Om få dage vil regeringen med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen komme med et udspil, hvor de vil give deres bud på, hvordan udlændingeloven og retspraksis kan strammes, så flere kriminelle udlændinge kan udvises.
Udmeldingen kommer, efter at Institut for Menneskerettigheder har lavet en analyse, hvor man sammenligner danske afgørelser i udvisningssager med afgørelser fra Menneskerettighedsdomstolen.
Den viser, at Menneskerettighedsdomstolen accepterer udvisninger i klart videre omfang end danske domstole, når det gælder udlændinge, der enten er født i Danmark eller rejst ind i landet som barn og ikke har børn eller ægtefælle i Danmark.
Og den analyse er justitsminister Søren Pape Poulsen enig i.
- Når både Institut for Menneskerettigheder og juristerne i ministeriet kan se, at der er brug for en stramning, så må vi stramme så meget, vi kan. Hermed giver vi dommerne et bedre grundlag for at dømme i de her sager, siger ministeren.
Hvis dansk og europæisk praksis ikke er ens, vil du så opfordre dommerne til at dømme hårdere?
- Jeg skal ikke stå her og sige, hvordan dommerne skal dømme. Det må de selv afgøre. Vi vil gøre alt for at få strammet praksis så hårdt som muligt, og ingen er i tvivl om, hvor jeg står i den her sag, siger han.
Dommerforeningen: Vi går lige til stregen
Hos landets dommere afviste man i går, at man er for blødsødne i sager om udvisninger af kriminelle udlændinge.
- Vi mener, at danske dommere følger den praksis, der bliver udstukket fra både Folketinget samt Strasbourg. Jeg vil endda mene, at vi går lige til stregen, sagde formand for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg.
Og netop, hvordan de danske dommere skal tolke lovgivningen, er noget af, der er et fokus for justitsministeren.
- Vi må se på, hvordan vi kan beskrive praksis, og hvordan vi kan se det rum i fortolkningen, der er i Menneskerettighedsdomstolen i forhold til, hvordan vi gør i Danmark, siger Søren Pape Poulsen, der ikke konkret vil udtale sig om, hvad der kommer til at stå i udspillet.
Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V) har også forholdt sig til spørgsmålet på et pressemøde i dag i Nyborg.
- Vi ser i øjeblikket på, om vi via lovgivning kan stramme udlændingeloven. Jeg har med glæde noteret mig, at der været en debat blandt andet med Institut for Menneskerettigheder, der har peget på, at der inden for rammerne af menneskerettighedsdomstolen er et rum, som kan strammes op, siger han.
Pape er netop blevet kaldt i samråd for at forklare, hvorfor Danmark ikke har den samme retspraksis i udvisningssager om kriminelle udlændinge.