Den tidligere politidirektør i København, Johan Reimann, modsiger nu en række politiledere i den såkaldte Tibet-sag.
Under et forhør i Tibet-kommissionen i dag forklarer Johan Reimann, at han ikke føler sig overbevist om, at der hos Københavns Politi faktisk lå en ordre om at skærme den kinesiske præsident for demonstranter.
I en såkaldt operationsbefaling fra Københavns Politi, som kom frem til offentligheden i efteråret 2015, står der ellers, at demonstranter ikke må ses fra den kinesiske eskorte.
- Der er ikke på nogen måde bevis for, at der er givet en ulovlig ordre. Den er ikke særlig tydelig eller letforståelig. Det afgørende er, hvilke ordrer der blev givet, siger Johan Reimann i Tibet-kommissionen.
Flere politifolk i København har ellers kaldt det en ulovlig ordre, at der stod i operationsbefalingen, at demonstranter skulle skærmes.
Betjente spurgte om de skulle tage flag fra demonstrant
Under tidligere forhør i Tibet-kommissionen har kommissionens udspørger Jakob Lund Poulsen læst op af udskrifter fra politiets radiokommunikation.
Her kan man blandt andet høre, at betjente på gaden spørger kommandocentralen, om de skal tage flaget fra en demonstrant på Christiansborgs Slotsplads.
Den ledende politimedarbejder i kommandocentralen svarer, at de skal tage flaget fra demonstranter. Og netop det giver ifølge Johan Reimann ikke mening, hvis der skulle være givet en generel ordre om at skærme demonstranterne.
- Hvis der var givet en generel ordre, havde det jo ikke været nødvendigt for betjentene at spørge, om de skulle tage flaget, siger Johan Reimann.
Klagemyndighed undersøger forløbet
Sideløbende med Tibet-kommisionen er også Politiets Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, i gang med at undersøge forløbet omkring flere officielle besøg fra Kina.
DUP’ens opgave er at undersøge, om ansatte i politiet kan stilles til regnskab for dels at forhindre Tibet-demonstranter deres ytrings- og forsamlingsfrihed og dels at opklare, hvem der har bidraget til forkerte oplysninger til Folketinget i forbindelse med sagen.
DUP’ens undersøgelse har indtil videre ført til, at to politifolk fra Københavns Politi er blevet sigtet for at have talt usandt om forløbet i forbindelse med det kinesiske statsbesøg i 2012.
DUP’en mener, at de to politifolk har talt usandt i en civil retssag, som flere Tibet-demonstranter havde anlagt mod Københavns Politi. Her nægtede de to politifolk, at der lå en ordre om at skærme demonstranter.
Johan Reimann siger i Tibet-kommissionen, at han ikke har grund til at tro på, at de to kolleger har talt usandt.
- De er blandt de dygtigste og mest pålidelige politifolk i Danmark, siger Johan Reimann.