To meter.
Så meget vurderer Jesper Westmark, at vandet nåede at stige under optagelserne til dette års udgave af 'Alene i vildmarken', som for tiden bliver sendt på DR1.
Den 49-årige overlever havde netop bygget sit shelter færdigt, da et voldsomt uvejr drev ind over Salsvatnet, som er den sø, der danner rammen om de forskellige deltageres vildmarkseventyr.
Det kom bag på Jesper Westmark, at vandet kunne stige så meget, som det endte med at gøre. Han gik ellers tørskoet i seng på dag 16, men vågnede op til et sandt ragnarok på dag 17.
- Jeg vågner ved, at min redningsvest eksploderer og folder sig ud. Det gør den, når den kommer i kontakt med vand. Og det første, jeg ser, er min ene croc, der svømmer forbi. Der er vand helt op til sengen, siger han.
Heldigvis går Jesper Westmark ikke i panik, men samler hurtigt tankerne og gør det, der skal gøres for at kunne blive i vildmarken.
Alt bliver pakket sammen, og Jesper Westmark søger efter ly inde i skoven.
- Jeg tænkte jo bare: "Holy fuck", men derfra gik jeg mere eller mindre i overlevelsesmode. Jeg fik et kæmpe rush.
Se, hvor meget vand der var i lejren, da Jesper Westmark blev offer for naturens kræfter.
Rådførte sig med naturen
Naturens voldsomme kræfter gjorde indtryk på Jesper Westmark, der - som tidligere nævnt - netop var blevet færdig med sin hytte, der skulle være et sikkert helle under hans ophold i vildmarken.
- Alt det, jeg havde bygget op og brugt alle kræfter på igennem 16 dage, var lige meget. Det var som at få revet tæppet væk under sig og ikke have noget tilbage.
- Alt det, jeg havde investeret min tid i, blev taget væk fra mig på én gang.
Den vilde situation fik også lidt tungere tanker til at poppe op i hovedet på Jesper Westmark, der for første gang kunne mærke savnet af sin tiårige søn.
Men den 49-årige far gav ikke bare op uden videre, selvom shelteret stod under vand.
- Jeg satte mig ned og rådførte mig med naturen på stedet og min egen højere bevidsthed. Jeg lyttede til min inderste kerne. Og jeg kunne mærke tydelige tegn på, at der stadig var ting, jeg skulle opleve. Store oplevelser.
- Derfor tog jeg ikke hjem. Det var vigtigt for mig at få lov til at få de oplevelser, der ventede.
Produktionshold tjekkede sikkerheden
Men det var ikke kun Jesper Westmark og de andre deltagere, der var mærkede af de massive vandmasser.
På produktionsholdet bag programmet gjorde man sig også mange overvejelser, da man begyndte at kunne se, hvilke voldsomme kræfter man stod overfor.
- Vi bor i en produktionscamp cirka 25 minutters sejlads fra deltagerne, så vi kunne også se, hvordan vandet steg hos os. Så vi var forberedt på, at vandet ville stige. Men ikke at det skulle blive sådan en 100-års begivenhed. Selv de lokale sagde også, at det var helt uhørt, fortæller Mads Lund, der er producent hos United Production, der laver programmet for DR.
I lyset af de alvorlige omstændigheder var de også hurtige til at reagere, da oversvømmelsen var en realitet.
- Vi fik meldinger på GPS'en fra både Jesper og Torben om, at de var oversvømmet. Så vi sejlede ekstraordinært ud til dem for at tjekke, at deres sikkerhed ikke var i fare og dannede os et overblik over situationen, siger Mads Lund.
Ifølge ham kunne udsigterne være sorte for deltagerne, hvis ikke vandet på et tidspunkt stoppede med at stige. Også selvom det ville betyde et utidigt farvel til programmet.
- De kunne risikere at opgive, hvis det blev for voldsomt. Eller vi kunne ende i en situation, hvor vi ville skulle evakuere dem og tage dem ud af programmet. Måske endda mod deres vilje. Men det er det sidste, vi gør, siger han og fortsætter:
- Hvis de selv vil blive, og vi vurderer, at de er sikre og trygge, så lader vi dem blive. Og i Jesper og Torbens tilfælde, så var det også bare irritation og frustration, vi mødte. De udstod begge oversvømmelsen og rykkede lejr. Den ros må man give dem.