Vandet væltede op: Kloakker i Aarhus kunne ikke håndtere historisk skybrud

Et voldsomt skybrud oversvømmede store dele af Aarhus. De rette foranstaltninger er dog først på plads om flere år.

Tirsdag satte et voldsomt uvejr store dele af Østjylland på den anden ende.

Veje blev oversvømmet, kloakdæksler skød op, og samtidig væltede vandet ind i et utal af huse.

Særligt slemt stod det til på Djursland og i Aarhus, hvor kloakkerne hurtigt blev oversvømmede.

Ifølge Gitte Normann Andersen, der er afdelingschef hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, er det dog, hvad man kan forvente.

Kloakkerne er kun dimensionerede til at rumme en vis mængde vand, og den blev overskredet over store dele af byen. I sådan en situation bliver det en prioritet at holde kloakvandet fra boliger og veje.

- Det er derfor, vi har regnvandssøer rundt omkring i byen. Vi har mange steder, hvor vi kan opmagasinere vandet, der flyder over, indtil der er plads i kloaksystemet igen.

Selvom skybrud som gårsdagens er sjældent set, er de nuværende foranstaltninger dog langt fra nok, og derfor er Aarhus Kommune ved at klimatilpasse byen, så fremtidige skybrud ikke skaber et lignende kaos.

Også regnvandsbassinerne, der skulle opsamle alt det overskydende vand fra kloakkerne, var under pres i løbet af tirsdagen. (Foto: © aarhus Kommune)

Mere voldsomt vejr

Tirsdagens skybrud er det kraftigste siden 2011, hvor DMI begyndte at registrere skybrud.

Klimaekspert Jesper Theilgaard har ikke tidligere set noget lignende.

- Det var en helt ekstrem vejrsituation, vi var vidne til, fastslår han.

Han påpeger dog, at vi fremadrettet skal vænne os til mere voldsomt vejr af den kaliber.

Men en tilstrækkelig klimatilpasning af Aarhus Kommune ligger dog flere år ud i fremtiden.

- For det første kan vi ikke grave hele byen op på én gang. For det andet koster det penge at få klimatilpasset byen. Men vi arbejder klogt, forstået på den måde, at vi sætter ind, hvor der er mest behov først, og så arbejder vi os stille og stødt igennem, siger Gitte Normann Andersen.

Det lykkes dog kun, hvis kommunens borgere bidrager, mener hun.

- Det er ikke noget, vi som kommune kan løfte selv. Alle skal gøre noget, og det kan man også gøre som privatgrundejer. Det er vigtigt, at man kigger på sit hus - specielt hvis man har kælder - og undersøger, om der er steder, hvor vandet let kan komme ind, og så får gjort noget ved det.

Institutioner blev bestormet

Både hos Østjyllands Politi, Falck og Aarhus Kommune er henvendelserne fra bekymrede borgere væltet ind i forbindelse med regnvejret.

Langt hovedparten kommer fra personer, hvis kældre er blevet oversvømmet, men også fra en række bilister, der sad fast i vandmasserne i løbet af formiddagen, hvor det var værst.

Hos Aarhus Kommune har man aldrig tidligere oplevet, at så mange borgere henvender sig i forbindelse med et skybrud.

- Jeg kan ikke mindes, at vi har haft en tilsvarende hændelse, hvor der er skybrud over hele kommunen. Vi har jævnligt lokale skybrud, og de udløser slet ikke så mange henvendelser som i går. Det var usædvanligt, siger Per Kristensen, der er fagkoordinator i kommunens afdeling for Trafik og Vejdrift.

Skybruddet har desuden ødelagt flere veje i kommunen, som i disse dage er ved at blive repareret.