Københavns Politi har afsat mere end 20.000 timer til voldelige fodboldfans

Ni højrisikokampe i hovedstaden fik sidste år mandetimer svarende til en måneds øget grænsekontrol.

Politi med hunde er klar til pokalfinalen mellem FC København og Brøndby torsdag d. 25 maj 2017 i Telia Parken. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Ni dage med såkaldte "højrisikokampe" fik sidste år politiet i hovedstaden til at afsætte 20.815 mandetimer til at holde orden på fodboldfans.

Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har søgt hos Københavns Politi.

Tallet for ni dages planlagt fodboldkontrol i 2016 svarer rundt regnet til, hvad den øgede grænsekontrol kostede den samlede politistyrke i timer på én måned i samme år.

Omfanget af mandetimer kommer ikke bag på Jonas Havelund, der forsker i fankultur og politiets indsatser i forbindelse med fodboldkampe ved Syddansk Universitet.

- Vi skal tænke på, at de kampe, som Københavns Politi skal håndtere, det er store kampe med store hold, siger han.

Ved torsdagens pokalfinale mellem FCK og Brøndby var politiet da også massivt til stede og anholdt i løbet af dagen 14 personer for blandt andet vold og stenkast, som ramte 20 betjente.

Københavns Politi kalder optøjerne for de alvorligste, siden fans fra klubberne Galatasaray og Arsenal i år 2000 tørnede sammen i forbindelse med en UEFA Cup-finale i Parken.

Vil ikke oplyse omkostninger

Københavns Politi vil dog ikke oplyse, præcis hvor mange betjente der var på gaden ved pokalfinalen i går. Det sker med henvisning til, at oplysningerne kan misbruges af fans, der vil planlægge uroligheder.

Af samme årsag har politiet heller ikke udleveret tal for det reelle forbrug af timer ved de ni højrisikokampe sidste år, men altså alene tallet for, hvad politiet har kalkuleret med at skulle afsætte. Hvad det forventede forbrug af timer i virkeligheden har kostet politiet i kroner og øre, er derfor kun et skøn.

En polititjenestemand i København tjener gennemsnitligt 240 kroner i timen, viser tal fra Loenoverblik.dk, og dermed kan de mere end 20.000 ekstra timer for sidste års højrisikokampe løbe op i en udgift på lige over fem millioner kroner.

Beløbet er dog regnet ud fra en gennemsnitlig timeløn og tager dermed ikke højde for, at fodboldkampene typisk bliver spillet om aftenen eller i weekenden, hvor den enkelte betjent får 25 procent i tillæg. Hermed kan udgiften rent faktisk være noget højere.

Ifølge Jonas Havelund skal det forventede timetal ses i forhold til, at Københavns Politi har særlige udfordringer med blandt andet landskampe, mange europæiske kampe og kampe, som torsdagens finalebrag mod Brøndby, der kræver mere politibevågenhed end andre steder i landet.

Samlet set bruger politiet dog i dag langt færre timer end tidligere, vurderer han.

- Set over en tiårig periode, så er det min vurdering, at politiet på landsplan i dag bruger væsentligt færre ressourcer, siger han.

Københavns Politis forventede forbrug på højrisikokampe

  • 2016: 20.815 mandetimer fordelt på ni kampe

  • 2015: 11.126,5 mandetimer fordelt på fire kampe

  • 2014: 14.714 mandetimer fordelt på fem kampe

  • 2013: 8.661 mandetimer fordelt på otte kampe Kilde: Københavns Politi