Bagmandspolitiet har i dag rejst tiltale mod den tidligere direktør i OW Bunkers datterselskab Dynamic Oil Trading, Lars Møller.
En af selskabets største kunder havde i 2014 oparbejdet et så stort et tilgodehavende, at det i forvejen trængte moderselskab fik dødsstødet og gik konkurs.
- Når anklagemyndigheden har valgt at tiltale den tidligere direktør, er det fordi, man vurderer, at han har overskredet sine beføjelser og givet kunden i Singapore en meget større kredit, end han havde lov til, lyder det fra DR Nyheders erhvervskorrespondent, Thomas Svaneborg.
- Den enorme kredit på 800 millioner kroner var dog slet ikke alene om at vælte OW Bunker. Konkursen skyldes i lige så høj grad fejlslagen spekulation i olieprisen.
En konflikt i sagen har stået mellem Lars Møller og ledelsen i OW Bunker. Men med dagens tiltale ser det ud til, at politiet giver den øverste ledelse i OW Bunker ret.
- Politiet har samtidig frafaldet sigtelserne mod den nu afdøde administrerende direktør og den tidligere finansdirektør i OW Bunker, fordi man ikke mener, de har haft tilstrækkelig viden om, hvad der er foregået i Singapore. Det gør sagen mere enkel. Nu bliver omdrejningspunktet datterselskabet i Singapore og kommunikationen med moderselskabet i Nørresundby, fortsætter han.
Logisk tiltale
Dynamic Oil Trading havde leveret vilde vækstrater til moderselskabet i årene op til OW Bunkers børsnotering. Men sideløbende havde storkunden Tankoil købt store mængder bunkerolie af selskabet, uden det var i stand til at betale. Og i efteråret 2014 væltede læsset.
- Dynamic Oil Trading gik over til at fungere som en bank for kunden, og i november 2014 kommer direktøren så hjem og fortæller om et tab på 800 millioner kroner, forklarer Thomas Svaneborg.
Ledelsen i OW Bunker beskyldte straks Lars Møller for svindel. Politiets efterforskning ser nu ud til at bakke ledelsen op og støtte påstanden, om at den danske direktør i Dynamic Oil Trading handlede på egen hånd – uden hovedkvarterets viden.
Derfor er der i dag rejst tiltale for mandatsvig for over 800 millioner kroner.
Thomas Svaneborg betragter tiltalen som logisk i forhold til de udmeldinger, der hidtil har været fra OW Bunkers ledelse.
- Det er helt i tråd med udviklingen. OW Bunkers ledelse har fra dag ét udpeget direktøren som hovedskurken, men det betyder ikke, at de slipper for kritik.
- Når sagen kommer for retten til næste år, vil Lars Møller hævde, at moderselskabet var vidende om de store kreditter. Han peger blandt andet på, at OW Bunker fik store renteindtægter fra kreditterne og derfor burde have et overblik over, hvad han var i gang med, siger Thomas Svaneborg.
Den tidligere ledelse i OW Bunker er fortsat under efterforskning i et helt andet sagskompleks om kursmanipulation og manglende info til fondsbørsen.
OW Bunkers kollaps
- •
OW Bunker var et dansk aktieselskab med hovedsæde i Nørresundby.
- •
Selskabet blev begæret konkurs i efteråret 2014, kun syv måneder efter det blev børsnoteret.
- •
I 2013 havde selskabet en omsætning på 92,3 mia. kr., hvilket gjorde det til Danmarks næststørste selskab målt på omsætning, kun overgået af A.P. Møller - Mærsk.
- •
Dermed er selskabets konkurs også den største i Danmarkshistorien.
- •
I foråret 2014 var OW Bunker en af de førende globale aktører indenfor køb og salg af skibsbrændstof, og havde 38 kontorer i 29 lande verden over.