Til valgfester i Nuuk: Tørfisk, grønlandsk hiphop og følelsen af familiefest

Valgfesten hos Grønlands største parti Siumut blev lukket for overtrædelse af deres egen alkohollov.

Sneen føg gennem gaderne i Nuuk på valgnatten, men indenfor ved partiernes valgfester var der dans, hiphop og tørfisk.

DR har i løbet af valgnatten været til valgfest hos de syv grønlandske partier. Næsten i hvert fald, for valgfesten for vinderpartiet Siumut blev offer for sin egen lovgivning og blev lukket, før formanden nåede at holde sin tale. Den historie vender vi tilbage til, for først skal vi op på femte sal på Hotel Hans Egede midt i Nuuk.

Pavia Geisler er en af Grønlands kendte musikere, som ved dette valg også har stillet op for Nunatta Qitornai.

Klokken 21.45 - Hotel Hans Egede

I et konferencelokale med tykke gulvtæpper og hvide borde er godt 25 mennesker mødt op til valgfest for det forholdsvis nystiftede parti Nunatta Qitornai (Vort lands efterkommere).

Bordene er pyntet med stearinlys og tomme sodavandsflasker med partiflag stukket i. I et hjørne står et one-man-show med guitar, keyboard og en rytmeboks. Det er Pavia Geisler, som både er en af Grønlands kendte musikere og samtidig kandidat for Nunatta Qitornai.

- Det er et stort hit, forklarer en dame ved et af bordene, mens hun sammen med resten af forsamlingen klapper videre på to og fire. Et par rejser sig op og danser.

- Den handler om kærlighed, smiler damen.

Ved et af bordene sidder Vittus Qujaukitsoq, der stiftede partiet sidste år. Han ser træt ud, og det er han også.

- Det har været en udmattende valgkamp, siger han, mens han holder øje med storskærmen, hvor resultaterne fra optællinger tikker ind.

Partiet håber, at de kan få seks eller syv procent, men sådan ser det ikke ud lige nu, hvor de kun har fået omkring tre procent af stemmerne.

- Det er svært at spå, hvad et nystiftet parti kan fremskaffe af stemmer. Jeg har ingen erfaringer med det, så..., siger han og trækker på skuldrene.

Nunatta Qitornai fik 3,4 procent af stemmerne.

Ane-Sofie Nielsen er en af de ældste medlemmer af Atassut, der engang var Grønlands største parti.

Klokken 22.15 - Brandstationen

Valgfesten for det gamle parti Atassut minder lidt om en familiefest.

Partiet var engang Grønlands største, men det er ikke til at se i aften, hvor en lille forsamling på omkring 15 mennesker sidder bænket ved et langbord på byens brandstation. De har hver især medbragt en ret - tørfisk, hvalkødsfrikadeller og pandekager med syltetøj. De snakker og griner og synger deres partisang til ære for den grønlandske tv-station KNR, der kommer forbi.

En ældre dame trommer i bordet, da resultatet fra en af de mindre byer ruller ind og giver Atassut lidt over seks procent af stemmerne.

- Men vi vil gerne have den op på syv procent, siger Klaus Frederiksen, der er medlem af hovedbestyrelsen.

- Mange siger, at vores parti er ved at uddø, men det tror jeg ikke på, for vi har masser af unge medlemmer, siger han.

Atassut fik 5,9 procent af stemmerne, hvilket er tilbagegang på 0,6 procent.

Tillie Chile Martinussen (til højre) fik flest personlige stemmer i Samarbejdspartiet og er dermed sikret en plads i parlamentet.

Klokken 23.05 - Café Toqqorfik

Hos Samarbejdspartiet, som er Grønlands yngste parti, bliver der serveret gulerodsstænger, grønlandske specialøl og hvidvin.

Festen bliver holdt på en lille café i den gamle kolonihavn, hvor der til daglig er latte og iskaffe på menuen.

Partiet, der blev stiftet i marts, har slået sig op på ønsket om at bevare og redefinere rigsfællesskabet. En dagsorden, som de ikke havde regnet med at hente opbakning til andre steder end i Nuuk, men efterhånden som valgresultaterne tikker ind, bliver de overraskede over alligevel af have fået stemmer i de mindre byer og bygder.

- Vi har været til fire vælgermøde ude på kysten, og hver gang vi sagde noget var der totalt stilhed, mens der blev klappet og hujet af alle andre, siger partiets formand Michael Rosing.

