Novembermørke. Urene stilles til vintertid, børnene fejrer halloween, eftermiddagene bliver natsorte, vi rykker sammen inden døre og mærker sindets dybder på ny.
Mørket åbner et mylder af liv, der ikke hører dagen til. Død, sex, ondskab. I et kulturhistorisk lys er nattens mørke blevet en metafor for det skjulte, forbudte og mystiske. Nattens gerninger rummer både det okkulte, overnaturlige, dæmoniske, drømmende, dragende og forførende. I mørket er vi fri for opsyn. Her må vi mere, end vi tør.
Stil ind på mørkets frekvens
Fra 30. oktober til 5. november stiller DR ind på mørkets frekvenser under titlen Mærk Mørket. DR K viser en stribe filmklassikere om død, sex og ondskab. P2 stiller skarpt på mørkets kulturhistorie i serien ”5 skarpe om mørket” og sender live-natradio med direkte musikønsker fra lytterne. Der er desuden en skæbnefortælling fra det virkelige liv lige over midnat. På dr.dk kan man fortolke sit eget mørke ved at indsende fotos af mørkets magi, der skal indgå i billedkunstner Sidse Carstens videocollage, som samles og offentliggøres på fredag. DRs ensembler runder ugen af lørdag med en koncert i serien ”Natsværmeren LIVE”, hvor DR P2s populære aftenprogram Natsværmeren iscenesættes til en koncert med Kira Skov og DRs kor og orkestre. Fælles for alle fortællingerne er, at de har et soundtrack af klassisk musik.
"Det er ikke altid ord, der fungerer bedst, når vi vil forholde os til de store ting i livet – kærlighed og had, glæden og smerten, lyset og mørket. Livet og døden. Musik kan tage fat dér, hvor sproget slipper op. Den er en anden måde at kommunikere på” siger redaktør Birgitte Schmidt Andersen, der leder projektet på tværs af P2, DR K, dr.dk og sociale medier i hele uge 44.
Mærk Mørket på DR K
DR K viser filmklassikere, der har det til fælles, at de handler om død, sex og ondskab, og bruger klassisk musik i soundtracket til at fremhæve sindets mørke dyb.Sendes alle hverdage kl 21.30.
• Den enfoldige morder – mordene begås til Dies Irae fra Verdis Rekviem.
• Elvira Madigan – lange passager er som en musikvideo til Mozarts klaverkoncert nr 21.
• Immortal Beloved – hjerteskærende beskrivelse af Beethovens døvhed.
• A clockwork orange – chokerende voldsscener og brug af Beethovens 9. symfoni.
• Melancholia – skæbnetung, romantisk symbolik fra Wagners forspil til Tristan og Isolde akkompagnerer det uafvendelige.
Efter filmene viser DR K musikvideoer, hvor Kira Skov nyfortolker 3-400 år gammel gysermusik af Dowland og Purcell i arrangement af Rasmus Zwicki og samspil med DRSymfoniOrkesteret
DR K sender desuden et væld af klassiske koncerter hele ugen.
Mærk Mørket på DR P2 DR P2 er normalt en musikkanal med klassisk musik, men i temaugen trækkes der et fortællende spor.
Temaet farver programfladen fra kl 18 til kl 02 i hele uge 44. Programmerne tilbydes også som podcast på dr.dk/podcast.
5 skarpe om Mørket kl 18.05 mærk mørket
I et kulturhistorisk perspektiv er nattens mørke blevet en metafor for det skjulte, forbudte og mystiske. I serien præsenteres fem vinkler på mørkets kraft på tværs af historie, kunst, kultur, eksistens og livsstil.
Fortællinger i Natten kl 00.10
I seks skæbnefortællinger fra det virkelige liv i mørket møder vi blandt andre biologen der blev pornoforfatter, bibliotekaren der så en engel, digteren der ikke kunne forhindre et selvmord, astrofysikeren der er mørkeræd, eksorcisten der har set Satan i øjnene. Fortællerne drages af nattens melodi.
Mærk Mørket natradio kl 23.05-02 Ønsk musik til natten på dr.dk/klassisk eller mail P2@dr.dk
Mærk Mørket på dr.dk Hvordan virker mørket på dig? Dragende, skræmmende, forstemmende, forførende? Hvordan ser dit mørke ud?
Tag et foto af mørkets magi og send det til klassisk@dr.dk. Så bliver det måske udvalgt til at være med i billedkunstneren Sidse Carstens videocollage Mærk Mørket, der vises fredag d. 4. november på DR K. Videoen har originalt lydspor af Karsten Fundal/Den sorte Skole fra deres ”Symfoni nr 2”. Man vil kunne følge den kunstneriske proces i artikler på dr.dk.
Mærk Mørket med DRs Ensembler
Et årtusinde gammelt selvmord bliver musikalsk fortolket af blues- og rocksangerinden Kira Skov sammen med DR SymfoniOrkestret. De vil i løbet af ugen drage lytterne med ind i barokkens mørke med 1600-tals sange, blandt andet Didos selvmordarie fra operaen ’Dido & Aeneas’.
Kira Skov og DR SymfoniOrkestret kan opleves både på dr.dk, i radioen eller live, når DR P2's aftenprogram ’Natsværmeren’ inviterer til livekoncert i DR Koncerthusets Studie 2 den 5. november klokken 21.00.