfaringer, som mange danske skuespillere gør, siger han.

Det bliver ved

Begge forskere tror ikke, at det er en tendens, der vil stoppe lige foreløbigt, men de vurderer også, at det afhænger af den fortsatte succes med de danske tv-serier.

- Så længe de danske tv-serier sælger godt i udlandet, vil de danske skuespillere også blive brugt, vurderer Anne Marit Waade.

Jakob Isak Nielsen stemmer i og pointerer vigtigheden af de danske tv-seriers eksportsucces. Han forklarer også, at de danske skuespilleres egen lyst til at komme til udlandet naturligvis også har noget at sige.

- De danske skuespillere kan meget hurtigt blive overeksponeret hjemme i Danmark. Og det kan forklare den udlængselstrang og villighed, der er blandt danske skuespillere til at arbejde uden for landets grænser, siger han.