Vold og trusler mod fængselsansatte på vej mod rekord

I de første ni måneder af i år er der registret tæt på det samme niveau af vold og trusler som i hele 2015.

Der er især blandt indsatte med relation bandemiljøerne en overvægt af personer, der udviser stor konfliktparathed, skriver Kriminalforsorgen. (Foto: © ERIK LUNTANG, Scanpix)

Når ansatte i fængselsvæsnet går på arbejde rundt om i de danske fængsler og arresthuse, sker det i stigende grad, at arbejdsdagen inkluderer registrering af vold og trusler eller en politianmeldelse om samme.

Fra 1. januar til 30. september i år har 522 ansatte i fængselsvæsnet oplevet vold og trusler, viser et svar fra Justitsministeriet til Folketingets Retsudvalg.

I hele 2015 lød det samlede tal på 538. Niveauet af vold og trusler mod ansatte ser dermed ud til at overhale det samlede tal for sidste år, allerede inden 2016 er omme.

Indsatte udviser stor konfliktparathed

Kriminalforsorgen, der har ansvaret for de danske fængsler og arresthuse, har ikke haft mulighed for at deltage i et interview, men skriver i svaret:

- Det er kriminalforsorgens vurdering, at der blandt indsatte med relation til særligt bandemiljøerne er en overvægt af personer, der udviser stor konfliktparathed, og dermed muligvis også kan være højt repræsenteret blandt de indsatte, som udøver vold eller trusler mod personalet. Det er ligeledes vurderingen, at psykisk ustabile indsatte tegner sig for en del af tilfældene, lyder en del af forklaring fra Kriminalforsorgen.

En anden del af forklaringen er ifølge myndigheden, at fængselsvæsnet i kølvandet på flere episoder om vold og trusler mod fængselsbetjentene har skærpet fokus på registreringer af vold i og uden for fængslerne.

Fængselsforbund: Hårdkogte kriminelle går efter ansatte

I løbet af i år har der været flere episoder om fængselsansatte, der udsættes for overfald uden for arbejdstiden.

I juli måned blev en fængselsbetjent, der mødte på arbejde i Nyborg Statsfængsel, skudt to gange i benet af en maskeret mand.

Ifølge et udtræk fra Rigspolitiets sagsstyringssystem har der i år været i alt 7 tilfælde af vold og trusler mod fængselsansatte, som foregik "uden for tjenesten", fremgår det svaret.

Men ifølge Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet, medtager politiets statistik kun anmeldelser om vold og trusler og tager ikke højde for chikane af fængselsansatte uden for arbejdstiden, der ikke kan anmeldes efter straffeloven.

- Det er ikke en overtrædelse af paragraf 119, hvis der sidder nogle hårdkogte kriminelle og tager billeder af dig uden for dit hus, siger han og påpeger, at Fængselsforbundet selv har registret op mod 40 af den slags trusler og chikane fra juli til september i år.

Lukkede fængsler plaget af overfald

Af tallene fra Kriminalforsorgen kan det dog ses, at hovedparten af episoderne om vold og trusler mod ansatte finder sted inden for fængselsmurene. Især de lukkede fængsler og arresthuse er plaget, fremgår det af svaret.

Justitsminister Søren Pind (V) har i år valgt at skærpe kursen over for narkotika og mobiltelefoner i fængslerne, og ifølge Kim Østerbye er den nye nultolerance med til at stresse forholdet mellem ansatte og indsatte i fængslerne.

-Vi skal visitere op til seks gange i døgnet i de lukkede fængsler. Det skaber ubalance, og der kommer flere konflikter med fangerne, siger han og understreger, at der skal to ting til for at få antallet af registreringer af vold og trusler til at falde:

- Fangeafdelingerne skal gøres mindre, og der skal afsættes flere ansatte til at være på afdelingerne. Fangerne skal mandsopdækkes i et større omfang, ellers så går det ikke, siger Kim Østerbye.