Nu er der ikke mere tilbage af serieåret 2017, og vi kan i bagklogskabens klare lys skille skidt og kanel.
Her er tre titler, vi er helt enige om, hører til i toppen af seriemediets formåen og så to, der deler vandene.
Master of None 2
Man kan efterhånden ikke kaste en mikrofon i New York og Los Angeles uden at ramme en standup-komiker, der har fået sin egen serie, hvor (som regel en) han sjovt nok spiller en lidt dårligere version af sig selv, men som alligevel får alle seernes sympati.
Men hvis du kun skal se èn, så skal du helt sikkert se 'Master of None'. Det er et vidunderligt charmerende portræt af New York med oprigtig interesse for alle andres perspektiv end hovedpersonen.
I den nye sæson, der kom i starten af året på Netflix, foregreb Aziz Ansari hele Harvey Weinstein-sagen med et spor igennem sæsonen med en chef på et bageprogram, der anklages for seksuelt upassende opførsel mod de ansatte.
I det hele taget har serien fra starten udvist en ekstremt fin fornemmelse for svære emner som sexisme, racisme og generationskløften mellem børn og forældre.
Master of None 2 - tilgængelig på Netflix
The Leftovers 3
Den bedste serie, der nogensinde er lavet om religion og som alt for få mennesker har set, hedder The Leftovers.
Historien om et lokalsamfund, der forsøger at komme til hægterne efter en tragisk overnaturlig begivenhed, sluttede af på toppen med 3. sæson, der emmede af sprudlende fortælleglæde og en totalt kompromisløs vilje til at tage behovet for religion dybt alvorligt og samtidig gøre tykt grin med det.
Den har ligeså vanvittige passager som den nye omgang Twin Peaks, men uden at insistere på at fortælle det på en måde, der skubber publikum væk.
Man er nødt til at opleve serien for at forstå det, men både da Gud bliver overfaldet af en tasmansk sexløve, og da vores hovedperson tager på en mission som international lejemorder inde i sit eget hoved, sidder man mirakuløst nok bare og tænker 'det giver så god mening, det der.'
The Leftovers 3 - tilgængelig på HBO Nordic
Better Things 2
Forældreserien over dem tog masser af kreative chancer med historiefortællingen i sæson 2, og det har gjort den ellers korte serie til et studie i, hvor meget følelse og præcist observeret hverdagshumor man kan ramme på et 20 minutters afsnit.
Et absolut højdepunkt i tv-historien er scenen, hvor Sam tvinger sine døtre til at arrangere en falsk begravelse for hende. For som hun siger, hvorfor skal hun vente med at høre, hvad de rigtig synes om hende, til hun er død?
I anden sæson fylder forholdet til mændene i hendes liv mere og fører blandt andet til en allerede legendarisk scene, hvor hun i flere minutter siger nej til en venindes eks-mand (og sig selv), fordi de begge har lyst til at have sex, men ved, at det ville være en dårlig idé.
Kun Frederiks favorit - Black Mirror 4
På Frederiks liste over årets serier, ligger den sorthumoristiske teknologidystopi Black Mirror helt oppe på 3. pladsen.
Serien er med de sidste to sæsoner rykket fra britiske Channel 4 til amerikanske Netflix. Selv om vi nu får 6 afsnit per sæson frem for 3, synes de små perler bare at være blevet tilføjet et skud selvtillid i finish uden at miste sin provokerende kant i indholdet.
I sæson 4 kan du finde mindst tre af seriens allermest gennemførte historier: 'Arkangel' om en bekymret mor, der får indopereret en overvågningschip i sin datter, 'USS Callister' om en forbitret superprogrammør, der har befolket en Star Trek-simulation med de medarbejdere, der er onde ved ham til hverdag og 'Hang the DJ' om verdens mest effektive datingsystem.
Grunden til at den ligger længere nede på Kaspers liste er, at tonen er så gennemtrængende pessimistisk og udmattende, at han er nødt til at tage en en lang reflektiv pause efter hvert afsnit.
Black Mirror 4 er tilgængelig på Netflix
Kun Kaspers favorit - Easy 2
Forestil dig Black Mirror med optimisme i stedet for pessimisme, identitetspolitik i stedet for teknologi og nutid i stedet for fremtid. Så har du mumblecore-kongen Joe Swanbergs mesterværk Easy.
Første sæson var en charmerende, men kvalitetsmæssig lidt en blandet landhandel. Men serien har virkelig fundet sit flow med historierne i den nye sæson, og det er meget sigende at fortsættelsen af en af de bedste historier fra sæson 1 om to brødre, der starter et mikrobryggeri, fremstår som denne sæsons klart mest overfladiske.
Der er ingen serie lige nu, der tackler de identitetspolitiske nicheproblemstillinger som brydninger mellem feministiske bølger, sexarbejde, kropspositivisme og åbne forhold med mere nuance og empati end Easy.
Grunden til, at den ikke er med på Frederiks liste er, at han stod af i sæson 1, fordi han syntes, at afsnittenes hverdagsproblemer blev for trivielle og at skuespillet varierer for meget i kvalitet.
Frederik og Kaspers top 20
Der var dog langt flere seriehøjdepunkter i 2017 end de fem, vi har nævnt. Herunder kan du se hver vores respektive top 20’ere over det bedste af det bedste fra året der gik.
Det er alt i alt stadig en brutal kamp mellem indholdet på Netflix og HBO Nordic, selvom Viaplay, TV2 Play og Amazon også har sneget sig ind med enkelte titler.
Frederiks top 20
1. Master of None 2 (Netflix) 2. The Leftovers 3 (HBO Nordic) 3. Black Mirror 4 (Netflix) 4. Better Things 2 (HBO Nordic) 5. Mindhunter (Netflix) 6. Fargo 3 (HBO Nordic) 7. Review 3 (ikke i dansk distribution) 8. Girls 6 (HBO Nordic) 9. Bojack Horseman 4 (Netflix) 10. The Punisher (Netflix) 11. American Vandal (Netflix) 12. The Deuce (HBO Nordic) 13. Top of The Lake: China Girl (ikke i dansk distribution) 14. Game of Thrones 7 (HBO Nordic) 15. Nathan For You 4 (ikke i dansk distribution) 16. Crashing (HBO Nordic) 17. Silicon Valley 4 (HBO Nordic) 18. Ozark (Netflix) 19. Godless (Netflix) 20. Norskov 2 (TV2 Play)
Kaspers top 20
1. The Leftovers 3 (HBO Nordic) 2. Better Things 2 (HBO Nordic) 3. Master of None 2 (Netflix) 4. Easy 2 (Netflix) 5. Insecure 2 (HBO Nordic) 6. Transparent 4 (Viaplay/Amazon Prime Video) 7. Twin Peaks: The Return (HBO Nordic) 8. SKAM 4 (ikke i dansk distribution) 9. Glow (Netflix) 10. Norskov 2 (TV2 Play) 11. Review 3 (ikke i dansk distribution) 12. Mindhunter (Netflix) 13. Girls 6 (HBO Nordic) 14. I Love Dick (Amazon Prime Video) 15. Broad City 4 (ikke i dansk distribution) 16. Rick and Morty 3 (Netflix) 17. Black Mirror 4 (Netflix) 18. Game of Thrones 7 (HBO Nordic) 19. The Handmaids Tale (HBO Nordic) 20. Yes No Maybe (Viaplay)
Hør 'Binge'
Hør de to afsnit af seriepodcasten Binge, hvor Kasper og Frederik taler med Ida Rud fra Ekko og Jacob Ludvigsen fra Soundvenue om årets bedste serier og største skuffelser.