Dommerforeningen afviser, at dens medlemmer i landets retssale er for blødsødne, når det gælder udvisningsdomme af kriminelle udlændinge. Det mener formanden, landsdommer Mikael Sjöberg.
- Vi mener, at danske dommere følger den praksis, der bliver udstukket fra både Folketinget samt Strasbourg. Jeg vil endda mene, at vi går lige til stregen, siger formand og landsdommer Mikael Sjöberg.
Reaktionen kommer i kølvandet på en analyse fra Institut for Menneskerettigheder, der viser, at danske dommere i langt højere grad kan udvise kriminelle udlændinge. Senest blev bandegrupperingen ‘Loyal To Familias’ frontfigur mandag idømt en betinget udvisning og kan dermed blive i landet.
Bør undersøge retspraksis
Opgørelsen viser, at Menneskerettighedsdomstolen accepterer udvisninger i klart videre omfang end danske domstole, når det gælder udlændinge, der enten er født i Danmark eller rejst ind i landet som barn samt ikke har børn eller ægtefælle i Danmark.
- Der er en lang række afgørelser fra danske domstole, hvor man ikke udviser, men det ville Menneskerettighedsdomstolen acceptere, siger Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder.
Han opfordrer til, at man først undersøger, om man kan ændre dansk retspraksis, før man udfordrer de internationale konventioner. I Folketingets åbningstale varslede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bl.a. et opgør med ‘urimelige’ afgørelser fra Menneskerettighedsdomstolen.
- Jeg har set analysen. Den er interessant og virker vældig grundig. Men omvendt må jeg sige, at vi som dommere også grundigt gennemgår menneskerettighedsdomstolens praksis, siger Mikael Sjöberg fra Dommerforeningen, der gerne ser området undersøgt nærmere.
- En nærmere granskning kan jeg ikke have det fjerneste imod. Vi spiller med åbne kort og det samme gør Institut for Menneskerettigheder. Jeg synes kun det ville være naturligt, hvis man undersøger dette emne nærmere, siger Mikael Sjöberg.