Debatten om sexisme har siden Sofie Lindes optræden til Zulu Comedy Galla spredt sig, og i sidste uge ramte debatten så den danske bogbranche, hvor flere forfattere stod frem med eksempler på sexisme.
Én af dem var Dorthe Nors, der blandt andet fortalte, at hun havde set, hørt og oplevet sexisme i branchen.
Hun blev efterfølgende bakket op af forfatteren Leonora Christina Skov, der i sin næste bog har en delhistorie, der handler om hendes egne traumatiske oplevelser i forlagsbranchen.
I mandagens udgave af radioprogrammet 'Kulturen på P1' gæstede Lotte Garbers, der er forfatter og tidligere formand for Dansk Forfatterforening, programmet. Hun mener også, at bogbranchen har problemer, når det omhandler sexisme.
- Jeg er 53 år, kvinde og har været i denne branche i 20 år, så selvfølgelig har jeg oplevet problemer med sexisme og krænkende adfærd. Det findes i alle brancher, siger Lotte Garbers i 'Kulturen på P1'.
Forfatteren, der tidligere på året udgav romanen 'Løbeklubben i Saudi', mener dog ikke, at debatten har brug for flere eksempler.
- Vi har fået etableret erkendelsen af, at vi har et problem. Det har Sofie Linde gjort for os alle sammen, siger hun til dr.dk og uddyber:
- Ved at snakke om eksempler tværer vi det mere rundt i hånd-på-lår-væmmelsesfryd. Det giver også en form for retraumatisering og ikke mindst kommer spørgsmålet, om ens oplevelse er slem nok til at blive en sag. Derfor vil jeg netop ikke komme med eksempler.
Der er brug for en kulturforandring
I stedet vil Lotte Garbers langt hellere tale om, hvordan man kan løse problemet.
Derfor hilser hun det velkomment, at interesseorganisationerne Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere sammen med forlagene igangsætter en undersøgelse af omfanget af sexisme i bogbranchen.
- Det er fedt, at hele branchen går sammen om at lave en undersøgelse nu. Det er det rigtige at gøre. Vi har erkendt, at der er et problem, og nu skal vi have ændret en kultur. Det er vi allerede i gang med, når vi erkender, at der er et problem. Jeg er håbefuld, siger hun i 'Kulturen på P1'.
Ifølge Lotte Garbers skal man blandt andet have ændret omgangstonen, hvis man vil skabe en kulturforandring.
- Jeg vil skyde på, at 90 procent af al sexisme i den ganske verden handler om tone. Forestil dig, at du var den store mandlige chef, der får to kvindelige ansatte, og du kalder dem "pigerne". Allerede der sprogliggør du et hierarki, og så er der basis for konflikt, når man italesætter magtforholdet.
- Det er super kompliceret at ændre en kultur. Det er ikke noget, man bare lige gør. Men ved at erkende, at der er et problem, er vi nået langt. Og så kræver det, at man tænker sig om en ekstra gang som chef, siger Lotte Garbers.