Willy fik hjertestop: Det er fantastisk - de har reddet mit liv

Mette og Jens er hjerteløbere og var hurtigt fremme, da Willy pludselig faldt om. Her mødes de for første gang siden episoden.

Willy Bromann Hansen på 78 år fik hjertestop onsdag den 27. september. Han bor ude på landet i Buresø i Nordsjælland.

Blandt andet takket være sygeplejerske Mette Eigaard Hansen og hendes mand lærer Jens Kraul Jensen er Willy Bromann Hansen i live i dag og er sluppet fra hjertestoppet uden mén.

Mette og Jens er begge tilmeldt hjerteløberordningen og var hurtigt fremme for at give Willy førstehjælp.

- Jeg var død og kan ingenting huske. Jeg har fået det hele fortalt. Men det er helt fantastisk, at de har reddet mit liv. Jeg er lykkelig for at være her, siger Willy Bromann Hansen.

Han er frivillig medarbejder i vandværket, og da han var ude for at tilse en vandmåler, faldt han pludseligt om. Der var to andre personer til stede som ringer 112. Straks herefter kontakter alarmcentralen hjerteløberne, som kommer Willy til undsætning.

Kun prøvet det på dukker

Jens og Mette bor et par kilometer derfra. Da Jens kommer frem til stedet, er de to andre mænd allerede godt i gang med at give hjertemassage. Mette er taget hen til den nærliggende skole for at hente hjertestarteren.

- Vi sætter elektroderne på Willys krop og giver stød. Så kommer ambulancen, og her får han stød igen og begynder at trække vejret, fortæller Mette.

Mette og Jens er samaritter i Dansk Røde Kors og har derfor lært førstehjælp. Men det var første gang, de var i aktion som hjerteløbere.

- Vi har kun prøvet det på dukker, men vi kan se, at træningen gjorde det nemmere, siger Mette.

Når man bliver hjerteløber, skal man downloade en app på telefonen. Den er aktiveret med en hyletone, som stopper, når man accepterer opgaven.

- Det var jo første gang, så jeg sad med telefonen og blev lidt 'befippet', men vi var ikke i tvivl om, at vi skulle af sted, siger Mette.

Willy har selv meldt sig

De to vil klart anbefale andre at melde sig som hjerteløbere. Og det er ikke nødvendigt at have taget førstehjælpskursus.

- Projektet er fantastisk. Apparaterne er så simple, så det er bare at gå i gang i stedet for ikke at gøre noget. Lad være med at være bange for at bruge hjertestarteren. Der er tegninger, og den guider dig igennem på dansk.

- Det føles fantastisk, når det er gået så godt, og han er sluppet uden mén, siger Jens.

Willy har efter sit hjertestop fået indopereret en såkaldt ICD, der er en slags pacemaker, og er nu selv klar til at redde liv.

- Jeg er imponeret over, at nogen gør sådan noget og kan kun sige tak. Nu har jeg også tilmeldt mig, lyder det fra Willy Bromann Hansen:

  • Hjertestarterdagen er et initiativ fra EU-parlamentet, som afholdes for femte gang i Danmark af Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden

  • mandag den 16.oktober 2017.

  • Denne mandag i efterårsferien inviterer en række aktører børn og voksne til lærerige og spændende aktiviteter i hele landet for at sætte genoplivning på dagsorden i Danmark.

  • Hjertestarterdagen minder danskerne om, at det er vigtigt at træde til, hvis de er vidne til et hjertestop, så flere overlever hjertestop uden for hospital i Danmark. Med temaet ”Foreningsdanmark træder til” har Hjertestarterdagen i år særligt fokus på at inddrage Danmarks mangeartede frivillige foreninger i arbejdet for, at flere overlever hjertestop.