Louise Schou Nielsen sad på sin seng og snakkede i telefon med sin kæreste, da en besked fra en gammel flirt tikkede ind på hendes messenger.
- Husk, at jeg stadig har dem her, stod der over en række nøgenbilleder af Louise, som hun troede var slettet for længst.
Hun hørte ikke længere efter, hvad hendes kæreste i den anden ende af røret sagde.
På messenger-tråden rullede flere beskeder ind fra fyren, som Louise havde kendt i halvandet år.
Hun havde samme aften fortalt ham, at hun havde fået en ny kæreste, og det brød han sig ikke om. Louise sked på ham og deres venskab, mente han, og nu truede han med at dele nøgenbillederne på nettet og sende dem til Louises nye kæreste, så "han kan se, hvad du sender til andre fyre".
Hver fjerde unge kvinde krænket
Louise er en af de unge kvinder, der har været udsat for en ikke-fysisk seksuel krænkelse.
En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at hver fjerde kvinde mellem 16 og 24 år har været udsat for seksuelle krænkelser som rygter, deling af billeder, blotteri eller krænkende kommentarer i enten den virkelige verden eller online. Hver femte har oplevet at blive krænket mere end en gang.
- Det er bekymrende, at det drejer sig om så mange. De unge kvinder kan blive nervøse over at bevæge sig i det offentlige rum. Og dem, der oplever det på nettet kan blive enormt bange, siger Signe Vahlun, næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund.
- Bliver man krænket på nettet, sker det ofte igen og igen. Sagen kan ligge stille nogle år, og så dukker billederne pludselig op igen, siger hun.
I de slemmeste tilfælde har man i Dansk Kvindesamfund set unge kvinder udvikle både angst og post-traumatisk stress, efter at have været udsat for hævnporno og lignende.
Katrine Johansen, der er ph.d. på Statens Institut for Folkesundhed, har i forbindelse med undersøgelsen interviewet en række unge kvinder. Hun synes også, at tallet er for højt.
- På alle skoler og i alle fokusgrupper, jeg har interviewet, har der siddet unge, der har oplevet en eller flere af de her ting, siger hun.
I sine interview har Katrine Johansen også spurgt pigerne, hvad der i første omgang får dem til at sende nøgenbilleder.
- Når pigerne deler, så er det, fordi de ikke ønsker at signalere, at de ikke stoler på personen, der efterspørger billederne. Måske fordi man gerne vil have en kæresterelation op at stå, siger hun.
Louise sagde nej til sex - så kom de første trusler
På teenageværelset i Greve gik Louise lige så stille i panik.
Hun følte, at historien gentog sig, for det var ikke første gang, at fyren truede hende med at offentliggøre billederne.
Det var også sket året inden, hvor de to havde været småkærester. Fyren var nogle år ældre end Louise, der på det tidspunkt var 16 år, og hun var smigret over hans opmærksomhed.
Først havde han sendt et nøgenbillede af sig selv, men Louise ville ikke sende et tilbage, som han foreslog.
Men så skrev han, at hun skulle bevise, at hun ville ham. Og Louise var jo vild med ham, han var sød, og han lovede, at billederne blev mellem dem. Til sidst gik hun med på det.
Efterhånden som forholdet udviklede sig, foreslog fyren, at de skulle dyrke sex. Louise havde aldrig været i seng med nogen, men sagde i første omgang ja. Så fortrød hun. Hun var ikke klar, så hun fandt på en undskyldning for ikke at mødes.
Det tog han ikke pænt. Louise var uærlig, fordi hun pludselig ikke ville ses.
- Han skrev, at det var godt, han havde havde nogle billeder, han kunne straffe mig med, og at man ikke var tarvelig over for ham, uden at det fik store konsekvenser, siger Louise, der i dag er 18 år og er i lære som tjener.
Hun bor i dag stadig hos sine forældre i et parcelhus i Greve. På hendes værelse er en lille reol med hendes make-up på og på væggen hænger en indrammet t-shirt og autografer fra den One Direction-koncert, hun var til for nogle år siden.
