"Måske startede det med, at I havde det hyggeligt. Måske er du usikker på, om det er voldtægt, hvis du selv gik med det første stykke. Men der er ingen, der har ret til at gå over din grænse og tvinge eller udnytte dig til sex. Ring 114 eller læs mere på anmeldvoldtaegt.dk".
Sådan lyder det i en ny kampagne fra politiet, der gerne vil have flere unge mellem 15 og 20 år til gå til politiet, hvis de er i tvivl om, hvorvidt de er blevet seksuelt krænket.
- Vi vil gerne have flere unge til at anmelde voldtægt - særligt de voldtægter som sker i nære relationer, hvor offer og gerningsmand kender hinanden i forvejen, siger Michael Kjeldgaard, politiinspektør og chef for det Nationale Efterforskningscenter.
Politiet: Vi tager sager om voldtægt meget alvorligt
Kampagnen kommer efter flere år med historier i medierne om, at politiet tager for let på sager om voldtægter.
Men det skal der laves om på, siger Michael Kjeldgaard.
- Vi har behov for at gå ud og sige til borgerne, at politiet tager sager om seksuelle krænkelser og voldtægt meget alvorligt, fortæller han.
Ifølge Michael Kjeldgaard viser Justitsministeriets offerundersøgelser, at særligt unge er i tvivl om, hvorvidt de skal gå til politiet med sagen, hvis de kender gerningsmanden fra for eksempel byen, klubben eller gennem storebroren.
For er der virkelig sket en forbrydelse, og vil politiet tage henvendelsen seriøst?
- Opfordringen fra politiet er, at man skal komme til politiet, afgive sin forklaring og få en drøftelse med politiet. Så skal politiet nok afgøre, om der er tale om en straffesag, eller om vi kan hjælpe på anden måde – for eksempel ved at henvise til et voldtægtscenter, siger Michael Kjeldgaard.
Voldtægtscentrene kan lave fysiske undersøgelser, men politiet kan også hjælpe voldtægtsofre med psykologbistand og støttepersoner - også selvom sagen ikke bliver en rejst som en straffesag.
Politiets budskab:
Politiet stiller spørgsmål - med god grund
Den nye kampagne er en del af en større indsats for, at politiet bliver bedre til at håndtere voldtægtsanmeldelser.
Politifolk er blandt andet blevet uddannet i at være mere empatiske ved første møde og spørge bedre ind til sagen.
Samtidig gør politiet ifølge Michael Kjeldgaard nu mere ud af at fortælle en person, der anmelder en voldtægt, hvorfor politiet stiller nærgående spørgsmål.
- Politiet bliver nødt til at stille spørgsmål, der kan være intimiderende. Det er ikke noget, vi gør for at intimidere nogle. Det er noget, vi gør for at prøve at oplyse en sag bedst muligt, siger Michael Kjeldgaard.
Det kan for eksempel være spørgsmål om, hvor meget alkohol personen har indtaget, eller hvilket tøj personen havde på.
- Det er ikke noget vi spørger om, fordi vi mistror den forurettede for at komme med en anmeldelse, der ikke er rigtig, lyder det fra vicepolitiinspektøren.
I stedet bruger politiet oplysninger om påklædning til at lave et signalement, som de bruger, når de afhører vidner.
Den nye kampagne oplyser blandt andet folk om, hvordan en anmeldelse foregår, og hvordan politiet stiller spørgsmål.