Under halvdelen af de unge danske mænd kunne sidste år leve op til Forsvarets krav til værnepligtige og få lov at trække et nummer eller melde sig frivilligt.
Det skriver Berlingske.
Den hyppigste årsag til afslag er psykiatriske diagnoser, som står bag 22 procent af kasseringerne.
- Over en tiårsperiode kan jeg se et stigende antal, der bliver erklæret uegnet. Mit indtryk er, at der er mange med ADHD, autisme, Asperger, angst og depression, fortæller Jette Thrane, der er koordinerende sessionslæge ved Forsvaret, til DR Nyheder.
Medicinsk behandling betyder systematisk afvisning
Selv om Forsvaret sidste år blot skulle bruge i omegnen af 4.000 værnepligtige, kigger man på hele årgangen.
- Vi skal have alle 18-årige (mænd, red.) igennem, 20.000 per halve år, forklarer Jette Thrane.
- Men hvis de har en diagnose og får medicin, er de på forhånd gjort uegnede uden at møde på Forsvarets Dag (session, red.), understreger hun.
En af dem, som er mødt op til Forsvarets Dag i dag, er 18-årige Kasper Emil Kjær fra Hvidovre.
Han har ingen diagnoser selv, men stiftede selv bekendtskab med kravet, da han var hjælper for en sindslidende ved en idrætsfestival i Vejle tidligere på sommeren.
- Han fortalte, at han havde en stor drøm om at blive jægersoldat. Men han havde fået en psykose, og det var nok til at gøre ham uegnet. Det var han ked af, forklarer Kasper Emil Kjær.
Forsvaret savner ikke værnepligtige
Det stigende antal dumpede sessioner har ikke konsekvenser for Forsvaret, understreger Steffen Sørensen, som er seniorsergent ved Forsvarets Rekruttering i Slagelse.
- Vi får de sunde og raske folk, som der er behov for. Størstedelen er frivillige, påpeger han.
Der er mulighed for at få revurderet sin situation, hvis man ophører med at bruge medicin, fortæller sessionslæge Jette Thrane:
- Nogen har diagnosen uden at have fået medicin i flere år. De møder op her på Forsvarets Dag, hvor vi vurderer dem fysisk og psykisk, oplyser hun.
I 2017 fik knap 46 procent af de unge mulighed for at trække et nummer. Det er den laveste andel nogensinde, skriver Berlingske.