Det er en ganske særlig – og udfordrende – opgave at afholde valg i Grønland.
Myndighederne har nemlig kun to uger, fra de 43.000 stemmesedler er trykt, til valgklokken ringer. Og hvis man tror, at det må være rigeligt med tid, så har man ikke taget den grønlandske geografi, infrastruktur og vejrforholdene med i ligningen.
- Det tager minimum to uger at få stemmesedlerne ud til valgstederne, fordi vi ikke har et vejnet. Alt skal med fly, hundeslæde, helikopter, forsyningsbåde, snescooter, eller hvad vi nu kan finde på, og det er en udfordring, siger Klaus Georg Hansen, der er chef for den afdeling i selvstyret, som har ansvar for valgafholdelsen.
Valg til Grønlands parlament
- •
Omkring 43.000 grønlændere har stemmeret
- •
232 kandidater fra syv partier stiller op
- •
Der er 72 valgsteder, som åbner klokken 09 lokal tid og lukker klokken 20
Erhvervsfanger blev til fragtmand
Der er i fugleflugtslinje 2.200 kilometer fra Grønlands sydligste bosted til det nordligste. Og fra vestkyst til østkyst er der i runde tal 1.300 kilometer.
I alt dækker Grønland knap 2,2 millioner kvadratkilometer, mens Danmark til sammenligning dækker knap 43 tusind kvadratkilometer.
- Postvæsenet har sat alle sejl ind for at få stemmesedlerne ud til de 72 valgsteder. Der har ikke været problemer i forhold til de store valgsteder, men de små og yderligtliggende har været mere udfordrende, fortæller Klaus Georg Hansen.
Én af de sendinger, der har været særligt problematisk, var pakkerne med stemmesedler til Qaanaaq i den nordvestlige del af Grønland.
Først lå pakken i syv dage og samlede støv i lufthavnen i Nuuk på grund af dårligt vejr. Forsinkelsen betød, at ét af landets mest afsidesliggende bosteder – Savissivik – ikke ville få stemmesedlerne i tide.
Derfor måtte en postmedarbejder stå på hovedet i postsækken for at fiske forsendelsen til Savissivik op og sende den med fly på en ny rute. Det sidste stykke skulle tilbagelægges med helikopter, og dén helikopter blev ved sort uheld sat skakmat af tekniske problemer.
Fredag morgen sendte Klaus Georg Hansen derfor en føler ud: Kunne man hyre en snescooter? Eller måske en hundeslæde?
- Løsningen kom ud på eftermiddagen, hvor en stationsleder fra flyselskabet Air Greenland tilbød at fragte stemmesedlerne til kanten af indlandsisen i bil, hvorefter en erhvervsfanger med hundeslæde kørte stemmesedlerne det sidste stykke til bostedet, fortæller Klaus Georg Hansen.
Opbrudt is stopper sejladsen
På papiret skulle leveringen til Sydgrønland være en mere overkommelig opgave. Her finder vi nemlig Grønlands luneste breddegrader, og derfor er det typisk lettere at komme dertil.
Men Sydgrønland har de seneste måneder døjet med opbrudt havis, som har gjort det umuligt at sejle mellem byerne.
I jagten på en løsning fandt postvæsenet ud af, at televæsenet havde chartret en helikopter til en reparationsopgave ved et af de sydligste bosteder i hele Grønland, Aappilattoq.
- Televæsenet tog derfor stemmesedlerne med, siger Klaus Georg Hansen.
Måtte hente brevstemmer på fisketrawler
Der er også vælgere, som befinder sig så langt fra et valgsted, at de ikke har mulighed for at stemme i dag.
De har på forhånd kunnet afgive deres brevstemme enten på et kommunekontor eller til en person, som er udpeget af valgmyndigheden. Sidstnævnte gælder for eksempel dem, der er ude med Sirius-patruljen, ansatte på fjerntliggende vejrstationer og flyvepladser eller fiskere på trawlere, som stort set aldrig kommer i land.
Og myndighederne strækker sig gerne langt for at sikre alles ret til at stemme, siger Klaus Georg Hansen.
- Vi fik en henvendelse fra et af vores store selskaber Polar Seafood, fordi en af deres trawlere kun var i land søndag, hvor kommunekontoret var lukket. En af kommunens medarbejdere tog derfor ned på skibet for at stå for valghandlingen og hente brevstemmerne, fortæller han.
Kun kontakt via satellittelefon
Når valghandlingen er slut i aften klokken 20 lokal tid, sendes resultaterne fra hvert valgsted med e-mail eller fax til hovedbyerne i Grønlands fem kommuner, så de kan blive indtastet i et digitalt valgsystem.
Ét valgsted har dog helt ekstraordinært fået lov til at indtelefonere deres stemmeoptælling via satellittelefon.
Der er nemlig hverken telefon- eller internetforbindelse i Qeqertat ved Qaanaaq, hvor der bor 18 stemmeberettigede personer.
- Så satellittelefonen er den eneste måde, de kan kommunikere med omverdenen, siger Klaus Georg Hansen.
Kortet i artiklen er en såkaldt Mercator-projektion, der er en geometrisk metode til at forvandle en globus til et todimensionelt kort. Det betyder, at kortet er forvrænget.