I dag stemmer grønlænderne: Her er fem af valgets hovedpersoner

Et ægtepar med løsrivelsestanker og en skandaleramt eks-landsstyreformand er blandt kandidaterne til valget.

Sara Olsvig, IA, (tv) og Kim Kielsen, Siumut, er blandt nøglepersonerne, når der i dag er valg i Grønland. (Foto: © Christian Klindt Sølbeck, Scanpix)

Når grønlænderne i dag går til stemmeurnerne for at vælge deres 31 landstyremedlemmer, forventes en række kandidater at spille en hovedrolle.

Grønlandsk politik er bestemt ikke kedeligt, og flere af hovedpersonerne har tidligere været i andre partier.

Her har vi samlet fem af nøglepersonerne, som er værd at holde øje med, når stemmerne onsdag morgen er talt op, et landsstyre skal sammensættes og der skal dannes en regering.

Kim Kielsen, landsstyreformand, Siumut.

Formanden for Siumut, Kim Kielsen, er nuværende landsstyreformand. (Foto: © Tariq Mikkel Khan)

Den tidligere politibetjent og sømand har siden 2014 været både landstyreformand og formand for det største parti på Grønland, regeringspartiet Siumut.

Posterne overtog han to måneder før valget i 2014, da den daværende leder af partiet, Aleqa Hammond, trak sig fra posten efter en sag om bilagsrod.

Ved valget fik Kim Kielsen og Siumut 11 medlemmer i det grønlandske landsting og genvandt magten.

Han har siden 2005 været valgt ind i det grønlandske landsting.

Sara Olsvig, formand, Inuit Ataqatigiit

Det Grønlandske tidligere folketingsmedlem Sara Olsvig er formand for regeringspartiet IA. (Foto: © Malte Kristiansen, Scanpix)

Formanden for Grønlands næststørste parti, regeringspartiet Inuit Ataqatigiit, hedder Sara Olsvig. I dansk sammenhæng er hun ikke et ubeskrevet blad. Hun er uddannet antropolog på Københavns Universitet, og fra 2011 til 2014 sad hun i Folketinget på et af de to grønlandske mandater.

Siden 2013 har den 39-årige politiker siddet i landstinget, og siden 2014 har hun været partiformand.

Aleqa Hammond

Aleqa Hammond er en kontroversiel skikkelse i grønlandsk politik. Nu stiller hun op til valget for et nyt parti. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Den 52-årige tidligere landsstyreformand er også ved dette valg en af de absolutte hovedpersoner. Fra 2013 til 2014 var hun formand for Grønlands Landsstyre for Siumut, men det sluttede brat, da det kom frem, at hun havde brugt over 100.000 kroner fra selvstyrets landskasse til private formål.

Siden blev hun også smidt ud af partiet efter en sag om misbrug af Folketingets kreditkort.

Sagerne har dog ikke fået hende til at skrotte en politisk karriere. I slutningen af marts offentliggjorde hun sit kandidatur til det grønlandske valg for partiet Nunatta Qitornai.

Partiets stifter, Vittus Qujaukitsoq, sagde ved den lejlighed, at han så stort på Hammonds tidligere historie.

- Jeg er ikke i politik for at være dommer over for andre mennesker eller politikere, sagde han ifølge KNR.

Vittus Qujaukitsoq

(ARKIV) Vittus Qujaukitsoq, Grønlands landsstyremedlem. To nye partier ser ud til at blive klar til valg i Grønland, hvilket vil gøre det sværere at danne regering, siger redaktør. I kulissen står en velkendt joker. Det skriver Ritzau, lørdag den 10. marts 2018.. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Og lad os kigge på, hvilken størrelse Vittus Qujaukitsoq er. Den 46-årige organisationsmand har en lang politisk karriere i Siumut. Han var således minister for finans- og indenrigsanliggender under Aleqa Hammonds regeringstid. Efter valget i 2014, hvor Kim Kielsen overtog depechen, blev han udnævnt til minister for erhverv, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender.

Posten som minister for udenrigsanliggender mistede Vittus Qujaukitsoq sidste år. I juli stilede han så op, udfordrede og tabte kampen om formandsposten i Siumut til Kim Kielsen. Det fik ham til at forlade Siumut - og i marts i år offentliggjorde han så, at han havde stiftet partiet Nunatta Qitornai - partiet som Hammond også er med i.

En af Vittus Qujaukitsoqs mærkesager er at få gjort Grønland selvstændigt hurtigst muligt.

Pele Broberg

Ægteparret Malene og Pele Broberg kæmper for at få en afklaring på det grønlanske selvstændighedsønske hurtigst muligt. (© DR)

Ægteparret Pele og Malene Broberg er begge ubeskrevet i grønlandsk politik. De er begge medlem af partiet Partii Naleraq, der har tidligere formand for landstyret, Hans Enoksen, i spidsen.

Partiet er erklærede tilhængere af en hurtig løsrivelse fra Det Danske Rigsfællesskab, og det går til valg på, at Grønland skal løsrives om fire år.

Hvis Grønland vælger selvstændighed, har Lars Løkke Rasmussen sagt, at det bliver uden det danske bloktilskud.

Noget som Pele Broberg kalder en skræmmekampagne.

- Det er ren skræmmekampagne fra Lars Løkke Rasmussen, sagde Pele Broberg under et valgmøde i sidste uge.

GRØNLANDS VALG

  • Syv partier med i alt 232 kandidater stiller op til valget til Inatsisartut - Landstinget - på tirsdag.

  • De godt 40.000 stemmeberettigede vælgere skal finde 31 medlemmer.

  • Siden Grønland fik hjemmestyre i 1979 har Siumut siddet på landsstyre-posten i samtlige år på nær perioden 2009-2013.