Ask Rostrup: Nu kan Siumut-formand vælge to veje

Det borgerlig-liberale Demokraterne fik et godt valg og kan blive svære at komme udenom.

Formand for Demokraterne Randi Vestergaard Evaldsen er en af valgets helt store vindere. Hun kræver at få skatten sat ned for at gå med i en koalition. (Foto: © Christian Klindt Sølbeck, Scanpix)

De socialistiske partier fik en gedigen vælgerlussing, mens det borgerlig-liberal parti Demokraterne blev valgets helt store vinder målt på fremgang.

Sådan kan gårsdagens valg til det grønlandske landsting udlægges. Her lykkedes det Kim Kielsen at fastholde det socialdemokratisk-funderede Siumut som landets største parti trods en tilbagegang på godt syv procentpoint.

Siumutlederen, der samtidig også er nuværende landsstyreformand, skal nu gøre op med sig selv, hvem han vil danne koalition med. Den ene mulighed er de nuværende samarbejdspartier, Inuit Ataqatigiit (IA) og Partii Naleraq. Altså tre partier, der har en socialdemokratisk-socialistisk base, siger DR's Ask Rostrup, der har dækket det grønlandske valg.

Demokraterne kræver skattelettelser

Omvendt kan det blive svært at overse det borgerlig-liberale parti Demokraterne, der gik 7,7 procentpoint frem.

- Det kan måske være svært at komme udenom Demokraterne. Jeg har lige snakket med Randi Vestergaard Evaldsen (partiformand, Demokraterne, red), som siger, at hun i den grad er klar til at gå i koalition, men det kræver, at man får nogle mærkesager igennem, fortæller han fra Grønland.

Der er to mærkesager, der springer i øjnene, forklarer Ask Rostrup.

Randi Vestergaard Evaldsen kræver, at skatten bliver sat ned – også selskabsskatten – og så vil hun have stoppet den forfatningskommission, der ellers er sat i søen for at komme med et bud på en slags grundlov for Grønland, hvis landet bliver selvstændigt. Den har simpelthen kostet for mange penge, lyder ræsonementet.

Landsholdsspiller blev stor stemmesluger

Bag Demokraternes succes ved valget står også den tidligere landsholdsspiller i fodbold og nuværende erhvervsmand Niels Thomsen. Han fik 2.710 personlige stemmer - næstflest af alle kandidater og kun overgået af IA's Sara Olsvig.

Mange af Demokraternes stemmer er hevet fra netop IA. Altså fra et socialistisk parti til et borgerligt, men det er der ifølge Ask Rostrup en forklaring på.

- Begge appellerer meget voldsomt til storbyboerne – ikke mindst i Nuuk, forklarer han.

Netop kampen mellem Demokraterne og IA i Nuuk var afgørende for, at IA erkendte sit valgnederlag, da Sara Olsvig talte med DR i nat.

- Vi må konstatere, at stemmerne på Demokraterne i Nuuk har betydet, at vi ikke fik nok stemmer til at kunne tage hele landet hjem, sagde hun.