Underjordisk mosejordbrand: "Vi er utroligt pressede"

Naturbranden nær Lille Vildmose er kun en af mange, det danske beredskab kæmper med.

Brandfolkene i det nordjyske beredskab kæmper fortsat med den omfattende naturbrand i Dokkedal nær Lille Vildmose sydøst for Aalborg.

Og det har sat beredskabet i Nordjylland under pres, fortæller René Nicolajsen, der er indsatsleder på branden.

- De sidste par år er der skåret ned på mandskab, og derfor er det svært at få puslespillet til at gå op, når vi kører fra den ene brand til den anden, og der er akutbrande som den her. Mandskabet må jo ikke være på vagt mere end 13 timer, og det gør os utroligt pressede, siger han og tilføjer:

- For eksempel står jeg for anden nat i træk på denne her brand i min ferie og har været nødt til at tage på arbejde, for at få det løst.

Stadig brand under jorden

Branden på marken i Dokkedal, der startede ved 14.30-tiden onsdag eftermiddag, har i nogle timer af døgnet har den krævet helt op mod 70 mand.

Over jorden er ilden slukket, men den har fået fat i spagnum, der findes i områdets mosejord, og det har skabt varmelommer under jordoverfladen.

- Det går den rigtige vej, men det tager lang tid. Vi skal jo være sikre på, at det ikke bliver ved med at ulme, siger indsatsleder i Nordjyllands Beredskab, René Nicolajsen.

René Nicolajsen har været på stedet hele natten. Alligevel er der fortsat udsigt til mange timers arbejde. Måske vil efterslukningen af den underjordiske brand endda tage et lille døgn endnu, påpeger René Nicolajsen.

Termiske kameraer

For at begrænse spredningen af varme under jorden øser brandfolkene vand ud over marken, og bruger en drone med termisk kamera til at finde frem til det, de ikke kan se med det blotte øje. Dronen kan måle, om jordoverfladen er varm eller kold.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5b5ac38aa11f9f16e4dc9fdb

- Den markerer de varme steder, hvor der er 150-200 grader, og så ved vi, hvor vandet skal hen, siger indsatsleden.

Beredskabet har også gravet render for at flammerne ikke skal få fat i den nærliggende Tofte Skov.

Rekordmange brande

Det er endnu uvist, hvordan branden startede. Men det er sandsynligt, at ilden er startet i en mejetærsker på marken.

Myndigheder beder også landmænd være ekstra påpasselige i øjeblikket, fordi det varme vejr har efterladt markerne knastørre og brandfarlige.

I juli måned alene har det danske beredskab været kaldt ud til over 1000 naturbrande. En juli måned byder ellers normalt på omkring 175 udkald til naturbrande.