Frivillige skal rykke ud ved hjertestop

Et nyt netværk af 'hjerteløbere' skal nå frem før ambulancen, når der er hjertestop i hovedstadsområdet.

- Hvis jeg kan gøre en forskel, er det en gave, siger Karoline Stentebjerg-Olesen, der er frivillig hjerteløber. (Foto: © PRIVAT)

Det handler om sekunder, når folk får hjertestop. Derfor har TrygFonden og Region Hovedstaden sat gang i en ordning med frivillige hjerteløbere, som rykker ud, når naboen eller en tilfældig forbipasserende får hjerteproblemer.

Konkret får hjerteløberne en alarm på telefonen, når en person i nærheden får hjertestop. Så skal de løbe hen til vedkommende og yde hjertemassage, og hvis det muligt, give behandling med en hjertestarter.

Målet er, at flere hjertestop bliver behandlet med hjertestarter inden for de første kritiske minutter, siger Frederik Folke, der er læge og forskningsleder hos Region Hovedstaden.

- Det er en kæmpe udfordring at hjertestarterne generelt ikke bliver brugt så meget, særligt ikke i boligområderne, hvor 75 procent af hjertestoppene sker.

Rent praktisk indebærer ordningen, at man downloader en applikation til sin smartphone og tilmelder sig. Så sender Region Hovedstadens akutberedskab en alarm til ens telefon, hvis man befinder sig tæt på en person, som der er blevet kaldt ambulance ud til.

Indtil videre har 1000 frivillige hentet app'en. En af dem er Karoline Stentebjerg-Olesen fra Brønshøj.

- Det er et supervigtigt formål, og hvis jeg kan være med til at gøre en forskel, er det en gave, jeg utroligt gerne vil give et andet menneske, siger hun.

Karoline Stentebjerg-Olesen har været på førstehjælpskursus, men det er ikke et krav for at blive hjerteløber. Hun mener sagtens, man kan tilmelde sig, selvom man ikke er uddannet i førstehjælp.

- Det er ikke svært, for man skal bare gøre, hvad hjertestarteren siger. Og det værste man kan gøre, er slet ikke at gøre noget.

Har man tilmeldt sig som hjerteløber og alarmen ringer, er det frivilligt, om man rykker ud til hjertestoppet. Man kan også afvise alarmen.

- Står man i en arbejdssituation eller med et barn i hver hånd, kan man jo ikke bare løbe. Det er op til den enkelte, men hvis man har muligheden, er det jo bare at komme af sted, forklarer Karoline Stentebjerg-Olesen.

Man skal være over 18 år for at blive hjerteløber.