Det vakte opsigt, da Netflix i slutningen af januar måned udråbte det ulovlige streamingsite Popcorn Time til en af sine allerstørste konkurrenter.
For bare et halvt år forinden var Popcorn Time nemlig blevet lukket ned efter pres fra utilfredse rettighedshavere.
Der gik dog ikke mange dage, før Popcorn Times servere igen var oppe at køre, og i januar måned viste en undersøgelse fra Google, at 'Popcorn Time' var et lige så populært søgeord som ’Netflix’.
Ligner lovlige produkter til forveksling
Begejstringen for det ulovlige streamingsite skyldes især, at brugerfladen er enkel, indholdet gratis, og at sitet ligner de lovlige tjenester så meget, at mange brugere tror, de er på den rigtige side af loven, når de bruger sitets indhold.
Så streamingsites som Netflix, Viaplay og HBO Nordic gør klogt i at tage konkurrrencen fra Popcorn Time alvorlig, og skal de vinde kampen om netbrugernes gunst er opskriften ligetil.
Det mener digital medieanalytiker Claus Bülow Christensen fra firmaet Zibra Digital Media Group.
Han peger på, at streamingmarkedet i øjeblikket er præget af et regulært ”våbenkapløb”, hvor lovlige og ulovlige tjenester opruster på både teknik og indhold, der hver især skal vinde dem brugere.
- Lige nu er problemet, at de ulovlige streamingtjenester ligner de lovlige utrolig meget. Derfor skal eksempelvis Netflix og HBO Nordic have endnu bedre serie- og filmudvalg, en endnu bedre brugerflade, og så skal de frem for alt være billigere, siger Claus Bülow Christensen til DR Kultur.
Danske Biografer: Ingen kan konkurrere med gratis
Den konklusion er formanden for Danske Biografer, Kim Pedersen, dog slet ikke enig i.
- Googles undersøgelse viser jo netop, at det er umuligt at konkurrere med de ulovlige gratis streamingtjenester. De fleste var jo ellers overbevist om, at produkter som Netflix ville begrænse de ulovlige streamingudbydere. Men det har jo vist sig slet ikke at være tilfældet, siger Kim Pedersen til DR Kultur.
Ifølge ham er løsningen på problemet, at myndighederne sætter mere aggressivt ind over for de ulovlige sites.
- Det nytter ikke, at man skal bede om en ny dommerkendelse, hver gang der skal lukkes et ulovligt site. Der burde efterhånden være dannet præcedens for, at sitet kunne lukkes med det samme, siger Kim Pedersen.
Spotify viser vejen
Den løsning giver Claus Bülow Christensen ikke meget for.
- Du kan ikke begrænse internetpirateri på den måde. Så snart de lukker serverne, åbner der bare nogle nye et helt andet sted. Den eneste vej ud af det her er, at de lovlige tjenester bliver endnu bedre, siger Claus Bülow Christensen.
Han bakkes op af Jan Damsgaard, der er professor ved Copenhagen Business School og ekspert i digitale forretningsmodeller.
Ligesom Claus Bülow Christensen mener han, at billigere og bedre produkter er vejen frem for streamingtjenester som Netflix, hvis kampen mod Popcorn Time skal vindes. Han peger på musikbranche som eksempel.
- Se på et produkt som Spotify. De har på få år nærmest fået udryddet ulovlig download af musik, som var et kæmpe problem op gennem 00’erne, siger Jan Damsgaard til DR Kultur.
Follow the money
Hos Rettighedsalliancen er talsmand Maria Fredenslund til gengæld på linje med Kim Pedersen fra Danske Biografer.
Hun mener dog ikke, løsningen blot er at lukke piraternes servere. Man bør i stedet gå lidt mere nuanceret til værks. For et produkt som Popcorn Time har serverne spredt decentralt over hele verden, og der er nærmest umuligt at opspore, hvem de egentlige bagmænd er.
- Man bør i steder gå efter at kvæle pengestrømmen til sitet. Det vil sige, at man skal lave aftaler med eksempelvis mediebureauer, annonceudbydere, og betalingstjenester om, at de ikke må benytte sites til deres kunder, siger Maria Fredenslund til DR Kultur.
Politiet følger ikke med udviklingen
For at det kan lade sig gøre, kræver det,ifølge Maria Fredenslund, at politiet er væsentlig bedre rustet til at bekæmpe internetpiraterne, end de er i dag.
- Markedet for ulovlig streaming og downloads er kæmpestort, og der sidder nogle meget professionelle kriminelle mennesker bag de ulovlige sites. Derfor er det vigtigt, at politiet følger med udviklingen og er ordentlig rustet til det her. Det er de ikke i øjeblikket, siger Maria Fredenslund.