Uroplaget politikreds må afsætte mere end 1.000 betjente til fodbold: 'Selvfølgelig kan vi mærke det'

Det går ud over andre opgaver, når Københavns Vestegns Politi år efter år må bruge flere tusinde mandetimer på fodboldkampe, siger politiinspektør.

Omkring 50 betjente måtte søndag på banen, da der opstod uroligheder hen mod slutningen af en superliga-kamp mellem Brøndby og FCK. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Rygende romerlys, vold og hærværk er trods flere års politiindsats fortsat et problem blandt fans, når fodboldhold tørner sammen på grønsværen.

Hos Københavns Vestegns Politi har man i de seneste år afsat mere end 1.000 politibetjente om året til at være til stede ved superliga-, pokal- og træningskampe - samt når internationale fodboldhold lægger vejen forbi Brøndby Stadion.

Det viser tal, som DR Nyheder har fået aktindsigt i hos Københavns Vestegns Politi.

Tallene viser, at politikredsen alene sidste år afsatte 1.266 polititjenestemænd til at håndtere årets fodboldkampe og holde fangrupperingerne fra hinanden.

- Selvom det heldigvis kun er enkeltdagsbegivenheder, så er det jo en stor ressource, vi skal allokere. Så selvfølgelig kan vi mærke det, siger politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns Vestegns Politi.

Voldelige sammenstød med FCK-fans

Søndag aften fik politikredsen igen sit at se til, da Brøndby mødte FCK.

Da hjemmeholdet scorede kampens eneste mål, gik flere FCK-fans amok, og politiet måtte sende omkring 50 betjente med trukne knipler ind på tribunerne, hvor det kom til voldelige sammenstød.

Selvom tallene for de seneste år også dækker over politiets forventede indsats ved internationale kampe, hvor der kan opstå uroligheder, så er det typisk, når de to ærkerivaler møder hinanden, at der skal afsættes ekstra mandskab, fortæller Mogens Lauridsen.

- Når vi snakker superligaen, så er der to hold, der trækker mange ressourcer. Det er, når FCK og Brøndby møder hinanden. Så derfor har det selvfølgelig stor indflydelse på tallene, siger han.

Tal kan ganges med 10

Det er svært at sige præcis, hvad de 1.266 betjente, som sidste år blev afsat til fodboldopgaver, koster Københavns Vestegns Politi i kroner og øre, fortæller Mogens Lauridsen.

Men i gennemsnit bruger en politibetjent omkring 10 timer på en vagt, skønner politiinspektøren. Rundt regnet bliver de afsatte betjente dermed til mere end 12.000 mandetimer årligt.

- Det svarer til seks til ti betjente om året, som man tager ud af den samlede styrke alene til den her opgave, siger Mogens Lauridsen.

I alt råder Københavns Vestegns Politi over omkring 500 betjente, oplyser politiinspektøren. Så de i alt seks til ti årsværk, som kun afsættes til fodboldopgaver, kan godt mærkes.

- Det er absolut et stort tal, siger han.

Ser man henover de seneste år er tallet for de planlagte politiressourcer i 2014 dog væsentligt lavere end resten af de oplyste år.

- Det undrer mig lidt, at det er så lavt. Mit bedste bud er, at der har været en ikke alt for slem trusselsvurdering i forhold til opgør herude. Men det er rent gætteri, siger Mogens Lauridsen.

Ingen umiddelbar løsning i sigte

Ved søndagens kamp blev i alt seks personer anholdt. Omkring 20 personer er siden sandsynligvis blevet genkendt på videooptagelser fra Brøndby Stadion, og politiet regner derfor med, at man senere vil kunne sigte flere for optøjerne.

Men på længere sigt er det lige nu svært at se, hvad der kan gøres for at komme problemet med fodboldoptøjer til livs.

Københavns Vestegns Politi har igennem flere år arbejdet med en dialogbaseret tilgang, hvor man forsøger at koordinere med fangrupperne og lytte til deres ønsker og frustrationer inden kampene.

Men den dialogbaserede tilgang fungerer bare ikke altid, erkender politiinspektøren.

- Hvis vi havde løsningen, så havde vi bragt den i anvendelse. Vi har eksperimenteret med en del ting gennem årene. Vi har forsøgt med den her dialogindsats, som har virket godt, men som bare ikke løser alle problemer, siger han og fortsætter:

- Når der er de her situationer, hvor to grupper meget gerne vil have fat i hinanden, så er det svært at føre dialog, og så skal der noget andet til.

Betjente kan kun være ét sted af gangen

Når betjente som i søndags er nødt til at trække kniplerne inde på selve stadion, er der meget langt til en situation, hvor politiet kan skrue ned for bemandingen ved fodboldkampene.

Også selv om det koster ressourcer, der igen går ud over arbejdet med andre af de opgaver, som politiet har, mener Mogens Lauridsen.

Er det også noget, man som borger kan mærke?

- Man kan sige, at vi kan kun være ét sted af gangen. Vores beredskab er stadigvæk intakt - det går vi ikke på kompromis med. Men det er klart, at de her politifolk ikke kan lave noget andet den dag, siger han.

Dagen efter det skæbnesvangre fodboldopgør på Brøndby Stadion har et forslag om, at fans i fremtiden selv må betale for politiets indsatser, set dagens lys.

Både Socialdemokratiet og Venstre foreslår, at voldelige fodboldfans selv må punge ud, hvis de er med til at skabe ballade.

Forslaget bliver dog afvist af justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Vi skal nok passe på med en glidebane, hvor vi skal til at betale for politi i Danmark. For hvad er det næste? Skal alle restaurationer i nattelivet så betale for, at politiet patruljerer gaden, siger ministeren ifølge Ritzau og fortsætter:

- Det er klart, at hvis man som bølle ødelægger noget, så skal man stilles til ansvar og betale for det, det er da naturligt, siger Søren Pape Poulsen.