Louise turde ikke fortælle nogen om truslerne. Folk ville sikkert tænke, at hun selv var ude om det. I stedet tryglede hun fyren om at slette billederne, og sagde undskyld, selv om hun egentlig ikke havde noget at undskylde for.
Fyren kom til sidst forbi hjemme hos hende og snakkede. Han lovede at slette billederne, og Louise kunne ånde lettet op.
Indtil året efter, hvor billederne pludselig dukkede op igen.
Umbrella-sagen har haft en effekt
De sidste år har der i flere omgange været øget fokus på seksuelle krænkelser. Både i forbindelse med MeToo-bølgen, og senest med Umbrella-sagen, hvor 1.000 unge er blevet sigtet for at dele en sexvideo.
Sagerne har fået flere organisationer til at lave rådgivningslinjer, hvor ofre for sexkrænkelser på nettet kan henvende sig.
Blandt andre Red Barnet, der har rådgivningen SletDet, som hjælper unge. Her har man, siden linjen åbnede i maj 2016, fået 400 henvendelser om sexkrænkelser på nettet.
Selv om det er blevet lettere at få hjælp, mener Dansk Kvindesamfund ikke, at problemet er løst.
- Det er stadig et stort problem, men Umbrella-sagen har gjort, at der er kommet mere opmærksomhed på både hvad ofrene oplever og hvad konsekvenserne er for dem, der deler billederne, siger hun.
Billederne af Louise dukker op igen
I anden omgang forsøgte Louise igen, om det ville formilde fyren, hvis hun sagde undskyld. Altså undskyld for at have fået en ny kæreste mod hans vilje. Men svaret tilbage lød, at det var for sent.
- Har ikke mere at sige. Tingene skal nok komme ud af sig selv. Uha, det bliver godt, skrev han.
Louise følte, at alt var ude af kontrol, og til sidst tog hun en dyb indånding og bankede på døren ind til stuen, hvor hendes forældre sad og så tv.
- Jeg var rigtig bange for at fortælle det, men jeg kunne se, at jeg ikke kunne komme ud af det alene. Og hvis jeg ikke gjorde noget, ville billederne komme ud, og det var det sidste jeg ønskede, siger hun.
- Da jeg havde fortalt det, blev jeg lettet. Nu vidste de det, og jeg skulle ikke gå rundt med det alene længere.
Louise viser sine forældre hele korrespondancen med fyren, og forældrene lover at hjælpe hende igennem det.
De beslutter at politianmelde fyren, og Louise skriver nu til ham, at hun har fortalt det til sine forældre, og at han vil blive meldt til politiet.
Er det min egen skyld?
Louise ville i dag aldrig selv sende et nøgenbillede, og er der nogen fyre, der nævner nøgenbilleder, så dropper hun dem med det samme.
Hun tænker stadig, at hun selv har en del af skylden.
- Det ville jo ikke være sket, hvis jeg ikke havde sendt billeder, siger hun.
Men i Dansk Kvindesamfund opfordrer de Louise til at droppe den følelse med det samme.
- Det er på ingen måde kvindernes egen skyld. Man må tage de billeder, man gerne vil. Det er dem, der vælger at dele dem, der har et problem, siger næstforkvinde Signe Vahlun.
Efter Louise og hendes forældre havde politianmeldt fyren blev han indkaldt til en afhøring, hvor han lover at slette billederne. Politiet vurderede derefter, at der ikke er grundlag for at køre en sag, da billederne af Louise ikke var blevet delt.
Om undersøgelsen
- •
27 procent af kvinder mellem 16-24 år har været udsat for ikke-fysiske krænkelser det seneste år.
- •
Ikke fysiske krænkelser dækker blandt andet over uønskede seksuelle beskeder, breve og opkald, uønsket seksuel omtale, billeder på nettet og blotteri som dick pics.
- •
I alt 772 kvinder i aldersgruppen 16-24 år har deltaget i undersøgelsen, som er lavet af Statens Institut for Folkesundhed.
- •
Undersøgelsen er repræsentativ.