Grønlænderne gik tirsdag til valg.
Men valgdeltagelsen så ved midnat dansk tid, hvor valgstederne lukkede, faktisk ud til at blive lidt lavere end ved valget i 2014.
Det skriver KNR, som er den grønlandske pendant til DR, på baggrund af optællinger fra i eftermiddags, hvor vælgerne altså stadig bevægede sig til og fra stemmeboksene.
Klokken 18 i Nuuk – det vil sige klokken 22 i Danmark – havde knap 54 procent af vælgerne besøgt landets største valgsted, Godthåbhallen i Nuuk. Hovedstaden ligger i Sermersooq Kommune, der også huser byerne Paamiut, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit og er landets mest folkerige kommune.
Ifølge kommunens hjemmeside havde 61 procent af vælgerne været inde at stemme klokken 18 ved det sidste valg i 2014. Valgdeltagelsen i dag var på samme tidspunkt syv procentpoint lavere.
Avisen Sermitsiaq lavede en opgørelse klokken 19 grønlandsk tid, klokken 23 dansk tid, der pegede i samme retning. Her var stemmeprocenten 59,55 mod 65,57 procent på samme tidspunkt i 2014.
Stemmesluger har stemt i Nuuk
Også i Paamiut var valgdeltagelsen lidt sløjere i dag. Klokken 18 lå den på 57 procent – det er 15 procentpoint lavere end ved sidste valg.
Til gengæld var valgdeltagelsen i Tasiilaq og Ittoqqortoormiit nogenlunde den samme som 2014, da klokken var 18 i Grønland.
I Godthåbhallen har også IA-leder Sara Olsvig været inde for at stemme tidligere i dag.
Ved sidste valg fik hun 5825 personlige stemmer, mens landsstyreformand Kim Kielsen fra Siumut fik næstflest: Nemlig 4604 personlige stemmer.
Vinderen er enten Kielsen eller Olsvig
Og vinderen af valget bliver temmelig sikkert også en af de to, siger DR’s udsendte Ask Rostrup, der dækker valget fra Nuuk.
- Det er en sensation, hvis ikke det bliver Sara Olsvig eller Kim Kielsen, der vinder valget, siger han.
Kim Kielsen har været landsstyreformand gennem de seneste tre et halvt år. Den tidligere politibetjent og sømand har siden 2014 været både landstyreformand og formand for landets største parti, Siumut.
Sara Olsvig er formand for det næststørste parti, IA. Hun er uddannet antropolog på Københavns Universitet, og fra 2011 til 2014 sad hun i Folketinget på et af de to grønlandske mandater.
Siden 2013 har hun siddet i landstinget, og siden 2014 har hun været partiformand.
- Olsvig vil sandsynligvis klare sig godt i Nuuk, hvor hun bliver betegnet som intellektuel og Kielsen klarer sig traditionelt bedre ude i bygderne, siger Ask Rostrup.
Siden Grønland fik hjemmestyre har Siumut siddet på lederposten alle år på nær perioden 2009 til 2013.