Den er kendt som 'piraternes Netflix', og er på rekordtid blevet en af de mest populære streamingtjenester i verden.
Der er bare ét problem. Popcorn Time, som streamingtjenesten hedder, har tyvstjålet de tusindvis af film og serier, som de udbyder, og derfor er tjenesten også ulovlig at bruge.
Rettighedshaverne i Danmark tager nu konsekvensen af Popcorn Times stigende popularitet, og har derfor meldt tjenesten til politiet.
Det fortæller Maria Fredenslund, leder af Rettighedsalliancen til DR Kultur.
- Popcorn Time krænker ophavsretten. De distribuerer film og tv-serier uden at have tilladelse fra rettighedshaverne, og derfor har vi anmeldt tjenesten til politiet, siger hun.
Streaming uden at betale
Popcorn Time er et program, som man henter til sin computer. Når man har installeret programmet, kan man søge blandt danske og udenlandske spillefilm og tv-serier akkurat som på Netflix og HBO Nordic – uden at betale.
I løbet af de seneste år er Popcorn Time blevet mere populært, og tal fra Holland viser, at Popcorn Time bliver googlet lige så meget som flere streamingtjenester. Det har blandt andet fået Netflix til at kalde Popcorn Time for en af de største trusler mod selskabet.
Programmet benytter sig af det såkaldte Bit Torrent-netværk, hvor man som individuel bruger henter dele af filmen fra andre brugere, og som man efterfølgende selv deler. Derfor ligger selve filmen ikke på en central server, men hos de brugere, som ser den pågældende film.
Netop den konstruktion gør det endnu sværere at retsforfølge dem, der står bag, fordi Popcorn Time fungerer decentralt, fortæller Maria Fredenslund. For mens man tidligere anmeldte bagmændene, som tilgængeliggjorde filmene, til politiet, så er bagmændene i dag skjult.
- Derfor skal retssystemet tænke nye måder at håndhæve på, siger Maria Fredenslund.
Blokering af Popcorn Time i Storbritannien
I Storbritannien har man allerede grebet ind over for Popcorn Time. Efter en retssag, som flere hollywoodstudier har ført, har den britiske landsret i sidste uge afgjort, at en række af de største britiske internetudbydere skal lukke for adgangen til en række hjemmesider, hvor Popcorn Time kan hentes.
Maria Fredenslund mener, at det også er en oplagt mulighed herhjemme, men hun forklarer, at det ikke er nok.
- Der er alle mulige forskellige tiltag, man kan gøre brug af. Men det er op til politiet at finde ud af, hvad man kan gøre, siger hun.
Vil skæve til udlandet
Dorte Frandsen, der er senioranklager ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, bekræfter, at de har modtaget en anmeldelse, og at sagen nu vil blive efterforsket. Derfor kan hun heller ikke fortælle, hvorvidt man i Danmark kan gå samme vej som i Storbritannien. Dog fortæller hun, at man også vil kigge på, hvad udlandet har gjort.
- Det er jo ikke et dansk problem. Derfor kan jeg forstille mig, at vi også hører medlemslandene i fx Europol om, hvorvidt de har fået anmeldelser, og hvad de har gjort ved det. Men det er ikke sikkert, at vi kan gøre det samme på grund af den danske strafferet, siger Dorte Frandsen.
Hun vurderer dog, at der er hjemmel til at rette et ansvar mod dem, der benytter sig af tjenesten.
Nye initiativer på vej
I næste uge forventes en fokusgruppe bestående blandt andre rettighedshavere og teleselskaber i samarbejde med Kulturministeriet at præsenterer en række tiltag, der skal få flere til at benytte sig af lovlige tjenester.
Ifølge Rettighedsalliancen findes der ikke danske tal på, hvor meget Popcorn Time bliver brugt, men man vurderer, at brugen er stigende.