På vikarbureauet Dedicare i Oslo tjekker teamleder Birgitte Simonsen op på læger, som vikarbureauet overvejer at sende videre ud i Norge.
Hun undersøger blandt andet, om lægerne har dårlige sager i bagagen fra tidligere arbejdspladser. Hun tjekker deres uddannelse, om de har autorisation og taler med tidligere arbejdsgivere.
Men det nordiske system gør det vanskeligt for hende at få alt at vide.
Særligt har hun svært ved at få Sundhedsstyrelsen i Danmark til at oplyse, hvis en autoriseret læge har modtaget alvorlig kritik eller har været involveret i sager, der kan have betydning for, at vikarbureauet ikke skal ansætte dem.
- Det er meget vanskeligt. Det er praktisk talt en umulighed, siger Birgitte Simonsen.
Ikke specielt trygt
Teamlederen har netop haft en sag, hvor hun skulle tage stilling til, om vikarbureauet skulle ansætte en kirurg, der havde autorisation i Danmark.
Hun viser en mail frem, hvor Sundhedsstyrelsen oplyser, at den ikke kan give oplysninger til Dedicare om, hvorvidt lægen har sager i Danmark.
Sundhedsstyrelsen forklarer, at de oplysninger kun kan gives til de norske sundhedsmyndigheder.
Birgitte Simonsens problem er her, at hun heller ikke kan få oplysninger om de eventuelle danske sager gennem de norske myndigheder.
- Vi får ikke indblik i de sager. Jeg føler ikke, at det er specielt trygt, siger Birgitte Simonsen.
Ønske om fælles register
I morgen skal sundhedsminister Sophie Løhde (V) i samråd, hvor hun skal svare på, hvordan det nordiske samarbejde kan styrkes i forhold til at udveksle informationer om læger.
Birgitte Simonsens chef - direktør i Dedicare, Petter Nyhagen – mener, at der er behov for, at de nordiske lande bliver bedre til at dele relevant information om læger med lægernes arbejdsgivere.
Han mener ikke, at det er tilstrækkeligt, at landene giver automatisk besked, når et land fratager eller indskrænker en læges autorisation.
- Kunne man samle et fælles register, ville det være et stort ønske, siger han.
Ansatte læge med kritik i bagagen
Da DR Nyheder besøger Decicare i Oslo, kan vi oplyse Petter Nyhagen om, at vikarbureauet tilbage i 2014 ansatte en læge, der forinden havde fået kritik seks gange af Patientombuddet i Danmark for sit faglige virke.
Ud fra aktindsigter i sagen fremgår det, at Dedicare i januar 2014 bad Sundhedsstyrelsen om at ”få oplysninger om eventuelle anmærkninger på lægen.”
En måned senere svarede Sundhedsstyrelsen, at lægens autorisation er gyldig uden indskrænkninger.
Men Sundhedsstyrelsen fortalte ikke, at lægen i årene 2011 til 2013 havde modtaget kritik seks gange, og at Sundhedsstyrelsen i sommeren 2013 holdt møde om lægens faglige virke, hvor det blev understreget over for lægen, at Patientombuddets afgørelser ikke var til diskussion.
Dedicare blev heller ikke informeret om, at lægen havde indgået en frivillig aftale om ikke at lave speciallægeerklæringer mere og at Sundhedsstyrelsen havde bedt Skat om at overvåge, at han ikke foretog lægeligt arbejde i Danmark.
Hvis I havde kendt til seks gange alvorlig kritik, havde I så ansat sådan en læge?
- Nej, det havde vi ikke. Hvis der er mange sager, så tegner det et billede af en læge, der ikke udfører sit job ordentligt, siger Petter Nyhagen.
Samrådet begynder omkring 14.15 i morgen eftermiddag.
Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at vikarbureauet kan få oplysninger om læger ved at søge på internettet eller ved at søge aktindsigt. Derudover har de ikke yderligere kommentarer til sagen.