Guide: 3 historiske spor til BogForum

I denne weekend kan du komme helt tæt på historien til BogForum d. 6-8 november. Her møder du danske modstandsfolk, kvinder i krig, sørøvere og tyveknægte.

I denne guide kan du få et indblik i, hvilke historiske områder bogforum byder på, hvad enten du er krigsnørd, optaget af kvindehistorie eller draget af det korrupte univers fyldt med tyveknægte og sørøvere.

Weekenden byder på BogForum for de læseglade fredag d. 6. – søndag d. 8. november i Bella Center. De mørke, kolde aftener er over os – men hvilke bøger bør du som historieinteresseret kaste dig over?

I ugens guide kan du få et indblik i, hvilke historiske områder BogForum byder på, hvad enten du er krigsnørd, optaget af kvindehistorie eller draget af det korrupte univers fyldt med tyveknægte og sørøvere.

Vi har samlet 3 spor til Bogforum, hvor du kan komme tæt på historien:

1: Anden Verdenskrig - pedalbiler, besættelsesguide og danske helte

Anden Verdenskrig ér og bliver noget, såvel historikere som enkeltpersoner bliver ved med at interessere sig for. Og for dig, der kan lide krig, er der alt fra sigende billeder fra besættelsen til samtaler om sabotører og modstandsfolk på programmet til bogforum.

Når vi danskere tænker på besættelsen, dukker der typisk billeder op af mørklægningsgardiner og frihedskæmpere som Citronen op i vores erindringsgalleri.

Fredag kl. 16:00 på Bellascenen kan du få være med, når genstande fortæller historie. Her kan du nemlig møde Jakob Sørensen og Esben Kjeldbæk, som står bag bogen ”Fra pistol til pedalbil. 75 genstande fra besættelsen”. De to historikeres bog tager dig med på en rejse tilbage til perioden 1940-45, hvor særlige genstande fra besættelsestiden fortæller historien. De to historikere interviewes på Bellascenen af Jesper Vind fra Weekendsavisen.

Lørdag kl. 13:40 tager historikerne Claus Bundgård Christensen, Sofie Lene Bak, Jakob Sørensen og Joachim Lund dig tilbage til besættelsestiden, når de fortæller om bogen ”Turen går til besættelsestidens København”. Du kan møde de fire eksperter på dansk besættelseshistorie, som præsenterer den første guide til Anden Verdenskrig på det danske bogmarked. Guiden er udstyret med tekster og kort, som hjælper dig gennem vigtige spor fra de fem besættelsår. Du bliver klog på alt fra de danske nazister til modstandskampen. Og du støder påalt fra skudhuller til graffiti i guidens spor. Samtalen foregår ved Politikens Forlag Under Uret.

Lørdag kl. 15:15 kan du på Fag- og Debatscenen blive klog på de danske helte under krigen. Her får du et indblik i de illegale sabotageaktioner begået af Holger Danskes sabotører under krigen, når historikeren Peter Birkelund fortæller om sin bog ”Sabotør i Holger Danske”. Samtidig møder du historikeren Niels Birger Danielsen, som præsenterer sin bog ”Modstand”. Og som titlen indikerer, bliver du trukket ind i et univers af danske modstandsfolks med- og modgang. Med ”Modstand” samles beretninger om den danske modstandsbevægelse for første gang. Efter præsentationen af bøgerne, kan du overvære en debat mellem bøgernes forfattere og historiker Claus Bundgård Christensen.

2: Kvindehistorie - krig, ligestilling og kvindesyn

For dig, der er interesseret i kvindehistorie, har bogforum også en masse på programmet. Weekenden byder nemlig også på et tilbageblik på fortidens kvinder. Her kommer du i berøring med kvinder i krig, ligestillingskampen og feminister.

