Personer, der er blevet voldtaget eller forsøgt voldtaget og henvender sig en måned eller efter forbrydelsen er sket, må vente flere måneder på at få tid til en samtale med en psykolog på landets centre for voldtægtsofre.
Både Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet og Center for Voldtægtsofre på Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital melder, at der er længere ventetider på grund af en stigning i antallet af patienter.
Det viser en rundringning foretaget af DR Nyheder.
I Aalborg og Odense er ventetiden tre til fire måneder, i Aarhus helt op til 12 måneder, mens patienter i København må vente syv måneder.
Ifølge centrene er en af årsagerne til den lange ventetid, at der ikke er givet flere ressourcer, selvom antallet af patienter er steget.
- Det er rigtig positivt, at folk søger hjælp og bliver opmærksomme på, at de rent faktisk kan få hjælp. Men det er ærgerligt, at vi ikke har fået flere ressourcer til at dække arbejdspuklen, der kommer.
- Det betyder, at folk skal vente meget længere på at komme til den første indledende samtale, siger psykolog Lise Nissen-Lauritzen fra Center for Voldtægtsofre på Aalborg Universitetshospital.
#Metoo og kampagne om anmeldelser
Ifølge hende kan det få konsekvenser for ofret, hvis behandlingen udsættes i længere tid.
- Det kan gøre situationen langt værre. Det at blive voldtaget eller forsøgt voldtaget er en traumatiserende og indgribende oplevelse, og mange får både psykiske, sociale og fysiske problemer efterfølgende, siger hun.
Ifølge centrene skyldes stigningen i antallet af patienter blandt andet, at politiet sidste år kørte en kampagne, der skulle få flere unge til at anmelde en voldtægt eller anden seksuel krænkelse.
- Der er kommet langt mere oplysning, og det er også påvirket af den #metoo-bølge, der har været. Jeg håber, at ventetiden blive mindre. Det realistiske bud er nok, at det kan komme ned på nogle uger, siger Lise Nissen-Lauritzen og pointerer, at det kræver, at centrene får flere ressourcer.
De seneste år er antallet af anmeldelser om voldtægt steget. De foreløbige tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev anmeldt 890 i 2017, hvor der blev anmeldt 791 i 2016.
Tallet for 2017 bliver dog højere, fordi politiet endnu ikke er færdig med den endelige optælling.