- Folkestemningen har jo været ligesom i Storbritannien før Brexit, hvor det har virket som om man kunne være andet end for selvstændighed, men vi har som de eneste sagt nej, siger han.

Samarbejdspartiet fik 4,1 procent af stemmerne

Hiphop-duoen Nuuk Posse rapper på grønlandsk. Deres største hit hedder Nunarput.

Klokken 23.43 - Forsamlingshuset i Nuuk

Partifesten for det selvstændighedsorienterede parti Naleraq minder om en god gammeldags byfest med langborde, dæmpet belysning, dans og et lille madbord i hjørnet med ost og kiks og peanuts i en tupperware-bøtte.

Fra scenen rapper hiphop-duoen Nuuk Posse deres berømte omkvæd 'Kalaallit Nunaat - kalaallinut', som betyder noget i retning af 'Grønland for grønlænderne'.

Et par unge fyr står og kaster håndtegn omkring partiets formand Hans Enoksen, der står og rocker foran scenen, selv om den ældre herre langt fra ligner en typisk hiphop-fan.

Ved et af langbordene sidder Inuk Berthelsen, der stiller op for Naleraq. Han er fisker og fanger til daglig og ønsker sig selvstændighed og bedre vilkår for fiskeriet.

- Jeg vil gerne have de store Royal Greenland-fabrikker, der ligger i Danmark hjem til Grønland, siger han.

- For det er rigtig mange arbejdspladser, siger han.

Naleraq fik 13,4 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 1,8 procent af stemmerne.

Partiformand Randi Vestergaard Ewaldsen blev hyldet af sine partikammerater efter fremgang til Demokraterne.

00.22 - Godthåb Bryghus

Hos Demokraterne er der gang i takketalen til partiets formand Randi Vestergaard Ewaldsen, som især er populære blandt de yngre vælgere.

- Jeg tror, at folk godt kan lide vores realistiske tilgang til vejen mod selvstændighed, siger partiformanden, efter hun har modtaget klapsalver og en stor buket blomster.

- Og så at vi er borgerlige og blandt andet har lovet at sænke skatten. Systemet i Grønland er jo skruet så rødt sammen, at det ikke kan betale sig at arbejde. Og det vil vi gerne have vendt, siger hun.

Demokraterne fik 19,5 procent af stemmer og en fremgang på hele 7,7 procent.

00.35 - Foran Godthåb Bryghus

Ude foran Godthåb Bryghus sker der noget. Der ruller hele tiden biler ind på den lille parkeringsplads, folk går ind og ud bryghuset og kamerahold suser rundt og spørger 'Hvad skete der?'.

Postyret skyldes, at byens største valgfest for regeringspartiet Siumut pludselig er blevet lukket. Partiet holdt fest på natklubben Manhattan et par minutter derfra, og nu er dele af selskabet rykket herned.

De fortæller allesammen historien om, hvordan storskærmet pludselig gik ud, og lyset blev tændt midt i polka og dans, og inden partiformand Kim Kielsen havde nået at holde sin vindertale til valget.

Lukningen af festen var helt lavpraktisk, fordi klokken var blevet over midnat, og så må der ikke længere udskænkes alkohol på barerne.

- Så kan de få lov at smage deres egen medicin, siger et par unge fyre og griner.

Siumut fik 27,2 procent af stemmer og bliver dermed igen Grønlands største parti. Det er dog en stor tilbagegang på 7,1 procent af stemmerne.

Tabita Larsen stillede op for første gang, og kom ikke ind.

00.55 - Inussivik Hallen

I Nuuks store sportshal har det andetstørste parti holdt fest i den ene ende. Med røde duge på bordene ligner det en socialdemokratisk valgfest i miniature. Partiets formand Sara Olsvig har lige erkendt sit nederlag, og folk er begyndt at drysse hjemad lige så stille.

Ved et af bordene sidder Tabita Larsen, der stillede op for IA. Hun kommer ikke ind, men det har hun affundet sig med.

- Det er mit første valg, så jeg er tilfreds nok, siger hun og smiler genert.

- Det er selvfølgelig ærligt, at vi ikke vandt, men Sara Olsvig fik faktisk fleste personlige stemmer.

Og det er rigtig. Sara Olsvig fik over 3.300 personlige stemmer, mens Simutformand Kim Kielsen kun lige over 2.100

IA fik 25,5 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på 7,6 procent.