Fredag kl. 13:30 på Rød Scene kan du få et indblik i tjenestepigernes intense kamp for bedre vilkår i slutningen af 1800-tallets København. Kampen for bedre rettigheder for kvinder har udvidet det danske demokrati grundigt. Og netop de arbejdende kvinders kamp for stemmeret og ligestilling er noget, som historiker Dorthe Chakravarty sætter fokus på i sin nye bog ”Tjenestepigerne – 100 års historie om stemmeret og ligestilling”. Her interviewer kulturredaktør Anna von Sperling nemlig Dorthe Chakravarty om Københavns arbejdende kvinder, der kæmpede for stemmeretten. Samtidig kommer genkendelige emner på dagsordenen, da bogen sætter fokus på barsel og løn fra fortiden til nutiden.

Lørdag kl. 14:00 kan du møde forfatter og historiker Pia Fris Laneth, som fortæller om sin bog ”1915 - Da kvinder og tyende blev borgere”. Du hører om, hvordan det danske folekstyre blev demokratisk – fra Enevældens afskaffelse i 1849 og frem til 1915. Ligestilling, politisk deltagelse og retten til at uddanne sig er på dagsordenen. Det er på Gyldendals Tranescene 2.

Søndag kl. 11:20 kæmper kvinderne videre på Scenen. Her træder du ind i fiktionens univers, når forfatterne Jan Gullou og Anne-Cathrine Riebnitzy taler om krig og kvinder. Jan Guillou præsenterer sin roman ”Blå Stjerne”, som fokuserer på kvindernes rolle under Anden Verdenskrig. Du inviteres ind i et univers af spionage, forrædderi og den engelske spion- og sabotageorganisation SOE. Jan Guillou tager en snak med Anne-Cathrine Riebnitzy, som er kendt for sit arbejde med undertrykte kvinder i den krigshærgede Helman-provins. I sine bøger fokuserer hun nemlig på kvinder i Afghanistan-krigen.

3: På kant med loven - prostitution, tyveknægte og sørøvere

Men det er ikke kun de danske helte og kvinder i krig, du kan møde til bogforum.

Du kan også blive klog på fortidens eksistenser på kant med loven og på kanten af samfundet. Landets historikere løfter nemlig sløret for bøger, hvor alt fra sørøvere, tyveknægte og prostituerede er på programmet.

Fredag kl. 13:15 på Fag- og Debatscenen kan du møde historikerne Ulrik Langen og Morten Fink-Jensen, når de debaterer deres nyeste bog ”Nattens gerninger”. Debatten inviterer dig ind i nattens buldre mørke og indtroducerer dig til bogen, som netop beretter om natten og dens livsverden i Danmark i perioden fra 1500-tallet til omkring 1900. Historikerne fortæller i bogen om, hvordan natten bugnede af liv, når man blev frigjort fra staten og kirkens opsyn. Bogen trodser tabuer og sætter prostitution, djævelen, døden og tyven på dagsordenen. Georg Metz interviewer.

Fredag kl. 16:20: Tyveriet og omsmeltningen af guldhornene i 1802 er en historie, de fleste kender til. Men hvem var tyveknægten egentlig? Han hed Niels Heidenreich. Du får historien bag Danmarks mest berømte tyv, når historiker Ulrik Langen taler med Liv Thomsen om sin nye bog ”Tyven – den utrolige historie om manden, der stjal guldhornene”. Bogen er nemlig beretningen om manden, der stjal og destruerede guldhornene. Og her hører du om alt fra fængsler til selviscenesættelse. Samtalen foregår ved Politikens Forlag Under Uret.

Søndag kl. 11:30: På søndag kan du møde forfatter Niels Bjørn Hansen på en rejse tilbage til 1807. Med sin aktuelle bog, ”Sørøvere på Kongens bud” – om kapere i krig mod England 1807-14, fortæller Niels Bjørn Hansen nemlig om danske og norske sørøvere, der gik i krig mod England og erobrede utallige engelske handelsskibe. Som titlen indikerer, er der dramtiske fortællinger på spil, når forfatteren fortæller om følgerne af englændernes terrorbombardementet af København i september 1807. Her udsendte Kong Christian d. 7. nemlig et kaperreglement, der gav danske og norske søfolk lov til sørøveri over for fjenden. Det foregår ved Den Blå Ugle.

Tip os med historiske oplevelser på drhistorie@dr.dk