Unge kvinder bryder sig ikke om at få sendt dick pics: Det er jo mega krænkende

Hver fjerde unge kvinde har været udsat for en ikke-fysisk seksuel krænkelse såsom at modtage pikbilleder uden at have bedt om dem.

Det 'digitale blotteri' foregår især på de sociale medier.

- Min gamle ven, ham har jeg været venner med i lang tid, og så lige pludselig så får jeg bare sådan en dick-video af ham. Så var jeg bare sådan "what the fuck".

Citatet kommer fra en ung kvinde ved navn Celina.

Hun har flere gange prøvet at få sendt penisbilleder og videoer helt uden opfordring.

Sammen med en række andre kvinder medvirker hun i en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der viser, at hver fjerde kvinde mellem 16 og 24 år har været udsat for ikke-fysiske krænkelser det seneste år.

Ikke-fysiske krænkelser dækker over uønskede oplevelser som tilråb og hævnporno og blotteri, som i dag ofte sker ved, at kvinder uopfordret får tilsendt såkaldte dick pics.

I undersøgelsen beskriver de unge kvinder det 'digitale blotteri' som krænkende, fordi de bliver tvunget ind i et seksualiseret rum, der førhen var venskabeligt eller måske slet ikke eksisterede.

- Hvis jeg siger nej til at sende nudes eller få et dick pic, og personen så stadig sender det, så er det jo mega krænkende for mig, fordi jeg ikke vil have det, forklarer en ung kvinde ved navn Sidse.

Billederne og videoerne bliver både sendt fra anonyme eller fra drenge, de kender. Ifølge undersøgelsen har de unge kvinder ikke spurgt om at få sendt det, eller indgået i en situation, hvor der har været en flirt mellem parterne.

Dick pics udstiller en

Forskerne bag undersøgelsen har haft samtaler med forskellige grupper af unge kvinder. I en af grupperne beskriver nogle af dem, at dick pics kan udstille en foran sin familie og omgangskreds.

En ung kvinde ved navn Tanja fortæller i rapporten:

- Så sidder man ved siden af farmor på 81 år, og så sidder man bare og får en penis på telefonen.

Ifølge rapporten kan et 'dick pick' resultere i både "forskrækkelse og ubehag".

- Det invaderer et socialt rum, hvor det ikke forventes at modtage et sådant nude (nøgenbillede red.). Hvis billedet modtages i det offentlige rum eller sammen med andre, kan pigen opleve, at det siger noget om hende som person, at hun modtager den slags billeder, står der.

Generelt opfatter kvinderne, der har deltaget i undersøgelsen, billederne som en "visuel opfordring" til at sende et nøgenbillede retur.

Ikke nødvendigvis noget seksuelt

Blotteri er ikke et nyt fænomen, men det er et fænomen, der i løbet af de seneste år har ændret karakter. Det har bevæget sig fra at være blotteri i det fysiske rum til at foregå i den digitale verden.

Den svenske journalist og forfatter Caroline Hainer har undersøgt fænomenet dick pics i bogen "Mænd viser mig deres pik" og talt med en række kvinder om deres oplevelser. I april fortalte hun til DR, at kvinder enten har været ligeglade, nogle er blevet en smule irriterede, mens andre har oplevet stort ubehag.

I bogen undersøger hun ligeledes mændenes adfærd. Ifølge hende er mænds umiddelbare trang til at sende billeder af deres lem, oftest i erigeret tilstand, et udtryk for deres forestillinger om køn, krop og manddom, end det egentlig handler om noget seksuelt.

Nogle af drengene i undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed synes, det er "klamt " og "over grænsen" at sende dick pics til piger. Men en del opfatter det som en måde, hvorpå en dreng kan "teste", om en pige er interesseret i at flirte eller udveksle de såkaldte nudes.

I undersøgelsen er drengene også blevet spurgt til, om de har oplevet at få sendt nudes fra piger. Her svarer størstedelen, at de ikke har modtaget den slags billeder.

Sådan håndterer kvinderne det

  • Undersøgelsen viser, at de unge kvinder håndterer de såkaldte dick-pics på forskellige måder.

  • Først og fremmest er de opmærksomme på, hvem der er venner med på de sociale medier, og om deres profiler er åbne eller lukkede.

  • Hvis de modtager et billede eller video blokerer eller sletter de personen, som de er i kontakt med.

I videoen neden for kan du få fem gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du bliver krænket på nettet.