Af Dorthe Chakravarty
Biografier handler om levede liv, og er en genre, læserne elsker. Julia Lahme er direktør for et kommunikationsbureau, boganmelder på Femina og forfatter.
Hun har et bud på, hvorfor det er så populært at læse om andre menneskers liv:
- Det handler om genkendelighed. Vi snakker meget om, at vi lever i en verden, hvor der er masser af adgang til hinandens liv hele tiden med Facebook og Instagram, men den dybe resonans mellem mennesker får man ikke gennem Facebook, forklarer Julia Lahme.
- Derfor er det så interessant at læse om andres op- og nedture og de overvejelser, de hver især har gjort sig om deres liv.
På BogForum skal hun interviewe forskellige forfattere, og en del af dem har skrevet selvbiografier.
Lahme skal tale med sangeren Trille, danseren Anne Laxholm og Kristina Aamand, der har udgivet debat- og erindringsbogen På tværs – kunsten at overleve en pakistansk svigermor.
Sidstnævnte er født i 1972, og hendes bog er skrevet ud fra egne oplevelser og refleksioner over et multikulturelt ægteskab.
Hverdagslivet er interessant
De mange selvbiografier er i sagens natur personlige i deres udgangspunkt, men på hver deres måde er de også et billede af et stykke Danmarkshistorie.
Jo ældre forfatteren er, jo flere årtier ruller gennem livsværket, og alt sammen giver det ikke blot indtryk af personen, men også af en svunden tid. Og hverdagslivet:
- Mange biografier er jo ikke store filosofiske mesterværker. Det er dag-til-dag-observationer. Anne Laxholms biografi er jo ikke Knausgaard (den norske forfatter Karl Ove Knausgaard, red). Hun fortæller, hvordan det var at bo i London med et lille barn, mens hun skulle skabe sig en karriere og selv måtte sidde og sy sine kjoler om aftenen. Det er hverdag, pointerer Lahme, og forklarer:
- Det synes jeg nemlig også er interessant, for man kan jo nærmest finde ud af, hvad en kop kaffe kostede i 1982. Det behøver ikke være stor litteratur for at være interessant. Et helt almindeligt hverdagsliv er interessant.
Størstedelen af de biografier der bliver talt om på Bogforum er selvbiografier, hvad enten de går under betegnelserne portrætbog og erindringsbog.
En del journalister har skrevet om deres eget liv: Gretelise Holm, Lisbeth Knudsen, Lone Kühlman og Karen Thisted.
Der er også tidligere politikere og direktører på messens podier: Elisabeth Møller Jensen, der har været direktør for Kvinfo, og tidligere folketingsmedlemmer Manu Sareen og Ritt Bjerregaard er også bogaktuelle.
Og så er der dem fra underholdningsbranchen: Thomas Helmig, Ulf Pilgaard, Allan Olsen og Ib Tardini. Listen er lang. Til gengæld er den kort, når det handler om afdøde personer.
Få historiske biografier
Tidligere tiders tradition med at skrive om mennesker, der efter et langt, levet liv var blevet en del af historien, tynger ikke listen over udgivelser, der er med på Bogforum.
Historieprofessor Ulrik Langen fortæller fredag om sin bog, Tyven, der er historien om manden, der stjal guldhornene. Iben Nagel Ramussen, der var skuespiller og kæreste med Eik Skaløe fra Steppeulvene, er portrætteret i den grafiske biograf af Sille Jensen.
Lotte Thrane fortæller om børnebogsforfatteren, globetrotteren og feministen Estrid Ott. Og i et enkelt tilfælde er både forfatter og den biograferede døde for længst, men er alligevel bogaktuelle.
Oversætterparret Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad fortæller lørdag om den østrigske forfatter Stefan Zweig, hvis biografi om Erasmus Montanus netop er udkommet på Kristelige Dagblads Forlag.
De historiske biografier er få og lader umiddelbart ikke til at nyde helt samme popularitet som de nyere selvbiografier. Kunne Julia Lahme finde på at læse en bog om person, der ikke lever længere?
- Ja da. Jeg kan godt lide at læse Maria Helleberg. Det er godt nok fiktion, men hun skriver om de store kvinder i Danmarkshistorien på en meget nærværende måde. Det er jo også superspændende, for det handler alt sammen om det med at være menneske.
De mange biografier handler om liv, der er levet og bliver levet. Samlet set er den en genre for sig og et forskningsområde, som historieprofessor Birgitte Possing taler om, når hun fortæller om sin bog Ind i biografien.
På DR-scenen er der lørdag eftermiddag fokus på den litterære biografi, og det er muligt at møde skribenterne til bøger om forfatterne Jakob Ejersbo, Jussi Adler Olsen og Michael Strunge.