Planen for udbud af et af Danmarks største grønne projekter Energiø Bornholm i Østersøen er forsinket. Det fremgår af en aktindsigt, som DR har fået.
Prestigeprojektet skal sende grøn strøm fra danske havvindmøller til europæiske forbrugere i 2030, men lige nu er fremtiden uvis for de naboer, der i fremtiden vil få en noget anden udsigt, end de er vant til.
En af dem er Lise Dandanell, der bor klos op ad den mark ved Sose på Bornholm, der en dag skal lægge jord til energiøens landanlæg.
- Det er frygteligt, at vi skal gå endnu længere tid i usikkerhed, siger Lise Dandanell.
Man kunne ellers tro, at en vaklende tidsplan for udbud af Energiø Bornhom er gode nyheder for Lise Dandanell, der står i spidsen for en borgerforening, der kæmper mod energiøen.
Men ventetiden, der nu ser ud til at blive længere, vækker blandede følelser.
- Vi føler os sådan lidt i limbo. Det kan give håb for, at det så slet ikke bliver til noget. Men det gør os, der bor i nærheden, endnu mere utrygge. Det betyder jo, at vi bliver sat på standby endnu længere tid uden at vide, om vi mister værdi i vores ejendomme, siger hun.
Kan skubbe hele projektet
En aktindsigt, som DR har fået fra Energistyrelsen, viser, at udbuddet for havvind, som skulle være sendt ud i foråret 2024, endnu ikke er sendt afsted – og heller ikke bliver det i år. Det betyder, at tidsplanen er skredet mindst et halvt år.
Men spørger man professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, så betyder det, at hele planen for projektet halter endnu længere bagud.
- Jeg forventer, Energiø Bornholm bliver udsat et eller to år. Det hænger sammen med, at vi har set nogle stigende priser på infrastrukturen, fortæller Brian Vad Mathisen, der har fulgt projektet med Energiø Bornholm tæt.
- Den måde infrastrukturen skal laves på ved Energiø Bornholm og de andre anlæg, der kommer i Østersøregionen de kommende år, koster mere, og det tager tid at få designet udbud og infrastrukturen på den rigtige måde, forklarer Brian Vad Mathiesen.
Energistyrelsen bekræfter over for DR, at der endnu ikke er sat en ny deadline for udbuddet. Men planen er, lyder det fra styrelsen, at det bliver klart i 2025.
Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet mangler der stadig vigtige afklaringer, før tidsplanen for udbuddet af havvind til Energiø Bornholm kan fastlægges.
- Simpelt sagt giver det ikke mening at opføre havvind, før stikkontakten er klar til at tage imod strømmen. Fastlæggelsen af den endelige tidsplan for udbuddet og realisering af havvind afhænger således af udbuddet af elteknisk udstyr og er under afklaring, skriver ministeriet som forklaringen på forsinkelsen.
Politiker frygter, at klimamålene ikke kan nås
Det er bekymrende, at tidsplanen for milliardprojektet Energiø Bornhom begynder at vakle. Det mener energiordfører Samira Nawa fra Radikale Venstre.
- Det er første gang, jeg hører, at der er en forsinkelse på Energiø Bornholm, og det ærgrer mig selvfølgelig. Det er noget, som vil koble os tættere med Europa og vil få os fri af Putins olie og gas, og det har vi som Europa og Danmark brug for, siger Samira Nawa.
Derfor tager hun det også alvorligt, når Brian Vad Mathiesen spår, at projektet kan blive forsinket to år.
Hvis Energiø Bornholm ikke bliver færdigt i løbet af 2030, kan det have konsekvenser for, om Danmark når klimamålet om at reducere Danmarks drivhusgasreduktion i 2030 med 70 procent sammenlignet med 1990.
- Det er klart, at så er vi nødt til at se på, om vi kan nå vores klimamål. Hvis både vi og resten af verden lader stå til, når vi jo slet ikke i mål med den grønne omstilling, siger hun.
Forsinkelsen får dog ikke Socialdemokratiets energiordfører, Jesper Petersen, til at ryste på hænderne foreløbigt.
- Politisk står sagen samme sted som hidtil, og processen om Energiø Bornholm fortsætter. Men som Energistyrelsen konstaterer, så skal Energinets udbud af kabler og stationer være færdigt, inden man kan gå videre med udbuddet af selve havvinden, skriver Jesper Petersen i et svar til DR.
Ifølge Jesper Petersen har man i kredsen af partier på Christiansborg været klar over, at der var mulighed for at havvindsudbuddet kunne blive skubbet til 2025.
Det er ikke første gang, et dansk energiø-projekt forsinkes. Den planlagte energiø i Nordsøen blev i sommeren 2024 sat på pause.