Tibetsagen er blusset voldsomt op, efter det i dag kom frem, at politiet tilsyneladende i årevis bevidst har holdt demonstranter væk ved kinesiske statsbesøg.
Ifølge Kai Vittrup, der er tidligere chefpolitiinspektør ved Københavns Politi med ansvar for statsbesøget i 2002, passer den udlægning ikke på hans vagt.
Han afviser over for DR Nyheder, at nogen i politiet dengang bevidst kørte den kinesiske delegation andre veje gennem København, så den ville komme udenom de Kina-kritiske demonstranter.
- Jeg er ligeglad med, om den kinesiske premierminister fik set 5-10 eller 50 demonstranter. Det var ikke mit problem. Mit problem var, at han kom fra A til B på en sikker måde, siger Kai Vittrup.
Han tilføjer, at premierministeren i princippet bare kunne have kigget ud af sit hotelvindue for at se demonstranter ved hotellet i København.
Større problem hvis minister blev angrebet
For Kai Vittrup var det således af sikkerhedshensyn, at politiet valgte andre ruter til at transportere den kinesiske delegation.
Tidligere politifolk fortæller ellers til DR Nyheder i dag, at man i politiet havde en mangeårig praksis med at holde parterne fra hinanden.
Kai Vittrup, taler de tidligere politifolk så usandt?
- Nej slet ikke. Det er to dygtige og meget kompetente politifolk. Det handler ikke om, hvem der har ret. Jeg havde ansvaret og traf nogle beslutninger. Jeg står ved, at det fik nogle konsekvenser.
- Jeg havde større problemer, hvis der var sket en angreb på premierministeren.
Gjorde du så noget for at forhindre borgere i at demonstrere mod Kina?
- Nej. Statsbesøgene kører efter et helt bestemt skema. Der var ikke noget særligt ved, at det var kinesisk premierminister. Det kunne lige så godt have været Clinton eller en anden, siger Kai Vittrup.
- Jeg ændrede tit ruterne, og der var ikke noget at gøre ved, at det så har haft den konsekvens, at demonstranterne ikke så kortegerne komme. Jeg havde heller ingen forpligtelse til at køre forbi dem. Min forpligtelse var at gennemføre de her besøg med den højeste sikkerhed som muligt. Det var vigtigt for mig.
SAGEN KORT
- •
Tibetsagen handler om, hvordan dansk politi taklede, at borgere ville demonstrere mod Kinas Tibetpolitik ved kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013.
- •
Demonstranter blev skærmet af under den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i København 15. juni 2012.
- •
I efteråret 2015 nedsatte justitsminister Søren Pind (V) en undersøgelseskommission.
- •
Kommissionens konklusion i december 2017 var, at demonstranter blev hindret i at ytre sig i 2012 og ved et andet officielt kinesisk besøg i 2013.
- •
7. juni besluttede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) at genåbne Tibetkommissionen.
- •
I dag fortæller tidligere politifolk, at der har været samme praksis med at flytte demonstranter ved kinesiske besøg i både 1995 og 2002.
- •
Justitsminister Søren Pape Poulsen udvider nu Tibetkommissionen, så besøg tilbage i 1990'erne også skal undersøges.
Ingen instrukser ovenfra
Kai Vittrup frygter 'overhovedet ikke', at Tibetkommissionen nu er blevet genåbnet og udvidet, således at statsbesøg helt tilbage i 1990'erne skal granskes.
Han afviser, at nogen højere oppe i systemet gav ham ordre til at agere, så demonstranterne blev holdt væk fra delegationen.
- Jeg fik ingen instrukser hverken fra udenrigsministeriet, justitsministeriet, Rigspolitiet, daværende politiinspektør Hanne Bech Hansen eller min vicepolitiinspektør, om hvordan det skulle håndteres.
- PET kunne ikke pålægge mig noget. Ingen har pålagt mig at træffe nogen beslutninger i den forbindelse.
Hvad siger du til, at nuværende rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg kalder politiets praksis gennem årene 'fuldstændig horribel'?
- Det er hans opfattelse, så har han truffet sin afgørelse i denne her sag. Han er rigspolitichef. Jeg er folkepensionist. Jeg skal ikke gå ind i en debat med ham.