Vil du se eksempelvis se filmen ’Dallas Buyers Club’ på din computer, så risikerer du nemt at havne på en ulovlig side, hvis du googler ordene streaming og filmens titel på nettet.
Søgeresultatet giver dig nemlig masser af muligheder for at se filmen ganske gratis – og dermed også ulovligt.
Størstedelen af de resultater, der kommer frem, er ulovlige streamingtjenester. Derfor fortæller Rettighedsalliancen også til DR Kultur, at det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke tjenester der er lovlige, og hvilke der ikke er.
Oven på sagen, hvor flere danskere har fået en regning fra rettighedshaverne på 1500 kroner for netop at have set ’Dallas Buyers Club’ ulovligt, har DR Kultur spurgt Clement Salung Petersen, lektor i jura ved Københavns Universitet, om, hvordan man undgår at havne som netpirat.
Brug din sunde fornuft
Han er enig i, at det kan være meget svært at finde ud af, hvad man må og ikke må. Men først og fremmest gælder det om at følge sin sunde fornuft og se efter med, om tjenesten virker lovlig.
- Derudover skal man undgå at hente ved hjælp netværket Bittorrent, som er et lille program, hvor man deler filer. Samtidig med at du henter indholdet, så deler du det også med andre – og dét forhold er langt mere alvorligt end blot at se en film ulovligt, siger han.
Det bliver langt fra nemmere, når der også findes ulovlige udenlandske streamingstjenester, som kræver betaling. Det kan eksempelvis skyldes, at streamingtjenesten ikke har købt licens til at sende indholdet ud i Danmark, eller at streamingtjenesten overhovedet ikke har købt retten til at vise filmen.
Vær opmærksom på Youtube
- Og samme ting gælder for Youtube. Hvis det ikke er rettighedshaveren, der har lagt f.eks. en film eller en musikvideo ud, så er det faktisk ulovligt at se, siger han.
Han tilføjer dog, at man højst sandsynligvis ikke vil blive straffet for at se ulovligt indhold på siden, da Youtube er forpligtet til at fjerne ulovligt indhold.
Mange brugere af streamingtjenester i Danmark har valgt at ændre deres IP-indstillinger, så de har adgang til en amerikansk udgave af tjenesten, hvor der findes andre film. Er det lovligt?
- Det er i hvert fald en overtrædelse af de vilkår, du skriver under på. Og det vil formentlig også være en krænkelse af de danske regler, fordi streamingen angiveligt ikke er licenseret på dansk grund. Men mig bekendt har der ikke været ført nogen retssager i sådanne forhold, siger Clement Salung Petersen.
Breve vil sandsynligvis ikke give retssager
Hvis man modtager et brev med et erstatningskrav fra en rettighedshaver, og man mener, man er uskyldig, så anbefaler han, at man afviser at betale. Også selv om andre kan have haft adgang til netforbindelsen.
Det skyldes, at det i Danmark er rettighedshaveren, der skal bevise, at du har downloadet en film ulovligt.
Derfor vurderer han heller ikke, at kravene på de 1500 kroner vil føre til egentlige retssager.
- Det afhænger selvfølgelig af, hvad modtageren af kravet siger. Men med den danske retspraksis kan jeg ikke forestille mig, at en advokat vil anbefale sin klient at begynde en sag, hvis modtageren benægter, siger han.
På Sharewithcare.dk kan du se, hvor du kan se lovligt kan opleve og dele film, musik, computerspil og e-bøger. Du kan se listen her.